Avi/ujkelet.live

A háború 215. napja, déli front: Egy helyzetértékelést követően az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a gazdálkodók nem végezhetnek mezőgazdasági munkát a Gázai övezet határa közelében.

Rafah: A 162. hadosztály csapatai a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés irányításával folytatják a célzott hadműveleteket Kelet-Rafahban a Hamász terroristái és a szervezet terrorista infrastruktúrája ellen, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

A katonák az elmúlt 24 órában megöltek több fegyveres terroristát, és alagútbejáratokat lokalizáltak. A harcmérnökök a környéken felfedezett alagutak lebontására készülnek.

A Kelet-Rafahban végzett műveletek során a Givati-dandár csapatai egy RPG-t kezelő terroristát azonosítottak, és megölték.

Az Egyiptommal közös Rafah határátkelő gázai oldalának környékén a 401. páncélosdandár razziákat hajt végre, miután ,,jelzések és hírszerzési információk szerint terroristák terrorcélokra használják az átkelőhely területét”.

A légierő mindeközben több mint 100 célpontot támadott az övezetben az elmúlt nap során, beleértve a terrorcsoportok által használt épületeket, megfigyelőállásokat és rakétavetőket.

Drón: Egy kis izraeli katonai drón zuhant le szerdán Kfar Szaván. A drón, egy Skylark modell felderítő küldetésen volt – valószínűleg Júdea és Szamária felett –, amikor egyelőre ismeretlen okokból lezuhant.

Az izraeli hadsereg szerint információ kinyerés aggodalma az eszközből nem áll fenn, és átveszik a drónt a rendőrségtől.

A Skylark egy taktikai felderítő drón, amelyet az Elbit Systems gyártott és a Tüzérség Hadtest üzemeltet.

Tárgyalások: A Wall Street Journal amerikai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy amióta a Hamász terrorszervezet hétfőn bejelentette, hogy elfogadja a tűzszüneti javaslatot, a szervezet több módosítást is javasolt benne.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának szóvivője közölte, hogy Izrael tájékoztatta őket, hogy a Rafah-átkelőn keresztül egyelőre nem lesz lehetőség a személyek és áruk ki- és beléptetésére, ami szerinte jelentősen befolyásolja majd az övezetbe bejutó áruk mennyiségét.

Az Al-Arabiya jelentése szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök tájékoztatni fogja a CIA vezetőjét, hogy ellenzi a Hamász javaslatát, és megvan a hajlandóság a művelet kiterjesztésére Rafahban.

Egy magas rangú izraeli forrás a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy Izrael nem látja az áttörés jelét a tűzszüneti tárgyalásokon, de a delegáció Kairóban marad.

Felelősségvállalás: Herci Halevi vezérkari főnök szerdán beszédet mondott az elesett katonákra emlékező ceremónián, és így szólt: „Hét hónap telt el azóta, hogy mindannyian egy szörnyű és példátlan támadással néztünk szembe… nagy a felelősségünk az ország biztonságáért, nagy a felelősségünk ebben az eseményben és annak fájdalmas következményeiben”.

„Az elkövetkező napok a nemzeti emlékezés napjai, amelyeken a gyászoló családok a temetőkbe mennek, hogy végső nyughelyükön egyesüljenek szeretteikkel. Vannak, akik sok éve csinálják ezt, és sokan vannak, akiknek ez az első emléknap, és ez nagyon fáj”.

„Ezekben a napokban mellettük állunk, és tisztelgünk szeretteik előtt hősi tetteikért”.

Gyilkosság: Egy izraeli-kanadai zsidó üzletember tegnapi Alexandriában történt meggyilkolását vizsgáló egyiptomi nyomozócsoport azonosította az elkövetőt és kihallgatása folyamatban van, állította az Al-Masry Al-Youm napilap.

Az egyiptomi csapatban a közbiztonsági, a bűnügyi nyomozó és a nemzetbiztonsági ügynökségek tagjai kaptak helyet.

,,További információk és eredmények a nyomozásról az elkövetkező órákban érkeznek” – mondta egy egyiptomi forrás, hozzátéve, hogy a nyomozócsoport olyan személyek után nyomoz, akik kapcsolatban álltak az áldozattal Beheirában és Alexandriában, ahol az áldozat cégének adminisztratív központja van.

Az arab nyelvű médiában megjelent riportok szerint az áldozat Ziv Kipper, a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek exportjára szakosodott egyiptomi OK Group LLC vezérigazgatója.

Kipper felesége, Okszana a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy meg van győződve arról, hogy férjét azért ölték meg, mert izraeli zsidó volt, és hozzátette, hogy nem rabolták ki az eset során.

Egy egyiptomi biztonsági tisztviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Kipper halálának hátterében rablás állt, és nem volt köze a származásához.

The post Rafah, bonyolódó tárgyalások és gyilkosság Egyiptomban first appeared on Új Kelet online.