Avi/ujkelet.live

A háború 137. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők felvételeket tett közzé egy ENSZ-iskola melletti épületben talált fegyverraktárról a dél-gázai Khan Juneszben.

A Hamász terroristái az ENSZ-iskolában rejtőztek el, amely menedékhelyként szolgált palesztin civilek számára, és a falon lévő lyukon keresztül besurrantak a közeli épületbe, hogy fegyvert ragadjanak és megtámadják az izraeli csapatokat.

Egy másik közeli épületben a csapatok további lőfegyverek, lőszerek és katonai felszerelések rejtekhelyére bukkantak.

Az Ejtőernyős-dandár a Hamász egyik magas rangú parancsnokának, a Khan Junesz Dandár páncéktörő rakéta egységének vezetőjének otthonában is razziát tartott, és fegyvereket és hírszerzési anyagokat foglalt le.

A dandár továbbá azon dolgozott, hogy megkönnyítse a palesztin civilek evakuálását az aktív harci zónákból Khan Juneszben.

Az egyik akció során az ejtőernyősök mintegy 60 terroristát vettek őrizetbe, akik palesztin civilek mellett egy iskolában bujkáltak.

Kivonás: A hadsereg a múlt héten kivonta utolsó tartalékos dandárját a Gázai övezetből, a 646. dandárt, miközben a hadsereg offenzívája Khan Juneszben a végéhez közeledik. Az izraeli hadsereg az elmúlt hetekben kivonta tartalékos erőinek nagy részét a Gázai övezetből, így a reguláris hadsereg folytatja a Hamász elleni harcot.

A hadsereg célja a tartalékosok elengedésével, hogy segítsen fellendíteni Izrael gazdaságát, és pihenőt adjon nekik, mielőtt valószínűleg ismét behívják őket, mivel a gázai harcok várhatóan egész évben folytatódnak, és attól tartanak, hogy a Hezbollah terrorszervezet mindennapos támadásai miatt eszkalálódhat a helyzet északon.

Gyógyszer: Katar kedden azt állította, hogy a Hamász elkezdte eljuttatni a gyógyszereket az izraeli túszoknak, körülbelül egy hónappal a leszállításuk után.

Északi front: A hadsereg légicsapásokat hajtott végre a nap folyamán a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Dél-Libanonban. A vadászgépek Blidában és Ajta as-Sabban számos épületet és más terror-infrastruktúrát támadtak.

Kafr Kilában is célba vettek egy épületet, ahol a Hezbollah operatívjai gyülekeztek.

A csapások a Hezbollah mai rakétatámadásaira válaszul történtek, melyek nem okoztak sérülést.

A hadsereg szerint egy Hezbollah drónt találtak egy ház udvarán egy Akkó melletti közösségben.

,,Az eset kivizsgálása folyamatban van” – közölte a hadsereg.

Hazai front: A Hamász által Gázában fogva tartott túszok kérdése „nem a legfontosabb dolog”, ami miatt Izraelnek aggódnia kell, nyilatkozta kedden Becalel Szmotrich pénzügyminiszter (Vallásos Cionizmus) a Kan közrádiónak. Még mindig 134 túsz van Gázában, egy részük már nem él.

Arra a kérdésre, hogy a túszok hazahoztalát tartja-e a Hamász elleni háború legfontosabb céljának, a miniszter nemmel válaszolt, és azt mondta, hogy a legfontosabb a Hamász megsemmisítése.

,,Minek versenyt csináli belőle?” – kérdezte. „Mi a fontos most? Meg kell semmisítenünk a Hamászt.”

A túszok szabadon engedésére tett erőfeszítéseket bár ,,rendkívül fontos”-nak nevezte, kijelentette, hogy ,,meg kell érteni, a ‘bármi áron’ szöveg problémás. Ki kell szabadítanunk a túszokat, nyomást kell gyakorolnunk a Hamászra.”

Mindeközben: A túszok családjai este 137-ig számolva emlékeztettek szeretteik fogságban töltött napjainak számára, és akadályozták a forgalmat Tel Avivban a Saul Hamelech úton.

Vétó: Az Egyesült Államok kedden megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatát, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követelt Gázában. Ez a harmadik alkalom, hogy az Egyesült Államok megvétózott egy gázai háborúval kapcsolatos határozatot.

Tizenhárom ország szavazott az Algéria által vezetett határozat mellett, az Egyesült Államok megvétózta, az Egyesült Királyság pedig tartózkodott.

Látogatás: Brett McGurk, Joe Biden elnök közel-keleti vezető tanácsadója várhatóan szerdán Izraelbe látogat, hogy megbeszéléseket folytasson a Hamász által Gázában fogva tartott túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítésekről.

Várhatóan megvitatja a dél-gázai Rafahban tervezett izraeli hadműveletet is, amelyről az Egyesült Államok kijelentette, hogy ellenzi a háború elől menedéket kereső több mint 1 millió palesztin evakuálására vonatkozó hiteles terv nélkül.

Vádak: Izrael határozottan visszautasította kedden az ENSZ szakértői testületének azon állítását, miszerint izraeli katonák szexuális zaklatást követtek el palesztin nők és lányok ellen, akiket a gázai háború alatt vettek őrizetbe.

Eylon Levy, az izraeli kormány szóvivője megjegyezte, hogy Francesca Albanese egyike volt a vádakat felhozó tisztviselőknek. Albanese a közelmúltban jogosnak titulálta a Hamász október 7-i terrortámadását, és Izrael-ellenes és antiszemita kijelentései hosszú múltra tekintenek vissza.

Az ENSZ szakértői nyomozásra szólítottak hétfőn a palesztin nők és lányok ellen Gázában és Júdea és Szamáriában a háború kezdete óta elkövetett állítólagos izraeli jogsértések ügyében.

The post Drón a kertben, prioritások, barátunk, az USA és ellenségünk az ENSZ first appeared on Új Kelet online.