Avi/ujkelet.live

A háború 137. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők a reggeli tájékoztatóján közölte, hogy a harcok a dél-gázai Khan Juneszben folytatódnak, és az elmúlt nap során a 7. páncélosdandár csapatai megöltek több tucat hamászos terroristát.

A dandár amellett, hogy harckocsikat és mesterlövészeket vetett be, több légicsapást irányított a Hamász fegyvereseire.

Szintén Khan Juneszben, a Givati-dandár dandár csapatai közelharcban megöltek több fegyverest, némelyikük RPG-vel és Kalasnyikovval volt felfegyverkezve.

Továbbá légicsapást hajtottak végre a Hamász egyik fegyverraktára ellen. A támadás során másodlagos robbanásokat észleltek az épületben, ami arra utal, hogy sok fegyver volt a telepen.

Mindeközben Gáza középső részén a Nahal-dandár az elmúlt nap folyamán több további Hamász-operatívot megölt, köztük az egyiket mesterlövésztűzzel.

Északi front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik posztjára a dél-libanoni Marwahinban, ahol a terrorcsoport több tagja összegyűlt.

A 146. hadosztály hírszerzési és hírszerzést gyűjtő egységei hétfőn korábban Hezbollah-operatívokat azonosítottak, amint bemennek a helyszínre, és gyorsan légicsapást küldtek rájuk.

Szamária: Azt követően, hogy hétfő este terroristák robbanóeszközt dobtak egy izraeli járműre Chomes előőrs közelében, könnyebben megsebesítve az autó egyik utasát, zsidók egy csoportja bement Burka palesztin faluba, felgyújtottak egy autót és betörték egy ház ablakait.

Ramadán: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este részleteket hozott le a muzulmán hívők ramadán alatt Templom-hegyre való belépésének korlátozásáról szóló vasárnapi vitából. Binjámin Netanjahu miniszterelnök: ,,Logikus, hogy korlátozások legyenek. Olyan helyzetben vagyunk, amiben még soha.” A riportban az is elhangzott, hogy a kiszivárogtatások elkerülése érdekében – a tárgyaláson jelenlévők rendhagyó módon titoktartási dokumentumot írtak alá.

  • Ronen Bar, a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója: „Az izraeli kormány és a biztonsági szervezetek arra törekszenek, hogy a háború Izrael és a Hamász között legyen. Az ilyen típusú akciók hamis háborús érzést kelthetnek a zsidók és a muszlimok között, ami az arénák közötti különbségtétel biztonsági igényének jelentős károsodásához vezet. Az izraeli arabokra vonatkozó korlátozások csak ártanak. A háború eleje óta nem demonstráltak, és éppen a korlátozások azok, amik felbujthatják őket.”
  • Já’ákov Sabtáj rendőrfőkapitány, odaszúrva Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszternek: ,,Az izraeli arabok kiválóan viselkednek. Dicséretet érdemelnek. A háború alatt megpróbálták felbujtani őket, de nem sikerült.”
  • Ben-Gvir válasza: ,,Nem szabad mindent természetesnek venni. Ez is egy koncepció a biztonsági szervezetek részéről. Ahogyan a zsidók belépését a Templom-hegyre, úgy az arabokét is korlátozni kell. Háborús időszakban vagyunk, és fennáll a terrortámadások valószínűsége. Az én véleményem és a rendőrség véleménye egységes.”
  • Sabtáj válasza: ,,A mi véleményünk nem egységes. Mi különféle korlátozásokat kínálunk.”
  • A hadsereg műveleti osztályának vezetője, Oded Basziuk vezérőrnagy: ,,Az izraeli arabokra és Júdea és Szamária palesztinjaira vonatkozó ilyen jellegű korlátozások több szektorban eszkalációhoz vezethetnek, és ez arra kényszerítenek bennünket, hogy az erőket egyik helyről a másikra helyezzük át.”

Eizenkot: Gadi Eizenkot miniszter (Nemzeti Egység) hosszú és részletes figyelmeztető levelet küldött a hadikabinet tagjainak, amelyben bírálta a fórum döntéseit, amelynek ő maga is tagja. A levélben, amelynek tartalmát tegnap este osztotta meg a 12-ea csatorna, részletes akcióterv is található a háború folytatásáról.

Eizenkot, a hadsereg volt vezérkari főnöke, „A meghatározó döntések meghozatalának hiánya a háborúban” címszó alatt a következőket írja: „Több mint négy hónapja folyó háború után célszerű értékelni az eredményeket, és megvizsgálni a folytatás irányait. Véleményem szerint a meghatározó és jelentős döntések elkerülésének tükrében egyre nehezebb a háborús célok megvalósítása. A háború stratégiai kerete megrekedt, és a gyakorlatban veszélyezteti a háborús célok elérését, sőt Izrael Állam stratégiai helyzetét.

Eizenkot miniszter egy hete küldte el a dokumentumot a hadikabinet tagjainak. Valójában ez egy gondos és aprólékos elemzés a Hamász elleni hadjárat helyzetéről, arról, hogy Izrael mit ért el, mit nem, és mik az ajánlásai a jövőre nézve.

Eizenkot részletezte a háborús célok megvalósításának állapotát, ahogyan ő látja a dolgokat:

  • A Hamász katonai és kormányzati képességeinek összeomlása – részben megvalósult
  • A túszok hazatérése – részben megvalósult
  • A háború végének állapota, amikor már nincs fenyegetés Gázából – nem sikerült elérni
  • A biztonság helyreállítása a határ melletti közösségek lakóinak – részben megvalósult
  • Az izraeli állampolgárok személyes biztonságának és nemzeti ellenálló képességének erősítése – nem valósult meg

Eizenkot azt is részletezi, hogy miért lépett támadásba a Hamász – véleménye szerint ez egy [ellenállási] tengely-háború kirobbantására tett kísérlet volt, amelybe Libanon, a milíciák és az irániak is beletartoznak. A három ok az al-Akszát fenyegető veszély leállítása, a biztonsági foglyok szabadon bocsátása és a Szaúd-Arábiával való normalizáció megállítása.

A kabinet elé terjesztett levélben leszögezi: „A gyakorlatban három hónapig nem született meghatározó döntés. A háborút taktikai eredmények szerint vezetik, a stratégiai eredmények elérése érdekében tett jelentős lépések nélkül”.

Eizenkot lényegében azt mondja: A stratégiai döntéseket a háború elején hozták meg. Azóta vacakolunk az értelmes döntések híján, és elmagyarázza, melyek azok a döntések, amelyeket most meg kell hozni:

  • Teljes átmenet a harmadik fázisba, a célzott razziák fázisába
  • Egy másik keret végrehajtása a túszok hazahozatalára a ramadán előtt
  • Az eszkaláció megelőzése Júdea és Szamáriában a ramadán hátterében
  • Az északi és déli lakosok hazatérése
  • A Hamász-uralom polgári alternatívájának előmozdítása Gázában

Zárásul Eizenkot kritizálta Netanjahut és az általa megalkotott „végső győzelem” kifejezést: „Meggyőződésem, hogy a kabinet minden tagja érdekelt a végső győzelem elérésében. A miniszterelnök azon kijelentésével együtt, miszerint néhány hónapon belül meglesz a győzelem, és feltételezve, hogy nem csak propaganda célokra szánják, helyénvaló ezt a koncepciót komolyan megvitatni, operatív szempontból tisztázni”.

The post Harcok, bosszú, ramadán és Eizenkot kemény kritikája first appeared on Új Kelet online.