Avi/ujkelet.live

A háború 137. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes kedden X-en felszólította Gázaváros két negyedének lakosait, hogy vonuljanak át az al-Mawaszi ,,humanitárius zónába” az övezet déli partvidékére, és csatolt egy térképet a szóban forgó területekről.

Északi front: Az izraeli hadsereg reggel légicsapást mért a Hezbollah terrorszervezet több posztjára Dél-Libanonban.

A célpontok között szerepelt két rakétakilövő állás Jarunban és Marwahinban, a terrorcsoport két telephelye Dhajrában és Jarunban, valamint két, a Hezbollah által használt épület Hulában és Blidában.

Kedden számos páncéltörő irányított rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, melyek Margaliot közösség közelében nyílt területen landoltak. Sérülés vagy kár nem történt.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka végzett terrorelhárító műveletek során letartóztattak tizenegy palesztin gyanúsítottat Júdea és Szamária-szerte.

Az erők több mint hat órán át tartó akciót hajtottak végre a szamáriai Burka palesztin faluban, a tegnap esti terrortámadás után, amelyben egy izraeli állampolgár könnyebben megsérült, amikor robbanóeszközt dobtak a járművére. A hadsereg művelete részeként a harcosok gyanúsítottakat hallgattak ki és épületeket kutattak át.

Kairó: Egy Hamász-delegáció, élén a politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije ma Kairóba látogat, jelentette a Hezbollahhoz kapcsolódó al-Mayadeen libanoni hírügynökség.

A jelentés szerint a delegációban Khalil al-Hajja, a terrorcsoport politikai szárnyának magas rangú tagja is helyet kapott.

Amerikai, katari és egyiptomi tisztviselők ideiglenes tűzszünettel egybekötött fogolycsere megállapodást próbálnak elérni Izrael és a Hamász között, azonban a tárgyalások nyilvánvalóan elakadtak, miután a terrorszervezet a zsidó állam számára elfogadhatatlan követelésekkel állt elő.

Apartheid: Izrael az apartheid szélsőségesebb változatát alkalmazza Júdea és Szamária palesztinjaival szemben, mint Dél-Afrika a feketék ellen 1994 előtt, állította Pretoria a hágai Nemzetközi Bíróságon.

„Mi, dél-afrikaiak mélyen érzékeljük, látjuk, halljuk és érezzük az izraeli rezsim embertelen diszkriminatív politikáját és gyakorlatát, mint az országomban a feketék ellen intézményesített apartheid még szélsőségesebb formáját” – mondta Vusimuzi Madonsela, Dél-Afrika nagykövete.

Példátlanul 52 ország foglal állást a Bíróság előtt, amelytől nem kötelező érvényű „tanácsadó véleményt” kértek Izrael 56 éves uralmának „jogi következményeiről” a területeken. Izrael elutasítja az apartheid vádakat.

Fotó: Idan Amedi izraeli színész és énekes-dalszerző, akit a múlt hónapban engedtek ki a kórházból, miután a Gázai övezetben harc közben súlyos sérüléseket szenvedett, közzétett egy fotót, mely a sérülését követő napokban készült.

„Időnként mintha bizonyos fokig összeállna a csoda, ami velem történt, de őszintén szólva nem hiszem, hogy valaha is felfogom” – írta az Instagramon. ,,Így vannak a csodák, el kell fogadni őket, és mindenekelőtt ne felejtsd el, ami történt.”

Amedi anno azt mesélte, hogy felismerhetetlen állapotban érkezett a kórházba, és egyszerűen csak ,,John Doe, 22 éves” volt.

The post Támadások, apartheid, és a Fauda sztárja fotót posztolt kezelése első napjaiból first appeared on Új Kelet online.