Avi/ujkelet.live

A háború 133. napja: ,,A Hamász huszonnégy zászlóaljából már csak hat aktív, és a terrorszervezet is tudja, hogy az Izraeli Védelmi Erők döntési távolságra van azok szétbontásától is. Fájdalmukban a megmaradt parancsnokok megpróbálják az ellenőrzés látszatát kelteni a területen” – írta a 13-as csatorna vezető védelmi tudósítója, Alon Ben-David tegnap a Maarivban.

A múlt héten az izraeli erők konfrontációba kerültek egy Hamász századparancsnokkal a Gázaváros keleti részén található Zeitun negyedben, aki három emberével kijött egy alagútból, és megadta magát. Mindannyian kimerültnek tűntek. A vele végzett első kihallgatásokon közölték vele, hogy zászlóaljparancsnokát már hetekkel ezelőtt likvidálták. „Mi?”– kérdezte döbbenten. ,,Miért nem mondtátok? Ha ezt egy hete bejelentettétek volna nekünk, megkíméltetek volna minket egy hét szenvedéstől az alagútban. Csak azért maradtunk lent, mert féltünk tőle.”

Ma a hadsereg operatív irányítást gyakorol a Gázai övezet egész északi részén, mindössze két dandárral. Nem abszolút ellenőrzésről van szó, jelzi Ben-David, még mindig valahol a föld alatt van a Hamász Gázai Dandárjának parancsnoka, és lehet, hogy még mindig vannak életben lévő izraeli túszok is.

A Gázai övezet déli részén a hadsereg közel áll ahhoz, hogy átvegye az irányítást minden fölött a föld felett Khan Juneszben és a tőle keletre fekvő részekben. A Hamász továbbra is ellenőrzése alatt tartja a Nuszeirat menekülttábort, Deir al-Balahot és Rafaht, de a Hamász is tudja, hogy csak egy izraeli döntésen múlik, és ezeket a területeket is elveszíti.

Miközben az izraeli tisztviselők következetesen nyilvánosan hirdetik, hogy a háború célja a Hamász teljesen lebontása, a világ számos országa és tisztviselője arra figyelmeztet, hogy ez nem megvalósítható.

A 12-es csatorna tegnap esti riportjában Ilana Dajan arról számolt be, hogy már a Katonai Hírszerzés kutatási részlegében a háború kitörése után négy hónappal és egy héttel megállapították, hogy „ha a Hamászt mint szervezetet meg is semmisítjük, gerillaszervezetként és terrorszervezetként megmarad”.

A kutatási részleg vezetője mind a gázai háború várható eredményeiről, mind a palesztin arénáról általában véve ismerteti helyzetértékelését, egyfajta figyelmeztetést fogalmazva meg a politikai rétegnek: a Gázai övezetben a manőverezés, a likvidált terroristák és a lebontott zászlóaljak ellenére – a Hamász ,,autentikus támogatása megmarad”.

Annak hátterében pedig, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy még ne vitassák meg „a háború utáni másnap” kérdését, a Katonai Hírszerzés vezető tisztségviselői kijelentik, hogy mivel jelenleg nincs alternatíva vagy gyakorlati lépés a terrorszervezet alternatívájának megszervezésére, „Gáza mély válságban lévő területté válik”.

Mindez egy dokumentumban jelent meg, amelyet hétfőn terjesztettek elő, a múlt hét végén összehívott ülés nyomán – melyen magas rangú tisztek vették részt, mind a Katonai Hírszerzéstől, mind a Sabak belbiztonsági szolgálattól, mind a Nemzetbiztonsági Tanácstól.

Katonai források azt mondták, hogy a megbeszélések során elmagyarázták, hogy az Izraeli Védelmi Erők folytatni fogja a gerillaszervezetek maradványainak kezelését, amíg teljesen fel nem számolják őket. Ez azonban időbe telik. Dajan szerint, ,,ebben a tekintetben legalábbis nem lesz végső győzelem” – amint azt Netanjahu miniszterelnök a háború kezdete óta vízionál és követel.

Szinwar: A biztonsági szervezetek úgy vélik, hogy a Hamász vezetője, Jechíje Szinwar sok nappal előttük jár, és erőfeszítéseket tesznek ennek a távolságnak a megszüntetésére, mely teljesíthető. Amikor az erők eljutnak azokhoz a területekhez, ahol a Hamász magas rangú tisztviselői tartózkodtak, az ott talált leletek megmutatják, mennyi ideig voltak ott, mielőtt az erők megérkeztek.

Minden ilyen helyről, ahová a katonák eljutnak, más helyekre menekülnek, de a végén elfogy az a sok kilométer, ami Khan Juneszben van a föld alatt. És a létesítmények száma, ahova menekülhetnek, korlátozott.

Ha valóban még mindig Khan Junesz körzetében tartózkodnak, ahogy a biztonsági szervezetek vélik, és valószínűleg nem tudnak más helyre menekülni, akkor elkaphatóak.

Ha a harcok kezdetén úgy becsülték, hogy Szinwar a gázavárosi Sifa Kórházban tartózkodik, a becslést gyorsan megváltoztatták, mondván, hogy Khan Juneszben van. A biztonsági szervezetek nem hiszi, hogy Egyiptomba menekült. Számításba veszik, hogy eljuthat Rafahba, de Egyiptomnak nem érdeke hagyni, hogy Egyiptomba meneküljön.

The post Végső győzelem a Hamász felett? first appeared on Új Kelet online.