ujkeletlive

Hanuka első lángja

Az idei nyolc napos fény ünnepe két hónappal az október hetedikei mészárlásokat követően, csütörtök este köszöntött be. Hanuka ünnepének lángja a Hamász szörnyű pusztítása során meggyilkoltak, és a harcban elesett katonákra való emlékezés mellett az újjáépítés, és a terrorszervezet által fogvatartott túszokért szóló remény imája is egyben.

A fény ünnepének első estéjén a Hamász által elraboltak hazatérésért 138 gyertyával lobbant fel a „Túszok menórája.” A tel-avivi Túszok terén tartott gyertyagyújtáson részt vett Jack Lew az Egyesült Államok izraeli nagykövete, Michael Melchior rabbi, a Meitarim Hálózat elnöke, és Norvégia főrabbija, a gázai fogságból múlt héten szabadult Amit Sani a Be’eri kibucból, illetve Kfár-ázai fiatal nők egy csoportja, akik mindannyian az enklávéban fogva tartottak szabadon bocsátásáért szólaltak fel.

“Izgatott, és boldog vagyok, hogy itt állhatok ma este Hanuka első gyertyagyújtásán, itt, izraeli földön. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki az én, és a többi túsz kiszabadításán fáradozott. Folytatnunk kell a harcot  amíg az utolsó túsz vissza nem tér,” – szólt Amit az összegyűltekhez.

A Kfar-ázai fiatalok elmondták, hogy 62 napja rémálomban élnek, a kis közösség 63 lakosát gyilkolták meg a terroristák, emellett több tucatnyi barátjukat hurcolták el. Örömmel számoltak be arról, hogy a múltheti túszalku keretében 11 túsz térhetett haza, akik meleg ölelésekkel, és örömkönnyek mellett elfojtott hangon mesélték az átélt borzalmakat. Azt ígérve, hogy gondoskodnak jólétükről, a rehabilitációról, hangsúlyozták – a többi fogvatartottak hazatérte nélkül nem fognak tudni felépülni.

“E tragikus háború során arra emlékeztetünk ma este, hogy a fény végső soron mindig győzni fog a sötétség felett. Az Egyesült Államok Izrael mellett áll most, és mindig. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy itt a tartós béke, és biztonság jövőjét építsük,” – szólalt fel Lew nagykövet, és kijelentette, hogy addig nem hagyják abba az akciót, amíg mind a 138 túsz haza nem tér.

Az ország több pontján hasonló ünnepi szertartás keretében lobbant fel a remény lángja. Jeruzsálemben Binjamin Netanjahu miniszterelnök gyújtotta meg az első gyertyát Siratófalnál.

Itt vagyunk a 2200 évvel ezelőtti Szentélyünk maradékának közelében. Az akkori makkabeusok felszabadították a templomot, megtisztították, helyreállították a zsidó függetlenséget, és megmentették Izrael örökségét, Izrael vallását, és Izrael népét. Nélkülük életünk fonala szakadna el, nélkülük ma nem állnánk itt. A harc akkor a gonosz erők ellen folyt, amelyek azért jöttek, hogy eltöröljék a zsidó népet a föld színéről. Ma mi harcolunk, a mai makkabeusok, a gonosz erői ellen, amelyek azért jönnek, hogy eltöröljék a zsidó népet, és annak államát a föld színéről. Ugyanazt az elszántságot, ugyanazt a hősiességet, ugyanazt az áldozatot tanúsítjuk,” – mondta a miniszterelnök.

Eközben a Gázában harcoló katonák is meggyújtották az első lángot.

A Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy a Dzsabalija térségben harcoló 551. dandár tartalékosai körében gyújtotta meg a lángot, mondván – “ez egy hosszú, fontos és nehéz háború, egy szimbolikus pillanat, amikor meggyújtjuk a Hanuka gyertyáit. Most, amikor itt vagyunk Dzsabalijában, családjaink énekelnek, és gyertyát gyújtanak, támaszkodnak ránk, és büszkék ránk.”

Ti vagytok a modernkori makkabeusok, és mi tovább fogunk haladni a győzelem felé,” – tette hozzá Finkelman.

Elkana Libman az övezetben harcoló társaival együtt gyújtott gyertyát, abban a reményben, hogy a Hamász fogságában lévő testvére, Eljakim hamarosan hazatérhet.

