Avi/ujkelet.live

A háború 139. napja: Egyiptomi magas rangú tisztviselők azt mondták izraeli kollégáiknak, hogy nem lesz lehetőség a Gázai övezetben lévő túszok katonai hadműveletekkel történő kimentésére, mert a palesztin terrorfrakcióknak sikerült olyan helyekre költöztetniük őket, ahová Izrael eddig a manővere során nem tudott eljutni, idézte az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató a libanoni Al Ahbar napilap reggeli riportját.

  • A Jamam és a Sajetet 13 harcosainak két hete sikerült kimenteniük két túszt, Fernando Simon Marmant és Norberto Louis Hart, a dél-gázai Rafahból.
  • Az izraeli biztonsági tisztviselők tájékoztatták az egyiptomiakat a rafahi hadművelet kezdetéről, és közölték, hogy ez egy egyszeri esemény izraeli túszok kiszabadítására a Hamász fogságából.

A jelentés szerint az egyiptomi tisztviselők azt követelték izraeli kollégáiktól, hogy minden katonai intézkedés előtt alaposan vizsgáljanak meg minden lépést, és álljanak készen viselni értük a következményeket.

A CNN arról számolt be, hogy a CIA vezetője a hétvégén várhatóan Párizsba utazik, hogy részt vegyen a túszok kérdésével foglalkozó csúcstalálkozón.

Korábban a Hamász egyik vezető külföldi tisztviselőjét, Mohammad Nazzalt arról kérdezte az Al Dzsazíra, hogy ramadán hónap előtt sikerül-e fogolycsere megállapodást kötni a feleknek, mire ő pozitívan reagált, de hangsúlyozta, hogy mindkét félnek szüksége van erre az egyezségre, és nem csak az egyik oldalnak.

Ramadán: Jordániát nyugtalanítják azok a korlátozások, amelyeket Izrael várhatóan bevezet az izraeli arabokkal szemben ramadán hónapjában a Templom-hegyen, és a nemzetközi közösség tisztviselőivel tartott találkozóin figyelmeztetett a Gázai övezetben zajló háború árnyékában e korlátozások bevezetésének veszélyes következményeire, jelentette reggel a Kan közrádió.

A részleteket ismerő jordániai forrás azt nyilatkozta a Kan-nak, hogy ,,bármilyen feszültség az al-Aksza mecsetben jelentősen megnöveli annak lehetőségét, hogy a konfliktus az egész régióra kiterjedjen.” A forrás szerint a Templom-hegyi imák a ramadán alatt központi téma volt a jordán király legutóbbi látogatásai során, az Egyesült Államokban, többek között Biden elnöknél, és Európában. A fő hangsúly azon volt, hogy elkerüljék azokat a lépéseket, amelyek növelhetik a feszültséget a gázai háború árnyékában.

Emellett a jordániai forrás azt állította, hogy a háború kezdete óta feszült a viszony Jeruzsálem és Amman között, és a muszlim hívők korlátozása a Templom-hegyen tovább növeli az országok közötti feszültséget.

  • A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne.
  • Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.
  • Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

Mindeközben a hét elején tartott megbeszélésen Binjámin Netanjahu miniszterelnök nem fogadta el a Sabak belbiztonsági szolgálat és az Izraeli Védelmi Erők álláspontját, amely szerint az izraeli arabokat korlátozás nélkül be kell engedni a Templom-hegyre a ramadán alatt. A ramadánra való felkészülésről szóló megbeszélés végén Netanjahu azt kérte, hogy vizsgálják meg a muszlim hívők belépésére vonatkozó korlátozások következményeit. A megbeszélésen a rendőrség kompromisszumos javaslatot terjesztett elő az ügyben – mely szerint 40 éves korig tilos lesz a férfiak belépése, a gyermekek és a nők életkorát pedig később határozzák meg. A megbeszélés kiszivárogtatott részleteiről itt írtunk.

The post Egyiptom és Jordánia figyelmeztetése first appeared on Új Kelet online.