ujkeletlive

Az izraeliek hazautaztak – áttörés nélkül zárult a kairói találkozó

A Biden-kormányzat továbbra is intenzíven dolgozik a lehetséges túszmegállapodáson, közölte Washingtonban újságírók előtt Antony Blinken amerikai külügyminiszter, azt követően, hogy a William Burns CIA-igazgató, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnök, az egyiptomi kémfőnök illetve az izraeli delegáció részvételével, a túszok szabadon bocsátását biztosító tűzszüneti keretről zajló kairói találkozó áttörés nélkül ért véget.

Az izraeli küldöttség távozása ellenére a tárgyalások pozitívnak tekinthetőek, és még három napig folytatódnak, jelentette az egyiptomi állami média. Annak ellenére, hogy az izraeli felet név szerint nem említette, Egyiptom elismerte, miszerint a találkozó áttörés nélkül, de azzal a megállapítással zárult, hogy a kulcsfontosságú kérdésekről továbbra is konzultálni és egyeztetni fognak.

„Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök is megbeszélést folytatott Burnsszel, a katari miniszterelnökkel, Mohammed al-Thani sejkkel, amely a Gázának nyújtott humanitárius segítség növeléséről, és a civilek jobb védelméről is szólt,” – áll az egyiptomi állami szolgálat jelentésében.

A Kan közszolgálati csatorna eközben arról számolt be, hogy a kairói út előtt a Moszad, és a Sábák az Izraeli Védelmi Erőkkel együtt új keretajánlatot állított össze a túszok elengedését biztosító fegyverszüneti megállapodásra vonatkozóan, de azt Binjámin Netanjahu miniszterelnök elutasította. A jelentés nem részletezi a David Barnea (Moszad), Ronen Bar (Sábák) és a hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy által kidolgozott javaslatot, csak annyit, hogy a miniszterelnök a tárgyalások kizárólagos meghallgatására utasította a küldöttséget elvetve a megállapodást elősegítő kezdeményezés lehetőségét. A riport szerint a Netanjahuval folytatott megbeszélést követően Alon úgy döntött, hogy nem vesz részt az egyiptomi találkozón, mindössze helyettesét delegálva a küldöttséghez, amelyhez csatlakozott a miniszterelnök politikai tanácsadója, Ofir Falk.

A miniszterelnök és Joe Biden között a hét elején zajlott beszélgetés kapcsán a héber médiában megjelent források szerint Netanjahu közölte az elnökkel, hogy szeretné ugyan a túszalkut, de csak olyat, amelyet kabinetjének radikális frakciói is támogatnak, akik eleve a kormány megbuktatását helyezték kilátásba egy, akár részleges tűzszünet vagy terroristák cseréje árán történő felelőtlen alku esetén.

Szmotrich Washington ellen

Hivatala tegnapi közleménye szerint Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter utasítást adott az állítólag a gázai UNRWA szervezetnek címzett lisztszállítmány blokkolására vonatkozóan. A közlemény megjegyzi, hogy egyeztetve Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, a pénzügyminiszter elrendelte egy olyan alternatív elosztási rendszer keresését, amely biztosítja, hogy a szállítmány ne kerüljön a Hamász birtokába.

Most már a világ is tudja, hogy az UNRWA a Hamász terroristái hadigépezetének központi része. A válságkormányban, és a kabinetben teljes mértékű az egyetértés az iránt, hogy meg kell akadályozni a segély eljutását a Hamászhoz, és ennek megfelelően fogok cselekedni felelősségi körömben,” – áll a közleményben.

Az Egyesült Államok által finanszírozott gázai lisztszállítmány blokkolása egy olyan kötelezettségvállalás megszegése, amelyet Netanjahu néhány hete személyesen ígért meg az amerikai elnöknek.

A Biden-kormányzat magas szintű képviselői már hetekkel ezelőtt felvetették a lisztszállítmány lehetőségét a dél-izraeli Asdód kikötőjéből a Kerem Salom átkelőn keresztül az övezetbe, amit az izraeli hadi és biztonsági kabinet egyaránt jóváhagyott. A sikeres megállapodás nyomán Biden és Blinken már nyilvánosan köszönetet is mondott az izraeli kormánynak az engedélyezésért, csakhogy a segély hetek óta az asdódi kikötőben vesztegel.

Eközben, Matthew Miller amerikai külügyminisztériumi szóvivő egy tegnapi tájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok által finanszírozott liszt több mint 1,5 millió gázai számára biztosít élelmiszert, azt is hozzátéve, hogy a szállítmány el fogja érni Gázát.

Az izraeli kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy lehetővé teszi a liszt bejutását, és elvárjuk, hogy ezt a kötelezettségvállalást teljesítsék,” – közölte  Miller, hozzátéve, hogy az ügyben is tárgyalnak az izraeli kormánnyal, hogy a liszt ne egyszeri, hanem állandó jelleggel, hónapokon keresztül eljusson az övezetbe.

Újabb leminősítés

Izrael hitelminősítésének A1-ről A2-re történő csökkentése után a Moody’s tegnap öt nagy izraeli pénzintézet – a Leumi, a Hapoalim, a Diszkont, a Mizrahi Tefahot, illetve a Binleumi Bank betéti besorolását is leminősítette. Az említett pénzintézetek besorolását A2-ről A3-ra csökkentették, abból kiindulva, hogy mivel válság esetén a bankokat az állam támogatná, és mivel az ország hitelminősítését csökkentették, ebből következően kevésbé lesz képes támogatni a bankokat. A Moody’s közleménye szerint a döntés a hosszú lejáratú betétek, vagyis a bank elsőbbségi adósságának minősítéséről szól. Emellett, a hitelintézet „negatívra” csökkentette bankok adósosztályzatának kilátásait.

A Globes gazdasági hírportál által idézett Midroog izraeli hitelminősítő előre vetíti, hogy a besorolás csökkentése a bankokon túl olyan állami vállalatokra is kiterjedhet, mint az izraeli Elektromos Művek. Emellett, „a Moody’s változatlanul Baa2-en hagyta a bankok erős belső pénzügyi besorolását (BCA), és kiemelte a bankok pénzügyi erejét, tőkemegfelelését és magas jövedelmezőségét. Az egyetlen dolog, ami a Moody’s szemszögéből változott, az állam bankok támogatására vonatkozó képességének értékelése,„- nyilatkozta a Midroog pénzügyi intézményekért felelős alelnöke.

The post Diplomácia – passzív izraeli részvétellel, áttörés nélkül zárult a kairói túsztárgyalás first appeared on Új Kelet online.