A Holokauszt áldozataira  emlékeztek a miskolci zsidó temetőben

Megtartották a szokásos mártír megemlékezést a Miskolci Avasi zsidó  zsidó sírkertben ma délelőtt .

Deutsch Miklós a zsidó hitközség elnöke köszöntötte a megjelenteket majd érzékletes, személyes hangú beszédében idézte fel a nyolcvan esztendeje történt Holokausztot.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével, beszédével  Veres Pál,  a  leköszönő polgármester és Tóth-Szántay József aki októberben veszi át a város vezetését.

Jelen volt dr. Nógrádi Péter a Mazsihisz alelnöke, Nógrádi Gergely a Frankel Leó úti zsinagóga, az ország legjobb hangú  főkántora,  aki gyászimájával örökre emlékezetessé tette az eseményt.

Itt köszönthettük Juhász Ferenc plébánost, pasztorális helynököt, akinek a beszédét hosszan megtapsolták. Végül Markovics Zsolt főrabbi egy húszadik századbéli  tipikus zsidó családi történet felemlegetésével figyelmeztetett hová vezetnek az ordas eszmék.

Nos, nem hagyhatom ki, népes közönség jelenléte tette színvonalassá a mostani megemlékezést. A Miskolci Zsidó Múzeum és kiállítóterem baráti köréből is sokan felfáradtak a temetőbe., hogy gyászunkban osztozzanak. Ráadásul  most először fordult elő, hogy ezen az eseményen egyszerre két polgármester is lerótta a tiszteletét a a mártirok előtt. Tudni, kell emléküket itt már csak a kövek őrzik, a régióból elhurcolt zsidókat tömegsírokba temették vagy elhamvasztották őket Auswiztban.  Erre mondta Áder János volt köztársasági elnök, hogy a magyarság legnagyobb temetője az ottani lengyel haláltáborokban van.