ujkeletlive

Néhány órával azt követően, hogy a Hamász megadta válaszát a 12 nappal ezelőtt benyújtott hivatalos túszalku és a tűzszünet javaslatra, Jeruzsálemben úgy értelmezik azt, hogy a terrorszervezet valójában elutasította az izraeli vázlatot, amelyet Joe Biden amerikai elnök is bemutatott május végi beszédében.

A Moszad vezetőjét, Dadi Barneát kedd este Mohammed al-Thani katari miniszterelnök tájékoztatta a részletekről. A héber médiának nyilatkozó magasrangú forrás úgy véli, hogy Biden beszédében hangsúlyozta, hogy a Hamásznak szó szerint el kell fogadnia a javaslatot, és egyszerűen alá kell írnia, amit letettek elé az asztalra, a Hamász „lényeges változtatásokat” hajtott végre a javaslaton, és ezért negatív válasznak  tekintendő, míg a közvetítők szerint a Hamász új ütemtervet javasolt a tűzszünetre, és az izraeli hadsereg kivonulására.

A módosítások a tartós tűzszünet és az izraeli csapatok Gázából – beleértve Rafahból és az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphi folyosóból – való kivonásának aktualizált ütemtervét tartalmazzák, állítja az egyik közvetíti ország tisztviselője.

A terrorszervezet módosításokkal kiegészített válaszára lehetett számítani, és az egyre szélesebb körű nemzetközi támogatás mellett várható volt, hogy a Hamász nem fogja egyenesen elutasítani az izraeli javaslatot, hanem inkább annak módosítására törekszik majd.

A Hamász válaszát Katarnak és Egyiptomnak küldte el, akik továbbították azt a harmadik közvetítőnek, az Egyesült Államoknak. Mindhárom ország nyilatkozatot adott ki, amelyben közölték, hogy felülvizsgálják a javaslatot, további megjegyzések közzététele nélkül.

Közös nyilatkozatban a kairói és dohai közvetítők a tárgyalások tovább folytatását ígérik, mindaddig amíg nem születik megállapodás, – „egyeztetni fognak a felekkel a következő lépésekről,” tették hozzá.

Binjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala eddig nem adott ki hivatalos közleményt, helyette egy magasrangú tisztviselő nyilatkozott, azt állítva, hogy a válasz elutasításnak minősül.

Kérdés, hogy az Egyesült Államok miképpen fogja értelmezni a helyzetet, amennyiben a változtatásokat nem ítélik a vázlat teljes mértékű elutasításának a közvetítők valószínűleg arra fogják ösztönözni a feleket, hogy próbáljanak meg kompromisszumos megállapodásra jutni. A távozó Beni Gantz és Gadi Eizenkot miatt működésképtelenné vált hadikabinet döntéshozói képessége átkerül a kiterjesztett biztonsági kabinetre, ilymódon esélytelennek tűnik bármilyen izraeli kompromisszum tekintettel Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági és Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter korábbi kijelentéseire.

A Hamász válaszát nyilatkozatban jelentette be, amelyet a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoporttal közösen adott ki, azt állítva, hogy készek jóhiszeműen tárgyalni egy olyan megállapodásról, amely a háború teljes befejezését eredményezné. Az AFP által közölt nyilatkozatok szerint, a Hamász szóvivője, Dzsihád Taha szerint a válasz „olyan módosításokat tartalmaz, amelyek megerősítik a tűzszünetet, a kivonulást, az újjáépítést és a [túsz]cserét.”

A válasz „széles utat nyit” a megállapodás eléréséhez, közölte Izzat al-Rishq, a Hamász politikai irodájának tagja, míg egy névtelenül nyilatkozó Hamász-tisztviselő szerint „megismételtük korábbi álláspontunkat. Nincsenek nagy hiányosságok. A labda most Izrael térfelén van.”

A Hamász elutasításnak értelmezett válasza azután érkezett, hogy a terrorszervezet pozitívan nyilatkozott, és üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsa által kedden jóváhagyott amerikai határozati javaslatot, amely a Biden által bemutatott vázlat elfogadására szólít fel. Az utolsó szó jogát azonban az övezetet irányító Jahíje Szinwár tartja fenn, aki szemmel láthatóan nem siet megállapodásra jutni, és ragaszkodik a háború teljes befejezéséhez, miközben  Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik.

A túszalku és tűzszünet megállapodás fő vitapontja a háború befejezésének kérdése. Míg a Hamász olyan alkut követel, amely biztosítaná a harcok befejezését és az izraeli hadsereg teljes kivonását Gázából, Netanjahu arra hivatkozik, hogy Biden elnök bemutatta az izraeli körvonalakat, különös tekintettel arra, hogy Izrael tovább folytathatja a harcokat. 

Eközben, a 12-es csatorna által tegnapelőtt felfedett izraeli javaslatot tartalmazó dokumentum, hasonlóan a Biden által ismeretettekhez, tartalmaz egy záradékot, miszerint Izrael beleegyezik az harcok  beszüntetésébe, ami a Hamász egyik legfontosabb követelése, és amit a miniszterelnök a nyilvánosság előtt továbbra is tagad.

A jelentés szerint a dokumentum – amelynek címe „Általános elvek az izraeli és a palesztin fél közötti, a túszok és foglyok cseréjéről és a fenntartható nyugalom helyreállításáról szóló gázai megállapodáshoz,” – 18 záradékot tartalmaz, a megállapodás három szakaszát határozza meg, részletezve Izrael javaslatainak tartalmát.

Izrael túszok kiszabadítására és tűzszüneti megállapodásra vonatkozó javaslata tartalmaz egy kötelezettségvállalást a gázai háború befejezésére még azelőtt, hogy az összes foglyot kiszabadítanák, – derül ki a hétfői riportból, amely kapcsán a csatorna források felfedése nélkül bemutatta a teljes dokumentumot, majd részleteket idézett belőle. A riportban bemutatott négyoldalas vázlat, Binjamin Netanjahu miniszterelnök állításával ellentétben, úgy tűnik nem rendelkezik a Hamász, mint a gázai övezetet kormányzó erő felszámolásáról, és tartalmaz egy izraeli kötelezettségvállalást a háború befejezésére, még mielőtt az összes túsz kiszabadulna.

The post Megérkezett a Hamász válasza – Izrael úgy veszi, hogy elutasították a Biden elnök által ismertetett vázlatot, mert változtatásokat tartalmaz first appeared on Új Kelet online.