A földalatti életmentő labirintus első átadása – Kerényi Laci képei – az úttörő kislány  párnán kínálja az ollót a szalag átvágásához

Kerényi László dokumentumfilmes barátomnak köszönhetően gyakran megidézhetjük a közelmúltunk jeles pillanatait.  Ezek a fotók abból a korszakból valók, amikor Laci  még a Délí Hírlap szerkesztőségét erősítette. Ott volt minden kilométerkőnél, átadásnál, havariánál és számos csodálatos zsánerképe van  Miskolc hétköznapjairól.

Régóta kapacitálom, gyüjtsük össze a legjobb fotóit és rendezzünk belőle egy kiállítást. Ezek a képek fekete fehérek mi a múltszázadból megmaradtaknak viszont minden műve színes. Minden fotóhoz van egy emlékünk, mindegyikhez eszünkbe jut egy-egy kedves történet.  Ez a mostanában sokat emlegetett Búza téri aluljáró. Aluljárónk, amely legalább annyira ikonikus mint a villanyrendőr. A képek beszédesek, pártunk és a városunk vezetői felavatják a gyalogos aluljárót.  Ekkor már régen készen van a Gömöri felüljáró.

Hogy milyen, mennyire szép és jó mesélhetnék, a lényeg ez a gyalogos földalatti labirintus sok száz ember életét mentette meg.  Mi ugyanis nagy sietségünkben sokszor hajlamosak voltunk ebben a forgalmas kereszteződésben figyelmen kívül átvágtatni. Emlékeimben él, hogy talán két vagy három újságos is kínálta itt a lapokat. Mára csak a száz forintos bazárok élénkitik a képet.

Dr. Székely László átvágja a szalagot. A háttérben Lódi Gyuri a magyar televiziótól.
A képen Drótos László az MSZMP városi bizottságának titkára