Avi/ujkelet.live

A háború 215. napja: Ofer Merin professzor, a Sáárei Cedek Kórház igazgatója és a túszok állapotát vizsgáló bizottság tagja reggel a KAN közrádiónak nyilatkozva felfedte, hogy Lior Rudaeff meggyilkolásának bejelentése egy új videót eredménye, amelyet a hétvégén kaptak.

„Ezek teljesen új anyagok. A héten jó néhány filmes anyag érkezett, olyan videó, ami korábban nem volt meg. A Hamász emberei nagyon el voltak foglalva a dokumentálással – GoPro kamerákkal és más kamerákkal filmeztek” – árulta el Merin.

,,Gázában biztonsági kamerák vannak, és ahogy az Izraeli Védelmi Erők előrehaladt, és anyagokat szerzett helyszíneken vagy emberektől, videóanyagok érkeztek. A bizottság sajnos több mint 30 ember halálát állapította meg, mindegyiküket többek között képi anyagok alapján. Folyamatosan kapunk új anyagokat” – tette hozzá.

Ez az eset egy másik megölt túszhoz, Dror Orhoz kapcsolódik, akit múlt csütörtökön nyilvánítottak halottnak.

„Vannak emberek, akikről a háború kitörése óta nincs információ, és egész családok vannak teljes bizonytalanságban. Az elmúlt héten a hadsereg hírszerzésének sikerült különféle anyagokat beszereznie, amelyek egy része képi volt. A bizottság nem állapít meg halált megbízható képianyagok nélkül.”

A bizottság tevékenységéről beszélve: „Körülbelül egy héttel a háború kezdete után megállapították, hogy a Hamásztól nem kapunk semmilyen információt arról, hogy kit raboltak el és milyen állapotban vannak. Bejelentéseket kaptunk emberektől, és láttuk a közösségek biztonsági kameráinak felvételein, hogy a túszok egy részét holtan hurcolták el, és ez már a korai szakaszban egyértelmű volt. Időbe telt, mire az ország megtudta, hogy a 240 ember közül néhányat halottként raboltak el, és nincsenek az élők között.”

,,Erkölcsi és érzelmi szinten kötelesek vagyunk minden rendelkezésre álló információt megosztani a családokkal, és amikor egy bizottság ülésezik, az órákon át tartó anyagokról szóló ülés. Újra és újra leülve, elemezve, továbbítva a megállapításokat igyekszünk biztosra menni, mert a bizottság célja a kétségek eloszlatása”.

Jó hír: A 85 éves Elma Avrahamot, aki 51 nap fogság után szabadult a Gázai övezetből súlyos egészségi állapotban, és körülbelül hat hónapig volt kórházban, ma reggel hazaengedték.

A kórházba érkezéskor az orvosok küzdöttek az életéért. A kiengedése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a következőket mondta: „Csodálatosan érzem magam, különösen, amikor itt látlak benneteket. Nektek köszönhetően maradtam meg. Hogy volt erőm visszatérni hozzátok, látni mindannyiótokat, és különösen a gyermekeimet. A túszoknak ki kell szabadulniuk most.”

A beersevai Szoroka Kórház igazgatója kijelentette: ,,El kell gondolkodni azon, hogy milyen jelentősége van annak, hogy Elma öt hónap után rehabilitációra megy, amikor azóta is vannak, akik meghaltak a fogságban, embertelen körülmények között, orvosi kezelés nélkül”.

A kórház intenzív osztályának igazgatója hozzátette: ,,Nem találtunk hasonló feljegyzéseket hasonló helyzetben lévő emberekről. Nem találtunk példát olyan személyre, aki átment volna ilyesmin – éheztetésen és szisztematikus bántalmazáson egyaránt. Nem találtunk ilyen orvosi dokumentációt.” Elmához fordulva: ,,Aláírtad egy könyv első oldalát, amit nem lett volna szabad megírni: Hogyan kezeljük orvosilag azokat az embereket, akik megtapasztalták azt, amit te. Sokat tanultunk tőled, erre építettük a részlegünket.”

The post Új videó vezetett Lior Rudaeff halottnak nyilvánításához first appeared on Új Kelet online.