Avi/ujkelet.live

A háború 131. napja: Órákkal azt követően, hogy egy nő meghalt, nyolcan pedig megsérültek egy erőteljes libanoni rakétatámadás következtében Cfáton, az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy széles körű légicsapásokat hajt végre Libanon területén, megjegyezve, hogy később további részletekkel szolgál.

Az izraeli médiában idézett biztonsági forrás a Cfátot célzó támadás után kijelentette, hogy ,,ez egy szintlépés a Hezbollah részéről. Bár [a hadsereg] támadta a lövöldözés forrásait – az utolsó szó még nem hangzott el”.

A média szerint legalább tíz rakétát lőttek ki a térségre Libanonból, és több közvetlen becsapódás történt. Becslések szerint a csapások célpontja egyebek mellett a hadsereg Északi Parancsnoksága volt.

A mai támadás eltérést mutat az eddig látottaktól, mivel egy több tízezer lakosú északi nagyvárost vett célba. Más mint Kirjat Shmona esete, ahonnan többnyire evakuálták a lakókat.

Suki Ohana, Cfát polgármestere azt nyilatkozta a Ynet híroldalnak, hogy Felső-Galilea legnagyobb városa készen áll arra az esetre, ha a feszültség tovább nőne. ,,Vannak óvóhelyeink… elvégzünk egy felmérést, és meglátjuk, hová vezet ez.”

A katonai rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a városban szűkén vannak az óvóhelyeknek, de jelenleg nem fontolgatják a kiürítést.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) szerint a Cfát elleni rakétatámadás hadüzenetként értelmezhető, és nagy változásokat szorgalmazott abban, ahogy Izrael kezeli az erőviszonyokat a libanoni határon.

„Ez nem lájtos [rakétatámadás], hanem háború. Ideje hátra hagyni a ‘koncepciót’ északon is” – írta X-en.

,,A vörös vonal fehér zászlóvá vált – a hadikabinet megadta magát a Hezbollahnak, és elvesztette északot” – reagált a fejleményekre Avigdor Liberman X-en, az ellenzéki jobboldali szekuláris Jiszráel Beitenu elnöke.

Kirjat Smona városa reggel közölte, hogy a tegnapi rakétatámadásban megsérült anya és tinédzser fia továbbra is súlyos, de stabil állapotban vannak.

A 47 éves Heli Szaada és a 15 éves Idan Szaada még mindig a Rambam Kórház intenzív osztályán van, intubálva és mesterséges kómában tartva. A kórház azt tervezi, hogy még a nap folyamán megpróbálja levenni őket a lélegeztetőgépről.

Emlékeztető: Franciaország írásos javaslatot nyújtott be Bejrútnak, amelynek célja az Izraellel szembeni ellenségeskedés befejezése és a vitatott libanoni-izraeli határ rendezése, derül ki a Reuters által megtekintett dokumentumból, amely felszólítja a Hezbollahot és más csoportokat, hogy vonuljanak vissza 10 kilométerre a határtól.

  • A terv, amely lehetővé tenné, hogy a Hezbollah terroristái jócskán az ENSZ által meghatározott ütközőzónán belül maradjanak, az Irán által támogatott csoport és Izrael közötti harcok befejezését célozza a határon.
  • Az ellenségeskedés a gázai háborúval párhuzamosan zajlik, és egy teljes körű háború kitörésével fenyeget.
  • A három lépésből álló terv 10 napos deeszkalációs folyamatot irányoz elő, amely a Libanon és Izrael közötti szárazföldi határ régóta megoldatlan kijelöléséről szóló tárgyalásokkal zárulna.

Egy francia diplomáciai forrás szerint a javaslatot az izraeli valamint a libanoni kormány és a Hezbollah elé terjesztették.

Mindeközben Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerint terrorcsoportjának rakétatámadásai Izrael ellen csak akkor érnek véget, ha véget ér Izrael „agressziója” a Gázai övezetben.

Naszrallah kedden azt állította, hogy minden külföldi diplomatának, aki az elmúlt hetekben Libanonba érkezett, hogy tárgyalásos megoldást találjon az Izraellel fennálló konfliktusra, „csak egy célja van: Izrael biztonságának biztosítása és az izraeli területre irányuló lövöldözés megszüntetése”.

Naszrallah reagált Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter bejelentésére is: ,,Az izraeli védelmi miniszter nyilatkoztot tett, és mit mondott? Azt mondta: Nem, még akkor is, ha leállítjuk a harcokat Gázában, Dél-Libanonban folytatjuk. Rendben, hát legyen, nincs semmi probléma. Ha te folytatod Dél-Libanonban, mi is folytatjuk”.

The post ,,Az utolsó szó még nem hangzott el” first appeared on Új Kelet online.