Avi/ujkelet.live

A háború 261. napja, déli front: A 162. hadosztály folytatja célzott, hírszerzési információk alapján végzett műveleteit a dél-gázai Rafahban. A 401., a Nahal, a Givati és a 12. dandárok az elmúlt nap során fegyvereket, alagút nyílásokat és földalatti infrastruktúrákat lokalizáltak.

A Givati csapatai bevetésen:

A Givati harcosai az egyik incidens során likvidáltak egy terrorsejtet, mely a közelükben tevékenykedett és veszélyt jelentett rájuk.

Alagút nyílás

A Tzabar zászlóalj területen végzett kutatásai során a harcosok egy fegyveres terroristát azonosítottak, aki veszélyt jelentett az erőkre. Egy drónnal likvidálták.

Mindeközben a 99. hadosztály Gáza középső részén, a Netzarim-folyosón folytatja a térség megtisztítását a terror-infrastruktúrától, fegyverektől és fegyveres terrorsejtektől. A Szellem-egység számos terroristát megölt közelharcokban valamint mesterlövészek és drónok bevetésével.

A légierő az elmúlt 24 órában több tucat terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük terror-infrastruktúrákat, terroristákat és katonai épületeket.


Északi front: Az izraeli hadsereg délben elfogott egy Libanonból indított drónt Alsó-Galilea felett, Miszgav térségében. A rakétára figyelmeztető szirénákat – a libanoni határtól 25 kilométerre lévő Szaknin közelében több közösségben – a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

Az elfogási területen van a Rafael védelmi vállalkozó egyik nagy gyára.

A Hezbollah később azt állította, hogy számos robbanó drónt indított egy katonai bázisra Ajelet Hasahar közelében, 10 kilométerre a határtól.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy 12:05-kor és 12:12-kor számos gyanús légi célpontot azonosítottak, melyek Libanonból beléptek az izraeli légtérbe, köztük egy drónt elfogtak a légvédelmi rendszerek. A rakétára figyelmeztető szirénákat Dison térségében a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták. Több területen tüzek keletkeztek a becsapódások következtében.


Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka végzett terrorelhárító műveletei során letartóztattak 13 keresett palesztint Júdea és Szamária-szerte.

Kalkíliában letartóztattak egy gyanúsítottat valamint lefoglaltak több mint 70 000 sékel (6,9 millió Ft) terrorra szánt készpénzt és robbanóanyagok előállításához szükséges anyagokat.

A Ramallah melletti Szindzsil faluban a csapatok letartóztattak két keresett személyt, és találtak hat antilipot, akiket biztonságba helyezve átadtak a releváns hatóságoknak.

A letartóztatott keresett palesztinokat átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.


Pánik: A 12-es csatorna jelentése szerint a múlt héten drámaian megnőtt a vásárolt generátorok száma egy kijelentést követően, mely szerint Izrael nem áll készen egy igazi háborúra északon.

A Machszanei Hasmal lánc azt állítja, hogy pénteken 108 százalékos ugrásszerű növekedést tapasztalt a generátoreladásokban a szokásos péntekekhez képest. A legtöbb eladás Haifán és más északi városokban, valamint Tel-Avivban, Rison Lezionban és Asdodban történt.

  • Saul Goldstein, az izraeli villamosenergia-rendszert irányító vállalat, a Noga vezérigazgatója csütörtökön a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) Szderotban tartott konferenciáján arra figyelmeztetett, hogy egy északi háború esetén: 72 óra elteltével nem lehet majd Izraelben élni. ,,Rossz helyzetben vagyunk, és nem állunk készen egy igazi háborúra.”
  • ,,Amikor elvállaltam ezt a szerepkört, és elkezdtem vizsgálni a villamosenergia-ágazatunkat fenyegető valós veszélyeket, feltettem magamnak a kérdést: mi van akkor, ha rakéta csapódik az elektromos hálózatba, ami egy órára, három órára, 24 órára, 48 órára, 72 órára és még tovább áramszüneteket okoz? Mi történik Izraellel egy ilyen forgatókönyv szerint? A lényeg az, hogy 72 óra elteltével nem lehet Izraelben élni.”
  • A Noga vezérigazgatója szerint a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah „könnyen kiiktathatja az izraeli elektromos hálózatot”.
  • Goldstein kijelentését azzal magyarázta, hogy Naszrallahnak ,,csak fel kell hívnia Bejrút villamosenergia-rendszerének felelősét, ami pontosan úgy néz ki, mint Izraelé, még csak felderítő drón sem kell hozzá, hív egy mérnököt, és megkérdezi, hogy mik a legkritikusabb pontok: minden elérhető az interneten.”
  • Goldstein kifejtette, hogy Izrael nem tudna működni áram nélkül, mert ez más problémákat is érinthet, mint például a telefonvonalak, benzinkutak, optikai szálak, portok és más érzékeny infrastruktúrát. ,,Az én szememben egy fantáziavilágban élünk. A jó oldala az, hogy sokat fektettünk a védelembe és egy közös csapatba az Izraeli Elektromos Művekkel” – mondta.
  • Kifejtette továbbá, hogy ha a háborút elhalasztják egy évre, öt évre, egy évtizedre, ,,jobb lesz a helyzetünk”. Azonban világossá tette, hogy „az izraeli találékonyságra fognak támaszkodni. Izrael egy energiasziget, önellátónak kell lennünk, ami szintén előnyünk. Ki vagyunk képezve arra, hogy elszigetelten működjünk.”

Miután csütörtöki kommentjei nagy vihart kavartak, Goldstein megpróbálta csillapítani a kedélyeket, és azt nyilatkozta a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak: ,,Felelőtlen megjegyzéseket tettem, amelyeket nem kellett volna.”

The post Harcok Gázában, drónok Libanonból és terrorelhárítás first appeared on Új Kelet Live.