Avi/ujkelet.live

A háború 138. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 21 éves Avraham Wovagen törzsőrmester Netanjáról, a Nahal-dandár 932. zászlóaljának katonája, tegnap elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 237-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Kapcsolatfelvétel: A fogolycsere tárgyalásokban szerepet játszó forrásokat az elmúlt napokban tájékoztatták, hogy hosszú szünet után Jechíje Szinwar környezetéből újabb üzenetek érkeztek a közvetítőkhöz, jelentette kedd este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Ez azt jelenti, hogy Szinwar a környezetén keresztül visszatért, hogy kommunikáljon a Hamász külföldi vezetésével.

A kapcsolat megújítása a gázai Hamász vezetője és a Hamász külhoni vezetése közötti több hetes kommunikációs szünet után történt. A szóban forgó időszakban a vezetés elkezdte fontolóra venni a lehetőségeket Szinwar pótlására, ha likvidálnák. A Hamász vezetője nem vett részt annak a válaszdokumentumnak a végső kidolgozásában sem, amelyet a Hamász nyújtott be Izraelnek.

Északi front: Joáv Gallant védelmi miniszter az izraeli légierő új, óriási rakétaérzékelő ballonjánál tett látogatásakor kijelentette, hogy a Hezbollah vezetőjének, Hasszán Naszrallahnak az „egyenletei” bedőlnek.

„A Hezbollah által kreált egyenletek összeomlanak, amikor a légierő és az izraeli hadsereg úgy dönt, hogy támad, Damaszkuszban, Bejrútban, Szidonban, Nabatiehben, mindenütt, ezt a munkát végzik, és egyetlen egyenlet sem állja útját” – mondta Gallant a Sky Dew érzékelőrendszernek otthont adó bázison.

„Az Izraeli Védelmi Erők minden nap nyer, a Hezbollah pedig veszít, remélem, nem lesznek nehezebb napok, de ha lesznek, ti készen álltok” – mondta a légierő katonáinak.

Szamária: A biztonsági erők kedd este a dzsenini menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe) voltak bevetésen, a terrorizmus „fővárosában” Júdeában és Szamáriában. Médiajelentések szerint az izraeli csapatok tűzharcban megöltek három terroristát. Palesztin jelentések szerint a helyszínen többen sebesült is volt.

Ezenkívül egy Zik (Hermes 450) drón a levegőből csapást mért egy másik fegyveres terrorsejtre. Az akció célpontja egy keresett férfi volt, akit Izraelben a Palesztin Iszlám Dzsihád dzsenini zászlóaljának vezető tagjaként azonosítottak. Az erők körülvették az épületet, ahol tartózkodott és nyomásgyakorló eljárást alkalmaztak, hogy kicsalogassák.

Libanon: A libanoni hadbíróság a hónap elején nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy férfit, mert Izraelnek kémkedett. Feleségét, egy orosz állampolgárt, akit ugyancsak kémkedéssel vádoltak, felmentették, idézte a héber média az orosz sajtót.

A jelentés nem részletezte, hogy a férj milyen állampolgár, de korábbi jelentések szerint ő is orosz.

A házaspárt júliusban tartóztattak le a bejrúti repülőtéren, amikor kisgyermekükkel együtt megpróbálták elhagyni Libanont. Letartóztatásukról körülbelül egy hónappal később számoltak be Oroszországban. Azt is közölték, hogy a feleség szombaton elhagyta Libanont lányával, és visszatért Oroszországba.

Az „Al-Akhbar” libanoni újság szerint a férfi bevallotta a libanoni belbiztonsági szolgálatnak, hogy betoborozta az izraeli hírszerzés, és adatgyűjtésen dolgozott az országban. Megkapta a Hezbollah terrorszervezethez tartozó helyek és létesítmények térképeit, és felkérték, hogy vizsgálja meg és fényképezze le őket. Amikor gyanú merült fel vele kapcsolatban, üldözőbe vették, a belbiztonsági szolgálat pedig feleségével együtt letartóztatta. Felesége a nyomozás során elismerte, hogy tudott férje munkájáról és segített neki.

Hazai front: Megkezdték szavazataik leadását az önkormányzati választásokra a Gázai övezetben szolgáló izraeli katonák, jelentette kedden a hadsereg.

Tizenkét szavazóhelyiséget nyitottak Gáza különböző részein, így a katonák annak ellenére élhetnek szavazati jogukkal, hogy ellenséges területen tartózkodnak.

A hadsereg szerint a szavazás „műveleti és biztonsági fedezet mellett” zajlik, de többet nem árult el.

A szavazóhelyiségek február 27-ig tartanak nyitva, amikor is Izrael többi része szavaz a helyi választásokon, amelyeket eredetileg október végére terveztek, de a Hamász mészárlása miatt elhalasztottak.

Összesen 925 katonai szavazóhelyiséget működtetnek, hogy lehetővé tegyék a távoli helyeken állomásozó katonák – sorkötelesek és tartalékosok – szavazását.

The post 237, Szinwar jelentkezett és a kém Libanonban first appeared on Új Kelet online.