Avi/ujkelet.live

A háború 249. napja, visszatekintő: Sávuot tavaly Nir Oz kibucban. A színpadon: Amiram Cooper (85) – meghalt a Hamász fogságában, Szaid Mose (75) – a Hamász terroristái október 7-én meggyilkolták otthonában, Arje Iccik, Renana Já’ákov, – Jagil (12) és Or Já’ákov (16) édesanyja, akik november 28-án szabadultak a Hamász fogságából, Rotem Calderon – apja, Ofer Calderon (53) túsz Gázában, Tami Goren – lánya, Sani (29) november 30-án szabadult a fogságból, Noa Mose, Sachar Iccik, Idan Kunin és Szá’ár Avital.

Déli front: Este megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nahal Oz kibucban. Az Izraeli Védelmi Erők még nem nyilatkozott az ügyben.

Harcok: A 98. hadosztály lezárta offenzíváját Kelet-Deir al-Balachban és Kelet-Al-Bureidzsben, a Gázai övezet középső részén, jelentette a hadsereg délután. A csapatok fegyvereket lokalizáltak, megöltek mintegy 100 terroristát és támadást hajtottak végre több mint 100 terror-infrastruktúra ellen. Az erők leromboltak több tucat terror-infrastruktúrát és rakétaindító posztot.

A 7. dandár, a Kfír-dandár és az elit Jahalom harcmérnöki egység csapatai hírszerzési információk alapján lokalizáltak számos alagút nyílást. A Jahalom erői megvizsgáltak és leromboltak két alagutat, mindkettő egy kilométer hosszú volt. Az alagutakban helyiségek voltak és számos fegyver, amiket megsemmisítettek.

A hadosztály Ejtőernyős, Kfír és Jahalom erői különféle műveleteket hajtottak végre, amelyek hozzájárultak az Arnon-hadművelet sikeréhez. Az ejtőernyősök hajtották végre a Hamász fogságából kiszabadított túszok, az elit Jamam terrorelhárító egység és a Sabak belbiztonsági szolgálat harcosainak járművekből való kimentését.

A Gázából való kivonás után a 98. hadosztály parancsnoka, Dan Goldfusz dandártábornok emlékeztette a csapatokat, hogy ,,még 120 túsz van Gázában, és nem állunk meg, amíg haza nem hozzuk őket”.

,,Kötelességünk még az ellenség megsemmisítése a föld felett és alatt. Nyolc hónapja ezt csináljuk, és így is folytatjuk” – tette hozzá.

Északi front: A légvédelmi rendszerek délután elfogtak egy Libanonból indított drónt Arab al-Aramse felett. A szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

Diplomácia: Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere Jordániában találkozott Mohammad Musztafával, a Palesztin Hatóság miniszterelnökével, és üdvözölte a reformmal kapcsolatos bejelentéseket.

Blinken megvitatta a miniszterelnökkel ,,a reformok teljes és következetes végrehajtásának szükségét a ciszjordániai és gázai palesztinok törekvéseinek megvalósítása érdekében” – áll az amerikai külügy közleményben.

„Blinken ismét megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja egy független palesztin állam létrehozását biztonsági garanciával Izrael számára”.

Blinken találkozott az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Abdullah bin Zayeddel is Jordániában a palesztinok számára rendezett nemzetközi donorkonferencia keretein belül. Megvitatták a Hamász válaszára váró tűzszüneti javaslatot, valamint Gáza háború utáni kormányzását.

Besorozás: Joáv Gallant védelmi kedden a Jahalom harcosaival találkozva megismételte, hogy az izraeli társadalom minden részének be kell vonulnia a hadseregbe a folyamatban lévő háború közepette.

„Mindenkire szükségünk van, hogy megvédjük magunkat ebben az országban. Behozunk mindenkit, aki lehetséges, a nyilvánosság minden szegmenséből, minden szintről, besorozzuk őket, egyenlő esélyeket biztosítunk nekik, és számomra teljesen mindegy, honnan jöttél, mit csináltak a szüleid, az ország melyik részén élsz, bármelyik egység elérhető számodra.”

Az éjszaka a kneszet megszavazta a folytonossági záradék alkalmazását az előző kormány által első olvasatban elfogadott hadkötelezettségi törvényre, amely mentesíti az ultraortodoxokat a sorkatonaság alól. Gallant volt az egyetlen a koalíciós tagok közül, aki nemmel szavazott.

The post Visszatekintő, harcok, találkozók és katonai szolgálat first appeared on Új Kelet online.