Avi/ujkelet.live

A háború 257. napja, déli front: ,,Egy gyanús légi célpont” lépett be reggel a Gázai övezetből és csapódott be az egyik izraeli határközösség közelében, jelentette az Izraeli Védelmi Erők. Sérülés nem történt.

Fél 11 körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Kerem Salomban. A hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.

Északi front: Egy szíriai tiszt reggel meghalt egy Izraelnek tulajdonított légicsapásban az ország déli részén.

A SANA szíriai állami média egy katonai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy izraeli drónok két szíriai katonai helyszínt támadtak Kuneitrában és Daraában. A támadás anyagi károkat is okozott.

Libanon: Az izraeli légvédelem tegnap elfogott ,,egy gyanús légi célpontot” a tenger felett Geser HaZiv partjainál, közel Libanonhoz. Az irányelveknek megfelelően a szirénák nem aktiválódtak.

Mindeközben izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet posztjaira, köztük terror-infrastruktúrára Tajbéban, Odaisszében és Dzsebbajnban és egy katonai épületre Ajta as-Sabban.

Az éjszaka drónnal támadták a Hezbollah egyik fegyverraktárát a dél-libanoni Jarunban, melybe terroristák mentek be.

Egy másik csapással pedig terror-infrastruktúrát támadtak Baraachitben.

Reggel robbanó drónt indítottak Libanonból, mely Metula területén csapódott be, sérülés nem történt. Egy másik drónt a légvédelem elfogott Szde Eliezer felett. A szirénák az irányelveknek megfelelően nem aktiválódtak.

Fokozódó feszültség: Az Északi Parancsnokságának vezetője, Ori Gordin vezérőrnagy és a Műveleti Igazgatóság vezetője, Oded Basziuk vezérőrnagy kedden jóváhagyta a harci terveket, közölte a katonaság.

A parancsnokok helyzetértékelést tartottak, amelynek során ,,jóváhagyták egy libanoni offenzíva műveleti terveit”, valamint döntéseket hoztak a „terepen lévő erők felkészültségének felgyorsításáról” is.

Próbálkozás: Mindeközben az Egyesült Államok próbálja enyhíteni a feszültséget Izrael és a Hezbollah terrorszervezet között. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök különleges megbízottja, Amos Hochstein kedden találkozott a libanoni hadsereg parancsnokával, mivel a Biden-kormány magas rangú tisztviselői úgy vélik, a megoldás a hadsereg megerősítése, hogy elfoglalhassa a Hezbollah helyét a határon.

Libanoni riportok szerint a Hezbollah által tegnap közzétett drónfelvételek a haifai kikötőről és egyéb izraeli célpontokról válaszul szolgáltak arra a fenyegetésre és ultimátumra, amelyet Hochstein a Hezbollahnak és a libanoni kormánynak tett bejrúti látogatása során.

Mindeközben az amerikai kormány konferencia összehívását tervezi öböl és nyugati országokal a libanoni hadsereg pénzügyi támogatásának növelése érdekében, jelentette ma reggel a KAN közrádió. Ugyanakkor stratégiai különbségek vannak az Egyesült Államok és Franciaország álláspontja között, utóbbi szerint az ENSZ dél-libanoni békefenntartó haderejét [UNIFIL] kell jobban megerősíteni, a libanoni hadsereget pedig kevésbé.

Izrael nem vétózta meg a libanoni hadsereg megerősítését. A libanoni hadsereg ereje jelentős mértékben bővülhet a térségben, és esetleg az UNIFIL is, ennek megvalósulásához azonban először az északi fronton tűzszünetre van szükség, ami továbbra is a Hezbollahtól függ, aki viszont a gázai háború leállításához köti.

Bosszú: A Fehér Ház lemondta a csütörtökre tervezett magas szintű amerikai-izraeli találkozót Iránról, miután Binjámin Netanjahu miniszterelnök kedden közzétett egy videót, amelyben azt állította, hogy az Egyesült Államok visszatartja a katonai segélyeket, jelentette a Walla hírportál két amerikai és izraeli forrásra hivatkozva.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter a videóra válaszolva: „Továbbra is vizsgáljuk az egyik szállítmányt, amelyről Biden elnök beszélt a 2000 font súlyú bombákkal kapcsolatban, mert aggodalmunk volt a sűrűn lakott területeken, például Rafahban való felhasználásuk miatt. Ez még felülvizsgálat alatt áll. De minden más úgy halad, ahogy általában.”
  • Korábban az izraeli 12-es csatorna valamint a német Bild napilap arról számolt be, Blinken megígérte Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Washington a következő napokban megszüntet minden korlátozást az Izraelnek szánt fegyverszállításra vonatkozóan.
  • Blinkentől megkérdezték, hogy Netanjahu igazat mondott-e a külügyminiszter fegyverszállítmányokra vonatkozó ígérete kapcsán: ,,Nem beszélek arról, amit egy diplomáciai beszélgetés során mondtam”.
  • Karine Jean Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője: ,,Őszintén nem tudjuk, miről beszél [Netanjahu]. Van egy szállítmány, amelyet felfüggesztettek, minden más halad.”

Biden elnök vezető tanácsadóit feldühítette a videó, amit Hochstein személyesen közvetített Netanjahunak néhány órával a videó megjelenése utáni találkozón. Majd a Fehér Ház úgy döntött, hogy egy lépéssel tovább megy, és lemondja a csütörtöki találkozót.

  • ,,Ez a döntés egyértelművé teszi, hogy az ilyen húzásoknak következményei vannak” – mondta egy amerikai tisztviselő.
  • ,,Az amerikaiak dühöngnek. Bibi videója rengeteg kárt okozott” – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.
  • Néhány izraeli tisztviselő már úton volt Washingtonba, amikor a találkozót lemondták.
  • Két amerikai tisztviselő szerint a találkozót lemondták, hogy üzenetet küldjenek a videóval kapcsolatban. Egy harmadik viszont azt állította, hogy a találkozót ütemezési probléma miatt inkább elhalasztották, mint lemondták.

Hochsteinnek kedden eleve találkoznia kellett Netanjahuval a Bejrútból visszafelé vezető izraeli megálló során. Azonnal közölte Netanjahuval, hogy a videóban szereplő vádak pontatlanok, hivatkozott a Walla a találkozó részleteit ismerő két izraeli forrásra.

Ezenkívül Biden legfőbb tanácsadói úgy döntöttek, hogy törlik az Iránnal kapcsolatos stratégiai párbeszédet, amely több órás találkozó lett volna a külügyminisztérium, a Pentagon és az amerikai hírszerző ügynökségek tisztviselőivel, valamint izraeli kollégáikkal.

  • Egy izraeli tisztviselő megerősítette, hogy a Fehér Ház értesítette Izraelt a döntésről.
  • Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó ettől függetlenül találkozni fog izraeli kollégájával, Tzachi Hanegbivel, aki már elutazott az Egyesült Államokba. A jövő hét elején Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter látogatására is sor kerül.

Ez a második alkalom, hogy az utolsó pillanatban lemondták a stratégiai találkozót. Márciusban Netanjahu vonta ki Izraelt belőle, miután az Egyesült Államok nem volt hajlandó megvétózni az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatát, amely tűzszünetre szólított Gázában.

The post Drónok, műveleti tervek Libanonra, Szíria és Biden bosszúja first appeared on Új Kelet Live.