Avi/ujkelet.live

A háború 177. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap csapást mért a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet parancsnoki központjára, az al-Aksza Mártírok Kórház udvarán, a Gázai övezet középső részén lévő Deir al-Balahban.

A Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái a parancsnoki helyiségben tartózkodtak a támadás idején.

,,Egy hosszú eljárás” után a parancsnoki központra ,,precíz csapást mértek, hogy csökkentsék a nem érintett [civilek] károsítását a kórház területén”. A kórházban nem keletkezett kár.

,,A parancsnoki központ jelenléte és a kórház udvarán tevékenykedő terroristák további bizonyítékai annak, hogy a Gázai övezet terrorszervezetei szisztematikusan használják a humanitárius és egészségügyi infrastruktúrát a terrorista tevékenységek fedezésére” – közölte a hadsereg.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a Gázai övezetben foglyul ejtett magas rangú Hamász terroristák azt mondták a kihallgatóknak, hogy ,,a csoport belülről omlik össze”.

,,Az elmúlt egy-két hétben több száz terroristát fogtak el, és amit a velük történtekről mondanak, az az egész történetet elárulja. Azt mondják, hogy a Hamász belülről omlik össze, az ár, amit fizetnek nagyon súlyos” – mondta Gallant a 98. hadosztály főhadiszállásán végzett helyzetértékelés után.

,,Ezek az akciók ahhoz a tényhez vezettek, hogy mindenkit ki fogunk iktatni, aki részt vett az október 7-i eseményekben, az alacsonyabb, vezető és legmagasabb rangú tisztviselőket, akik [Izraelben] voltak, vagy akik az utasításokat adták”.

Gallant hangsúlyozta, hogy a hadsereg addig folytatja a harcot, amíg el nem jut a Gázai övezet összes terroristájához.

,,Az elmúlt néhány napban szintén nagy előrelépést tapasztaltunk, mind a terroristák terén a terepen, mind pedig a magasabb rangú parancsnokok, sőt nagyon magas rangú parancsnokok tekintetében is” – tette hozzá Gallant, utalva a Sifa Kórházban végzett műveletekre, ahol a terrorcsoportok több mint 500 tagját fogták el, és mintegy 200-at megöltek, köztük több magas rangú parancsnokot.

Északi front: Egy Hezbollah drón csapódott be délután nyílt területen Har Dov régióban. A hadsereg szerint sérülés vagy kár nem történt.

A hadsereg este közölte, hogy dróncsapással megölte a Hezbollah elit Radwan haderejének egyik vezető tisztjét a dél-libanoni Kunine-ban. Iszmail Ali al-Zin a Radwan páncéltörő rakétaegységének magas rangú parancsnoka volt, ,,jelentős tudásforrás volt a páncéltörő rakéták terén, és több tucat páncéltörő rakétatámadásért volt felelős izraeli civilek, közösségek és a biztonsági erők ellen”.

Sorozás: Gali Baharav-Miara főügyész levelet küldött a védelmi minisztérium és az oktatási minisztérium jogi tanácsadóinak, amelyben kijelentette, hogy a védelmi intézménynek április 1-től el kell kezdenie az ultraortodox jesiva tanulók besorozását, és a hónap végéig tájékoztatnia kell a Legfelsőbb Bíróságot, hogy milyen lépéseket tesz ennek érdekében.

„2024. április 1-jétől nem lesz felhatalmazás a jesiva tanulók katonai sorozása alóli általános felmentésére, és a védelmi intézménynek intézkednie kell a katonai szolgálatba vételükről a törvénynek megfelelően” – írta a főügyész a médiában lehozott levél szerint.

Hozzáteszi, hogy az államnak április 30-ig „kiegészítő nyilatkozatot” kell benyújtania a bírósághoz arról, hogyan eleget tesz e kötelezettségének.

A Bajtársak több száz aktivistája ment vasárnap Jeruzsálem ultraortodox Mea Searim negyedébe, és plakátokat akasztottak ki a környéken: ,,Testvéreitek háborúba mennek, és ti meg itt fogtok ülni?”

A média szerint összecsapásokra került sor a Bajtársak, az ultraortodoxok és a rendőrség között. A negyed egyik ultraortodox lakosát letartóztatták. A rendőrség továbbá kiszorította az aktivistákat a negyedből.

Operáció: Binjámin miniszterelnök sérvműtéten esik át 21 órakor a Hadassza Ein Kerem Kórházban, közölte a Miniszterelnöki Hivatal. A műtét szükségességéről egy sábátkor végzett rutin vizsgálat után döntöttek.

Netanjahu jól érzi magát, és tartja magát az operáció előtt tervezett ütemtervéhez, beleértve a hadikabinet ülését is.

The post ,,A Hamász belülről omlik össze” first appeared on Új Kelet online.