Mi a Nahal Brigádban azért gyújtjuk meg ezt a lángot, hogy a jó lángját a gonosz fölé emeljük. Izrael népének fénye a Hamász náci gonoszsága ellenében, bátyámért, Eljakimért, akit már 60 napja túszként tartanak Gázában, megerősítünk mindenkit, Izrael egész nemzetét, hogy növeljük a fényt, hogy végleg eltöröljük a Hamászt. Izrael népe él!”  – mondta  Libman.

Politika

A feltételek megszegése miatt a rendőrség törölte a jeruzsálemi nacionalista felvonulást

A kahanisták, és szélsőséges nacionalisták által szervezett felvonulás eredetileg a jeruzsálemi óváros muszlim negyedén haladt volna át, de a rendőrség tegnap este még azelőtt leállította a menetet, hogy elindult volna.

A gázai háború miatti országszerte fokozott készültség ellenére, a szervezők a rendőrségtől korábban zöld utat kaptak a vitatott menetre, de az előre elfogadott feltételek mellőzése miatt a rend őrei kénytelenek voltak leállítani a felvonulást. A tüntetők a Szikla-mecset lerombolására felszólító provokatív táblákkal jelentek meg, és többek között a Templom-hegyet irányító Waqf-ellenes feszültségkeltő beszólásokkal tervezték a továbbhaladást.

A felvonulást a Baruch Marzel vezette kahanista szervezett, a “Zsidó Igazság” szervezte, a Templom-hegy teljes zsidó ellenőrzésére, és a Waqf megsemmisítsére szólítva fel.

A rendőrségnek a menet megállítására vonatkozó döntését követően Marzel elutasította azokat az érveket, amelyek szerint a menet veszélyeztette volna a közbiztonságot, és határozottan tiltakozott a rendfenntartó erők fellépése ellen.

Semmi sem szülhet több erőszakot. Megtanultuk, hogy Izraelben a legcsendesebb időszakban történt mindaz, ami Szimhat Tóra ünnepén történt. Nem volt felvonulás, nem volt semmi,” – mondta Marzel, utalva a Hamász terrorcsoport által elkövetett október hetedikei mészárlásokra.

Michaeli visszavonul

Egy éves várakozást követően a Munkapárt elnöke – Merav Michaeli, végül vállalta a felelősséget pártja mélyrepüléséért, és lemond jövőbeli vezetőtisztségéről, illetve nem folytatja tovább politika pályafutását.

“Meggyőződésem, hogy 2024-ben választások lesznek Izraelben. Azt tervezem, hogy a Munkapárt előválasztásai négy hónap múlva lesznek, abban a reményben, hogy a háború véget ér, és a túszokat visszahozzák. Amennyiben korábban lesznek új választások, ennek megfelelően előrehozzuk mi is.

Mint a párt élére állt személy, én vagyok a felelős a párt mai helyzetéért, és nem tervezem az előválasztásokon, vagy a következő Kneszet-listán való helyért való induládt. Itt leszek, hogy mindent megtegyek a párt újjáépítése érdekében, hogy átadjam a vezetés irányítását,” – közölte az elnök egy gyors sajtótájékoztatón.

Michaeli pártjában gyakran bírálták magatartását, sőt egyesek nyíltan lemondásra szólították fel, főleg azt követően, hogy a tavaly novemberi választásokon megtagadta a Merec szélsőbaloldali frakcióval való közös listán az indulást. Annak ellenére, hogy pártja végül nagy nehezen átcsúszott a választási küszöbön, a Merec kiesett, így nagy előnyhöz juttatva az ellenzék soraiból induló Binjámin Netanjahut, és jobboldali blokkját.

Az elmúlt hónapokban minden közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy a következő választásokon a Munkapárt nem fogja elérni a parlamenti küszöböt, de Michaeli mindvégig nem változtatott álláspontján. A változást, úgy tűnik az október hetedikei Hamász terrortámadás hozta el, amikor Michaeli többször is, és hasonlóan az ellenzék többi tagjához a miniszterelnököt a történtek miatti felelősségvállalásra szólította fel, ami meglehetősen hiteltelennek bizonyult saját politikai hozzáállása miatt.

Ma van Hanuka első gyertyája, ami remélem egy nagy fénynek kezdetét hozza el, amelyre Izrael annyira vár,” – tette hozzá búcsúzóul

The post Hanuka 2023 – a gyász és a remény lángja first appeared on Új Kelet online.