Avi/ujkelet.live

A háború 126. napja, déli front: A háború kezdete óta több mint 350 holttestet vittek Gázából Izraelbe, hogy az Abu Kabir Igazságügyi Orvostani Intézet megvizsgálja, hogy nem-e túszok holttestéről van szó, jelentette a Kan közrádió reggel. Az Izraeli Védelmi Erők korábban elismerte, hogy holttesteket vittek ki Gázából a túszok lokalizálására irányuló küldetésük részekent. Ennek megfelelően azokat a holttesteket, amelyekről kiderült, hogy nem túszoké, visszaszállítják Gázába.

  • „Izraeli túszok holttestét keresik a temetőkben. Olyan területeket nyitottak fel, ahol friss sírok vannak, hogy izraeli túszok holttestei után kutassanak” – mondta Jonathan Conricus tartalékos alezredes múlt héten a CNN-nek, mint közel-keleti szakértő.
  • „Ilyen mélyre kell süllyedniük az izraeli csapatoknak, hogy megpróbáljanak izraeli túszokat találni. Még mindig 136 túsz van Gázában. Néhányuk, valószínűleg a fele, halottnak tekinthető, és az Izraeli Védelmi Erők feladata életben lévő túszokat találni, és ha nem lehetséges, akkor halottakat” – mondta.
  • „Még a [gázavárosi] Sifa Kórházban is az izraeli csapatoknak be kellett menniük a hullaházba, és izraeli holttesteket kell keresniük, mert hírszerzési információk arra utaltak, hogy a Hamász fogta az izraelieket, és a Sifa kórházban tartotta őket egy raktárban. Tehát be kellett mennünk és DNS-tesztet végeznünk”.
  • „Ez az, amire szükség van, ha olyan ellenséggel van dolgod, mint a Hamász. Amikor olyan mélyre süllyednek, hogy holttestekkel üzletelnek, akkor végsősoron az Izraeli Védelmi Erőknek haza kell hoznia őket”.
  • ,,Ezeket az embereket el kell temetni, és megfelelően kell eltemetni őket otthon. És még ha ez rossz fényt is vet rá, Izraelnek kötelessége megtenni” – mondta Conricus.

Mindeközben az Al-Araby Al-Dzsadid újság reggel arról számolt be, hogy a Hamász-küldöttség tegnap Kairóban találkozott az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel egy négyórás megbeszélésen, majd úgy döntöttek, folytatják a konzultációkat.

Arról is beszámoltak, hogy a Hamász-küldöttség néhány órával azelőtt szállt le Kairóban, hogy egy izraeli delegáció érkezett az egyiptomi fővárosba, amelynek tagja volt a a hadifoglyok és eltűnt személyek ügyének koordinátora, Gal Hirsch, a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) – mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal – vezetője, Gasszán Alian vezérőrnagy, valamint a foglyok és eltűntek utáni hírszerzési erőfeszítéseket vezető Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy.

A jelentés szerint az egyiptomiak a Hamásznak is bemutatják a háború utánra vonatkozó tervet. Az újság arról is beszámolt, hogy szerdán egy egyiptomi biztonsági delegáció érkezett Izraelbe, és találkozott többek között a miniszterelnök tanácsadóival és más biztonsági tisztviselőkkel, hogy megvitassák a megállapodást és a Gázai övezet és a Sínai-félsziget közötti határ biztonsági helyzet ügyét, Izrael Rafahban tervezett hadjáratának hátterében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai izraeli találkozóin ígéretet kapott a politikai vezetéstől arra, hogy Izrael nem fog tevékenykedni Rafahban és a Philadelphi-folyosó térségében teljes koordináció nélkül Egyiptommal, jelentette tegnap a Kan.

  • Nem úgy tűnik, hogy hamarosan végrehajtanák a műveletet.
  • Először is Izraelnek evakuálnia kell az civileket, mert a hadsereg nem fog tudni intézkedni, amikor 1,2 millió gázai lakos van ott, és a kérdés az, hogy hova vigyék őket, mert a Gázai övezet északi részébe való visszatérésükben Izrael nem érdekelt.
  • A második nem kevésbé bonyolult dolog az Egyiptommal való koordináció.

Blinken aggodalmának adott hangot a Rafahban tervezett hadművelettel kapcsolatban, és megkérdezte, hogy mikor hajtják végre, és hogy lehetséges-e csökkenteni a civileknek okozott kárt, és a következő üzenetet kapta: ,,Nem fogunk Rafahban műveleteket végezni, amikor annyi ember van ott, és azon dolgozunk, hogy megoldást találjunk a lakosok evakuálására.”

The post Túszok után kutatva: Több mint 350 holttestet vittek Gázából Izraelbe vizsgálatra first appeared on Új Kelet online.