Avi/ujkelet.live

A csapatoknak szóló levelében az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy kijelentette, hogy a hadsereg „nem vérengzik”, nem bosszúból cselekszik, és nem hajt végre népirtást a Gázai övezetben, miközben a Hamász terrorszervezet elleni háború már az ötödik hónapban jár.

Részlet a levélből:

,,Parancsokok,

Négy hónapja harcolunk, és még hosszú út áll előttünk. A háború változtatja arcát. A nehéz és fájdalmas kezdettől a gyors és határozott felépülésig, ami egy támadáshoz vezetett, amelynek eredménye nyilvánvaló – az ellenségre mért ütés és a túszok egy részének hazatérése. Intézkedéseink változnak, és a háború különböző szakaszaihoz és a hadjárat idejéhez igazodnak. Találkozom veletek, parancsnokokkal a terepen: Elszántak és ambiciózusak, a győzelem szellemével átitatottak és élről vezetők. Nehéz körülmények között és nagy kockázat mellett vezetitek a manővert, magas színvonalon. Mindez lenyűgöző eredményekhez vezet, amelyekért minden dicséret kijár. Folytatjuk a Hamász felszámolását, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Gázai övezetből hazahozzunk a túszokat, valamint a déli és északi lakosokat biztonságban visszaengedjük otthonaikba.

Azt írom nektek, amit egy füzetbe írtam volna magamnak, ha most zászlóaljparancsnok vagy dandárparancsnok lennék, a cselekvés nyomatékaként:

  • Hosszú és igazságos háború – minden lépés nagyon fontos, minden helyi teljesítmény a háborús célok megvalósításának része – tegyétek ezt elszántan és profin. A hosszú út a szándékon túl széles körű megfigyelést igényel.
  • Minden mozdulatnál tisztáznunk kell, hogy mik a célok és hogyan valósítjuk meg azokat optimálisan, át kell gondolnunk, hogyan viselkedjünk annak érdekében, hogy a keret idővel erős maradjon – hosszú távok futásához mérve a levegőt, nem pedig sprinthez.
  • Rajtaütések – Rajtaütéses harcok formájában kezdtük el az intezkedést, hogy a terepviszonyokhoz és a kötöttségekhez viszonyítva növeljük a hatékonyságot. Sok lehetőség rejlik az ilyen típusú csatákban – trükközés, meglepetés és a komparatív előnyökre való összpontosítás. Mindez fokozódik, ha alapos harci eljárási folyamatokat, precíz tervezést és széleskörű felkészültséget tartotok fenn az incidensekre és reakciókra.
  • Értékelvek a harcban – ,,Ne átkozz süketet” [3Mózes 19:14]. Elgondolkodtató, miért ne átkozódj, ha a siket nem hall. A válasz egyszerű – ha átkozódsz, saját magad átkozod. Emberként viselkedünk, és ellenségünkkel ellentétben megőrizzük emberségünket. Vigyáznunk kell, hogy ne alkalmazzunk erőszakot ott, ahol nem szükséges, tegyünk különbséget a terroristák és azok között, akik nem azok, ne vigyünk el semmit, ami nem a miénk – emléktárgyat vagy fegyvert –, és ne forgassunk bosszúvideókat. Utunk nem a vérengzés, bosszú vagy népirtás. Azért jöttünk, hogy győzzünk és vereséget mérjünk egy kegyetlen ellenségre, aki megérdemel egy keserű vereséget”.

The post Halevi vezérkari főnök üzenete a csapatoknak first appeared on Új Kelet online.