Avi/ujkelet.live

A háború 139. napja, déli front: Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy épített egy, a Gázai övezetet keletről nyugatra keresztező utat, jelentette az AP csütörtökön.

A közlemény szerint a már meglévő folyosót bővítő utat „logisztikára és katonák mozgatására” használják.

Izraeli vezetők azt mondják, hogy Izrael a háború után is hosszú távú biztonsági ellenőrzést kíván fenntartani Gáza felett.

Tüntetés: Az izraeli médiában csütörtökön megosztottak egy újabb felvételt, amin gázaik tüntetése látható a Hamász ellen: ,,Szinwar, te szamár, vissza akarunk térni az otthonunkba!”

Északi front: Izraeli vadászgépek délután támadásokat hajtottak végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Dél-Libanonban. A célpontok között szerepelt egy épület Marun al-Raszban és más terror-infrastruktúra Kafr Kilában és Khaimban.

Miután reggel rakétákat lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára és Kfar Juvalra, a hadsereg ágyúzással célba vette a támadás forrását.

Ezen kívül tanktűzzel támadtak egy területet Dzsebbayn közelében.

Elfogás: A hadsereg elfogórakétákat lőtt ki két ,, gyanús légi célpontra”, melyek Libanonból beléptek az izraeli légtérbe.

Az elfogók füstjének nyoma látható volt Cfát felett.

Terrortámadás: A média délután megosztott egy fedélzeti kamera fotót a reggeli Ma’ale Adumim melletti halálos terrortámadás egyik elkövetőjéről, amint fegyverrel mászkál az autók között.

A terrortámadásnak egy halottja, a 26 éves Matan Elmaliach, és több sérültje, köztük egy terhes nő, volt.

Este a rendőrség közzétett egy videót, amin egy tiszt lelövi a három terrorista egyikét.

Túszok: Joe Biden amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója, Brett McGurk sürgette Izraelt, hogy küldjön delegációt a közelgő párizsi fogolycsere tárgyalásokra, közölve az izraeli tisztviselőkkel, hogy előrelépés történt az egyiptomi és katari közvetítők, valamint a Hamász közötti tárgyalásokon, idézett a Walla hírportál a részleteket ismerő három forrást.

Bill Burns, a CIA igazgatója várhatóan pénteken Párizsba utazik, hogy megbeszéléseket folytasson az új megállapodás megkötésére tett erőfeszítésekről.

Egy vezető izraeli tisztviselő szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök még nem hagyta jóvá delegáció küldését a pénteki találkozóra. Még ha meg is tenné, nem világos, hogy engedélyezi-e az izraeli tisztviselőknek, hogy tárgyaljanak.

A hadikabinet csütörtökön összeül, hogy döntsön az ügyben.

Hazatérés: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy egy új ,,biztonsági álláspontot” fogalmazott meg a lakosok visszatérésével kapcsolatban a Gázai övezet határához közeli közösségekbe, miután a Hamász október 7-i támadása után kitelepítették őket.

A hadsereg álláspontja szerint a lakosok biztonságosan visszatérhetnek a gázai határtól 4 kilométernél távolabbi közösségekbe, valamint 18 településre 0-4 kilométeres körzetben.

A 18 határ menti közösség: Zikim, Karmia, Jad Mordechai, Erez, Or Haner, Ibim, Szderot, Nir Am, Gevim, Mefalszim, Sza’ad, Alumim, Reim, Magen, Nir Jichák, Slomit, Naveh és Bnei Netzarim.

A hadsereg azonban továbbra is figyelmeztet, hogy még mindig fennáll a kockázata annak, hogy rakétát lőnek ki Gázából a határ menti közösségekre.

A bejelentést követően nem sokkal megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Mefalszimban és Nir Amban, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

The post Hazatérés és sziréna, delegáció küldés Párizsba, és tüntetés Gázában first appeared on Új Kelet online.