ujkeletlive

Netanjahu – sikeres műtét, és sajtótájékoztató

A Hadassza Ein Kerem Kórház közleménye szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök az éjszaka folyamán sérvműtéten esett át, amely a várakozásoknak megfelelően és sikeresen zajlott. A kórház továbbá megerősítette, hogy a miniszterelnök ébren van, és családja körében lábadozik.

A Miniszterelnöki Hivatal tegnap jelentette be, hogy egy szombati rutinvizsgálat során derült ki a diagnózis, és az orvosokkal való konzultációt követően döntöttek úgy, hogy munkarendje befejezését követően a miniszterelnököt még az éjszaka folyamán megműtik.

A beavatkozás teljes altatásban történt, melynek ideje alatt Járiv Levin igazságügyi miniszter helyettesítette Netanjahut.

A műtétet követően a miniszterelnöknek egy nap pihenésre lesz szüksége, előtte jól érezte magát, és az operáció előtt tervezett ütemtervének megfelelően megjelent a hadikabinet ülésén, és az esti órákban sajtótájékoztatót tartott.

Míg Izrael hajlandó volt kompromisszumot kötni a túszmegállapodásról szóló tárgyalásokon, a Hamász tovább keményített álláspontján,” – közölte  Netanjahu, hozzátéve, hogy a terrorszervezet azt követeli – „szüntessük meg a humanitárius folyosót, és engedjük vissza a Hamász terroristáit Gáza északi részébe,” ami Izrael számára elfogadhatatlan követelés.

Utalva az erősödő kormányellenes tüntetésekre, amelyhez szombat estétől kezdődően a Hamász által elhurcolt túszok hozzátartozói és támogatóik is csatlakoztak, a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a túszok családjainak fájdalma „összetörte a szívét,” majd megjegyezte, hogy azonnal jóváhagyta, amikor lehetőség adódott a katonai úton történő kimenekítésre.

Netanjahu ugyanakkor ismét megerősítette, hogy a többi túsz kiszabadítását illetően a Hamász követelései előtti megadás helyett a katonai nyomással és az eltökélt tárgyalásokkal összekapcsolt erőfeszítéseket részesíti előnyben.

Válaszolva a tüntetők által megfogalmazott kritikákra, miszerint nem tesz eleget a Hamász által fogva tartott izraeli túszok kiszabadításáért, a miniszterelnök megjegyezte – „aki azt állítja, hogy nem teszek meg mindent a túszaink kiszabadításáért, az téved és másokat is félrevezet,” – majd hozzátette azok, akik „ismerik az igazságot, és mégis ezt a hazugságot ismételgetik, felesleges gyötrelmet okoznak a túszok családjainak.”

Az ország megosztottságára utalva – „az október 7-i szörnyű mészárlás gyorsan feledésbe merült, és az egész világ ellenünk szegődik,” – mondta, azzal érvelve, hogy amennyiben az izraeliek nem állnak össze, hogy visszautasítsák a támadásokat, akkor senki más nem fogja megtenni helyettük. Az előrehozott választásokkal kapcsolatban pedig azzal érvelt, hogy egy mostani általános parlamenti szavazás „megbénítaná az országot, véget vetne a háborúnak, befagyasztaná a túsztárgyalásokat, miközben az első, aki ezt ünnepelni fogja, az a Hamász lesz.”

Többnapos tüntetés kezdődött Jeruzsálemben

Miközben a miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott, a Kneszet környéki utcákat megtöltve több tízezren vonultak fel a fővárosban. A Bajtársak tartalékos szervezet révén a kormány lemondását követelő négynaposra tervezett demonstráció sorozat gyűlésein a felszólalók között politikusok, illetve az október 7-én meggyilkoltak vagy elhurcoltak családtagjai is szót kapnak.

Tegnap este több tízezren jelentek meg a fővárosban, akik úgy vélik, hogy az október hetedikei mészárlások és a foglyok elhurcolása miatt a kormánynak felelősséget kellett volna vállalnia és le kellett volna mondania. A héber médiának nyilatkozók úgy gondolják, hogy új választások kiírására van szükség, mivel a kormány elvesztette a lakosság korábbi bizalmát, miközben a tiltakozók azt is nehezményezték, hogy a fél éve tartó többfrontos háború közepette a koalíció olyan törvényt akar elfogadni, amely mentességet biztosítana az ultraortodox közösség számára a katonai szolgálat alól. Emellett, a jelenlévők az ellen is felszólaltak, hogy a háborús helyzet és a folyamatosan akadozó túsztárgyalások ellenére a kormány nem halasztotta el a másfél hónaposra tervezett tavaszi törvényhozási szünetet.

Az éjfélkor lejáró sorozási mentességet biztosító törvényre való figyelmeztetésként tegnap délután a Bajtársak tartalékos aktivistái jelentek meg Jeruzsálem ultraortodox Mea Searim negyedében, és plakátokat akasztottak ki a környéken – ,,Testvéreitek háborúba mennek, és ti meg itt fogtok ülni?”

A média szerint a közeli épületekből vizet és tojásokat dobáltak a tüntetőkre, majd a feszültség közepette összecsapásokra került sor a Bajtársak, az ultraortodoxok és a rendőrség között. A dulakodás során két személyt letartóztattak, miközben a rendőrség kiszorította az aktivistákat a negyedből.

Gazdaság – elsején ismét emelkedik a benzin ára

A kormány által szabályozott 95-ös oktánszámú üzemanyag ára vasárnap éjfélkor literenként 0,21 agurottal, azaz 7,72 sékelre emelkedik, jelentette be az Energiaügyi és Infrastrukturális Minisztérium. 

Az év eleje óta a benzin literenkénti ára havonta emelkedve, összesen 0,78 agurottal lett drágább, megközelítve az orosz-ukrán háború miatt 2022 júliusában megugrott 8,08 sékeles rekord szintet.

A világpiaci olajárak emelkedése és a sékel-dollár árfolyam ingadozása mellett a drágulás további oka Bezalel Szmotrich pénzügyminiszter azon döntése, hogy januártól visszaállította az üzemanyagra kivetett jövedéki adó korábbi teljes mértékét. A pénzügyminisztérium 2022 áprilisa és tavaly év vége között különböző mértékben csökkentette a jövedéki adót, hogy az ellenőrzött 95-ös oktánszámú benzin ára stabilan, literenként valamivel 7 sékel alatt maradjon.

The post A miniszterelnököt sikeresen megműtötték, és négynapos tüntetés Jeruzsálemben first appeared on Új Kelet online.