Avi/ujkelet.live

A háború 125. napja, Ígéret Blinkennek: Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán a médiának tett nyilatkozatában azt mondta, hogy utasította az Izraeli Védelmi Erőket a dél-gázai Rafahban való hadműveletek végrehajtására, de a Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportja szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli találkozóin ígéretet kapott a politikai vezetéstől arra, hogy Izrael nem fog tevékenykedni Rafahban és a Philadelphi-folyosó térségében Egyiptommal való teljes koordináció nélkül.

Blinken aggodalmának adott hangot a Rafahban tervezett hadművelettel kapcsolatban, és megkérdezte, hogy mikor hajtják végre, és hogy lehetséges-e csökkenteni a civileknek okozott kárt, és a következő üzenetet kapta: ,,Nem fogunk Rafahban műveleteket végezni, amikor annyi ember van ott, és azon dolgozunk, hogy megoldást találjunk a lakosok evakuálására.”

  • A Kan esti riportja szerint nem úgy tűnik, hogy hamarosan végrehajtanák a műveletet.
  • Először is Izraelnek evakuálnia kell az civileket, mert a hadsereg nem fog tudni intézkedni, amikor 1,2 millió gázai lakos van ott, és a kérdés az, hogy hova vigyék őket, mert a Gázai övezet északi részébe való visszatérésükben Izrael nem érdekelt.
  • A második nem kevésbé bonyolult dolog az Egyiptommal való koordináció.

Az elmúlt napokban Izrael megbeszéléseket folytatott Egyiptommal „a háború után” kérdéséről. A megbeszéléseket izraeli részről a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronan Bar és a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) – mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal – vezetője, Gasszán Alian vezérőrnagy folytatta. Izrael nagyon jelentős szereplőnek tekinti Egyiptomot a háború után kérdésében, mivel Egyiptom az egyetlen szárazföldi be- és kijárati kapu Gázába, és befolyásos és fontos szereplőként szolgál az arab világban.

Politika: Gadi Eisenkot tárca nélküli miniszter és a hadikabinet tagja a Kan közrádió reggeli riportja szerint tegnap azt mondta a Nemzeti Egység frakcióülésén, hogy Binjámin Netanjahu ,,miniszterelnök húzza az időt. Aggaszt, hogy a Hamász átveszi a humanitárius segélyeket. Netanjahu nem folytat megbeszéléseket és nem hoz döntéseket a kritikus kérdésekben”.

„Netanyahu nem dönt arról, hogy ki fogja leváltani a Hamászt, és ez oda vezet, hogy a segélyek mintegy 60%-a a Hamász kezébe kerül” – mondta Eisenkot. „Amikor egy miniszterelnök ráérős, és nem hoz döntéseket a fontos kérdésekben, a Hamász visszaállítja bizonyos képességeit, visszatér a Gázai övezet északi részére, és átveszi a humanitárius segélyeket”.

Gideon Sza’ar miniszter a frakcióülésen: ,,Hosszú ideje többször is felhoztam a humanitárius segélyek szétosztásának és (a Hamász általi) átvételének kérdését a kormányzó képessége leépítésének részeként – egyelőre eredménytelenül.”

A Nemzeti Egység azt is bírálta, hogy a Hamász-válaszra adott reakcióról nem folyt megfelelő megbeszélés a legfelsőbb politikai szinten. Joáv Gallant védelmi miniszter és Netanjahu miniszterelnök saját kijelentéseikkel reagált anélkül, hogy rendes megbeszélést folytattak volna. A Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz és Eisenkot is úgy vélik, hogy a Hamász válasza ésszerűtlen követeléseket támaszt, és nem szabad elfogadni. Ma várhatóan megbeszélésre kerül sor a hadikabinetben Izrael válaszáról az ügyben.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel tájékoztatást adott a csapatok műveleteiről a Gázai övezetben.

A kommandós alakulat harcosai folytatták intenzív harcaikat a terror erődjeiben a dél-gázai Khan Junesz nyugati részén. Az elmúlt napon a harcosok több tucat terrorizmussal gyanúsított személyt tartóztattak le, köztük két terroristát, akik részt vettek az október 7-én végrehajtott mészárlásban, és egy másik nukbás terroristát.

A Maglan egység harcosai közelharcban megöltek két terroristát, ezzel egyidejűleg a csapatok egy iskola tetején azonosítottak egy terroristát, és lövésekkel likvidálták. Egy terrorista házában végzett terrorista infrastruktúrára irányuló rajtaütés során a harcosok egy RPG-kilövőt, búvárruhát és lőszert találtak.

Szintén Khan Junesz térségében az ejtőernyősök és a Givati-dandár harci csapatai több mint 20 terroristát azonosítottak és öltek meg terrorcélpontok elleni támadások során.

A Gázai övezet északi részén a 401. dandár csapatai tíz terroristát likvidáltak különálló összecsapások során. Terroristák egy páncéltörő rakétát lőttek ki egy tankra, a harcosok azonosították a terroristákat és egy vadászgépet irányítottak a helyszínre, amely megölte az osztagot.

Az övezet középső részén a Nahal-dandár harci csapatai számos terroristát likvidáltak az elmúlt nap folyamán, az egyik akcióban megsemmisítették a Hamász katonai infrastruktúráját, és megöltek négy, a szervezethez tartozó terroristát.

A Gázai övezet északi részén végzett hírszerzési tevékenység során a Gázai Hadosztály 414-es egységének katonái azonosítottak egy terrorista sejtet, amely technológiai rendszereket próbált átadni a Hamásznak. A harcosok egy támadó drónt küldtek rájuk, és megölték őket.

Szamária: A Sechem közelében egy katonai posztnál bevetett 7037. tartalékos zászlóalj harcosai ártalmatlanítottak egy terroristát, aki rálőtt az erőre, jelentette a hadsereg reggel.

A terrorista Deir Saraf falu bejáratánál tüzet nyitott a csapatokra, az erő konfrontációba lépett, tüzet nyitott rá és megölte. Az izraeli erők körében sérülés nem történt. A média szerint golyó találta el az egyik harcos sisakját, aki csodával határos módon sértetlenül megúszta a támadást.

Északi front: Páncéltörő rakétákat lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára. A szirénák nem aktiválódtak a városban. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

The post Terrortámadás és csoda, kritika és ígéret Blinkennek first appeared on Új Kelet online.