Avi/ujkelet.live

A háború 136. napja, Szamária: Terrortámadásra került sor hétfőn este Chomes zsidó telep közelében, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Terroristák robbanóeszközt dobtak egy izraeli járműre. A hat utas egyike könnyebben megsérült az üvegszilánkok miatt.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők este közzétette a dél-libanoni Szidon közelében lévő két Hezbollah fegyverraktár elleni légicsapásokról készült felvételeket. A légicsapások válaszul szolgáltak a ma reggeli Alsó-Galileát célzó dróntámadásra.

A közösségi médiában terjedő felvételek a támadásról:

A hadsereg továbbra is vizsgálja a ma reggeli támadást, mely során a libanoni Hezbollah drónja nyílt területen landolt Arbel közelében. A szirénák nem aktiválódtak.

A katonaság nyilatkozata megjegyzi, hogy az elmúlt néhány órában csapást mért a Hezbollah posztjaira Majsz al-Dzsabal és Odaissze közelében.

Terror: A Sabak belbiztonsági szolgálat hétfőn közölte, hogy vádat emeltek egy beduin-izraeli ellen a déli Hura közösségből a Hamász terrorszervezethez fűződő kapcsolata miatt. A gyanúsított, Oszama Alokbi találkozott Törökországban a terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetőjével, Száleh al-Arurival is, akit az izraeli hadsereg január 2-án likvidált.

Alokbit feleségével együtt vették őrizetbe januárban. Az otthonában talált bizonyítékok felfedték kötődését a Hamászhoz valamint a tényt, hogy több tízezer sékelt utalt a terrorszervezetnek az évek során.

Alokbi kapcsolatban állt a Hamász külföldön élő magas rangú tisztségviselőivel, és többször találkozott velük Törökországban. Hogy elfedje utazása valós célját, magával vitte feleségét is, hogy családi kirándulásnak tűnjön.

A gyanúsított korábban a betiltott Iszlám Mozgalom északi ágának tagja volt. A hatóságok úgy ismerték, mint ,,olyan embert, aki Izrael Állam és intézményei elleni szélsőséges ideológiával azonosítja magát, még prédikációkat is tartott mecsetekben, miközben az al-Aksza mecsetben való erőszakos cselekményekben való részvételre buzdított” – írta a Sabak.

Adatok: Az izraeli légierő adatai szerint eddig több mint 31 000 célpontra mért csapást a folyamatban lévő háborúban, főként a Gázai övezetben, de Libanonban és más frontokon is, több mint 186 000 repülési órát érve el.

A Gázai övezetben október 7. óta több mint 29 000 célpontot bombáztak le, amelyek a Hamászhoz és más terrorcsoportokhoz tartoztak. A csapások közül mintegy 7000 a szárazföldi erők azonnali kérésére történt a Hamász elleni offenzíva közepette. A csapatokhoz legközelebb eső csapás körülbelül 80 méterre volt a 401. páncélosdandár és a Hamász terroristái közötti összecsapás során november 18-án.

Libanonban a légierő több mint 1000 Hezbollah telephelyet és posztot támadott.

Júdea és Szamáriában mintegy 30 légicsapást hajtottak végre terroristák ellen, többségükben terrorelhárító akciók közepette.

A légierő meg nem határozott számú csapást hajtott végre Szíriában az iráni tevékenység, iráni megbízottak, valamint a szíriai hadsereg ellen.

A csapások közül 26 ezret vadászgépekkel, 3800-at támadóhelikopterekkel, 3800-at drónokkal hajtottak végre.

A helikopter alakulat a Gázai övezetből mintegy 500 mentőműveletet is végrehajtott, több mint 1000 sebesült katonát szállítva kórházakba.

Szintén a háború közepette a rövid hatótávolságú Vaskupola légvédelmi rendszer rakéták ezreit fogta el, a közepes hatótávolságú Dávid Parittyája több tucat, a nagy hatótávolságú Nyíl pedig hat lövedéket fogott el.

A légierő több kiöregedő Patriot üteget kivont, és kezelőit inkább a Vaskupolához képezik ki. Izrael továbbá új Vaskupola ütegek beüzemelését tervezi, az elsőt néhány héten belül.

Az izraeli hadsereg becslései szerint a háború kezdete óta mintegy 12 000 Hamász-operatívot ölt meg a Gázai övezetben.

A mintegy 30 000 harcost számláló Hamásznak több ezer olyan terroristája van, akik súlyosan megsebesültek és nem tudnak harcolni.

The post Terrortámadás, légicsapások Libanonban és a háború adatai first appeared on Új Kelet online.