Avi/ujkelet.live

A háború 130. napja, északi front: Az izraeli hadsereg kedden csapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjaira, beleértve épületeket, melyeket terroristái használtak.

A vadászgépek a dél-libanoni Hula, Kalaat Debba, Jarun, Meissz al-Dzsabal, Jarine es Chihine falvakban számos épületet, megfigyelőállomást és egyéb terror-infrastruktúrát támadtak.

Korábban Ramyehben csapást mértek egy Hezbollah-posztra, valamint a csapatok területeket ágyúztak Dél-Libanonban.

Remények: Franciaország írásos javaslatot nyújtott be Bejrútnak, amelynek célja az Izraellel szembeni ellenségeskedés befejezése és a vitatott libanoni-izraeli határ rendezése, derül ki a Reuters által megtekintett dokumentumból, amely felszólítja a Hezbollahot és más csoportokat, hogy vonuljanak vissza 10 kilométerre a határtól.

  • A terv, amely lehetővé tenné, hogy a Hezbollah terroristái jócskán az ENSZ által meghatározott ütközőzónán belül maradjanak, az Irán által támogatott csoport és Izrael közötti harcok befejezését célozza a határon.
  • Az ellenségeskedés a gázai háborúval párhuzamosan zajlik, és egy teljes körű háború kitörésével fenyeget.
  • A három lépésből álló terv 10 napos deeszkalációs folyamatot irányoz elő, amely a Libanon és Izrael közötti szárazföldi határ régóta megoldatlan kijelöléséről szóló tárgyalásokkal zárulna.

Egy francia diplomáciai forrás szerint a javaslatot az izraeli valamint a libanoni kormány és a Hezbollah elé terjesztették.

Mindeközben Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerint terrorcsoportjának rakétatámadásai Izrael ellen csak akkor érnek véget, ha véget ér Izrael „agressziója” a Gázai övezetben.

Naszrallah kedden azt állította, hogy minden külföldi diplomatának, aki az elmúlt hetekben Libanonba érkezett, hogy tárgyalásos megoldást találjon az Izraellel fennálló konfliktusra, „csak egy célja van: Izrael biztonságának biztosítása és az izraeli területre irányuló lövöldözés megszüntetése”.

Naszrallah reagált Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter bejelentésére is: ,,Az izraeli védelmi miniszter nyilatkoztot tett, és mit mondott? Azt mondta: Nem, még akkor is, ha leállítjuk a harcokat Gázában, Dél-Libanonban folytatjuk. Rendben, hát legyen, nincs semmi probléma. Ha te folytatod Dél-Libanonban, mi is folytatjuk”.

Köszönet: A 61 éves Fernando Simon Marman és a 70 éves Norberto Louis Har, akiket hétfőn mentettek ki egy merész, éjszakai akcióban a dél-gázai Rafahból, mély hálájukat fejezték ki a kórházból az őket kiszabadító különleges erőknek.

Har azt mondta, hálás „minden ölelésért, minden szavatokért, amit nekünk mondtatok… ami szeretetbe burkolt minket és annak érzését, hogy otthon vagyunk”.

„Nincsenek szavak annak az örömnek a leírására, hogy hazahoztatok minket unokáinkhoz és gyermekeinkhez”.

Gyémántoknak [a túszok kódneve] hívtatok minket, de ti vagytok a gyémántok a koronában, ezer köszönet érte” – mondta Har.

Marman: ,,Meg szeretném köszönni nektek. Amikor megláttalak titeket, a legnagyobb biztonságában éreztem magam a világon.”

Eskol íróasztala Khan Juneszben: Eitan Melet tartalékos őrnagy, az 55. dandár 28. zászlóaljának századparancsnoka, hosszú ideig harcolt Gázában. A dél-gázai Khan Juneszben zajló nagy intenzitású harcok során bement a Hamász egyik vezető tagjának házába, és meglepetésére talált egy táblácskát, amelyen Izrael állam harmadik miniszterelnökére utaló felirat szerepelt: ,,Levi Eskol íróasztala, emléke legyen áldott”.

Eitan Melet a következőt nyilatkozta az Israel Hayom-nak: „Két hónapig harcoltunk Khan Juneszben, és egy nap bementünk egy házba, és az egyik szobában volt egy régi faasztal, amelyen héber feliratot láttam. Bizarr volt és szürreális. Minden irányba lövöldözve mentem be, és nem számítottam rá, hogy meglátom ezt a kis héber táblát Izrael volt miniszterelnökéről. Leállítottam a századomat, fogtam egy kést, és a táblával a birtokomban jöttem ki”.

The post Háborús hírek, és a néhai izraeli miniszterelnök asztala Khan Juneszben first appeared on Új Kelet online.