Avi/ujkelet.live

Egyiptomi tisztviselőkre hivatkozva a The Wall Street Journal csütörtökön arról számolt be, a Hamász közölte, hajlandó 3000-re csökkenteni a palesztin foglyok számát, akiket a megállapodás keretében Izraelnek szabadon kéne bocsátania.

A terrorszervezet korábban minden nő és gyerek, valamint életfogytiglanra ítélt fogoly elengedését követelte. Azonban továbbra sem enged a terrorizmus miatt hosszú börtönbüntetésüket töltő személyek szabadon bocsátását illetően.

A megállapodás egyik legnagyobb akadálya a tűzszünet időtartamának kérdése. A Hamász követeli, hogy a hathetes ideiglenes tűzszünet kezdete után azonnal kezdődjenek meg a tárgyalások a véglegesről. A Hamász olyan tervet kért, amelyben a tűzszünet alatt a túszok szabadon bocsátásának folytatása a háború befejezéséről szóló tárgyalások előrehaladásának függvénye lenne, közölték az egyiptomi tisztviselők.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök kitart amellett, hogy a háború befejezése nem opció.

Egyiptomi tisztviselők szerint a Hamász jelenlegi ajánlata szerint a férfi izraeli katonák fogságban maradnának, amíg meg nem születik a végső tűzszünetről szóló megállapodás, és be nem fejeződik Izrael teljes kivonulása Gázából.

Izraeli tisztviselők korábban arról tájékoztatták a tárgyalókat, hogy csak a megállapodás humanitárius segélyekkel kapcsolatos pontjait hajlandók megvitatni. Egyiptomi tisztviselők szerint Izrael nem küldött technikai csapatot Kairóba, hogy megkezdje a közvetett tárgyalásokat a Hamásszal.

Mindeközben Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön találkozott a Fehér Ház közel-keleti és észak-afrikai koordinátorával, Brett McGurkkal a védelmi minisztérium Tel-Aviv-i központjában.

Megbeszélésük középpontjában a Gázában fogságban lévő 134 túsz hazahozatalára tett erőfeszítések, a Hamász Gáza közép- és déli részén található erődjeivel kapcsolatos műveleti fejlemények, valamint az Izrael által az Egyesült Államok vezetésével és nemzetközi partnerekkel együtt végzett humanitárius segítségnyújtási erőfeszítések álltak.

Gallant közölte az amerikai küldöttel, hogy a hadikabinet szélesebb mandátumot ad az izraeli tárgyalóknak a fogolycsere-megállapodás előmozdítása érdekében, ,,ezzel egy időben az Izraeli Védelmi Erők előkészíti az intenzív szárazföldi hadműveletek folytatását is”.

The post WSJ: A Hamász 3000 palesztin fogoly szabadon engedését követeli first appeared on Új Kelet online.