Avi/ujkelet.live

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy kedd este felfedte a videót, amin a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar látható a dél-gázai Khan Junesz egyik alagútjában. A videón Szinwar csak hátulról látható.

,,Az elmúlt napokban a különleges egységek tevékenysége révén feltártunk egy alagutat, több tucat méterrel a föld alatt, ahol megtaláltuk a Hamász biztonsági kamerájának videóját. A Hamász Gázai övezetbeli vezetőjét, a főgyilkost, Jechíje Szinwart mutatja gyermekeivel és egyik feleségével az alagúthálózaton keresztül menekülni, testvére, Ibrahim Szinwar vezetésével. A háború kezdetén, október 10-én készült felvételen látható, amint családjával a föld alá menekül egy alagúton keresztül az egyik előre megépített biztonságos komplexumba. Ez a Szinwarról készült videó annak az hajtóvadászatnak az eredménye, amelyet ellene folytatunk. A vadászat nem áll meg, amíg el nem fogjuk, élve vagy halva”.

Az alagút, ahol Szinwar, a családja és más vezető hamászosok rejtőztek a háború alatt:

,,Elhatároztuk, hogy elfogjuk, és el is fogjuk kapni. A további kutatások során eljutottunk egy létesítményhez, ahol a föld alatt tartózkodott más magas rangú tisztekkel, elrejtőzve, amíg felettük folyt a háború. A Hamász vezető beosztású operatívjai jó körülmények között tartózkodnak a létesítményben. Van élelmük és fürdőszobájuk, valamint széfek, több millió sékel és dollár értékű személyes vagyonnal. Közel állunk a Hamász katonai keretének lebontásához Khan Juneszben. A 98. hadosztály terroristák után kutat és öl meg a különleges egységekkel, valamint a gyalogos és páncélos dandárokkal együtt”.

Az izraeli hadsereg infografikája az alagút útvonaláról Khan Juneszben, ahol Szinwar október 10-én volt:

,,A hónap elején letartóztattuk a Hamász Katonai Szárnya felső vezetésének első köréből származó családtagokat valamint Jechíje Szinwar közvetlen környezetéből, terrorista tevékenységben való részvétel gyanújával. A fogvatartottakat a Sabak belbiztonsági szolgálathoz továbbították, a fogvatartottak között volt Rafa Szalama dandárparancsnok apja, a Khan Junesz Dandár parancsnoka és Huszni Hamdan fia, a Hamász egyik alakulatának vezetője. Jelentős információval szolgálnak számunkra a Sabak-kihallgatás során”.

Később a média izraeli forrásokat idézett, mondván, vannak még felvételek Szinwarról, olyanok is, amelyek frissebbek.

Múlt héten a Kan közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy Szinwar több hete (beleértve a párizsi csúcstalálkozót is) nem érintkezik a szervezet vezető tisztségviselőivel, így nem vett részt a közvetítőknek és Izraelnek benyújtott válasz megfogalmazásában.

A felek közötti kommunikáció bonyolult és nehezen kivitelezhető, mert Szinwar attól tart, hogy a kapcsolatfelvétel során lelepleződik a búvóhelye.

The post A hadsereg megosztotta a videót Szinwar és családja meneküléséről az alagútban first appeared on Új Kelet online.