Avi/ujkelet.live

A háború 140. napja: Az izraeli delegáció kora délután landolt Párizsban a fogolycsere tárgyalások folytatására. Binjámin Netanjahu miniszterelnök elküldte diplomáciai tanácsadóját, Ophir Falkot is, hogy szorosan figyelemmel kövesse az eseményeket.

A Ynet hírportál amerikai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a megbeszélések elején David Barnea, a Moszad vezetője külön tárgyalni fog a CIA vezetőjével, William Burnsszel, Muhammad al-Thani katari miniszterelnökkel és Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével.

Ezt követően a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatóját, Ronen Bart és Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagyot, aki a hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezeti, is magába foglaló izraeli delegáció kibővített találkozójára kerül sor a három közvetítő ország képviselőivel. A cél egy olyan keret készítése, amely alapján a tárgyalások lefolytathatók. A párizsi csúcs a keret alapját hivatott meghatározni, és ezzel együtt felhívást intéznek a Hamász terrorszervezethez, hogy indítsa újra a tárgyalásokat a felek között.

Az Egyiptom fővárosában, Kairóban a héten a Hamász delegációjával folytatott megbeszélések után a közvetítők optimizmust és eltökéltséget sugároztak, egy ilyen keret elérése kapcsán. A fogolycsere számairól és a fegyverszünet napjairól csak a Hamásszal folytatott tárgyalások során, az általános vázlat egyeztetése után állapodnak meg.

Egyelőre nem világos, meddig tartanak a tárgyalások. Becslések szerint ez néhány naptól két hétig terjedhet. Az amerikaiak vágya, hogy a két hét múlva kezdődő ramadán előtt megegyezés szülessen. A közvetítők megállapodást sürgetnek tartva az Izrael északi részén tapasztalható eszkaláció lehetőségétől a libanoni Hezbollah napi rendszerességű támadásai fényében.

Izraeli tisztviselők hangsúlyozták, hogy az optimizmus ellenére nem szabad megtéveszteni azokat a családokat, akiknek szerettei 140 napja túszok Gázában, hogy holnap reggel már egyezség születik. A tisztviselők szerint Izrael bonyolult és nehéz tárgyalásokba kezd, amelyek előrehaladása nagyban függ egy gyilkos terrorszervezettől is, amely élvezi a szenvedést és a káosz teremtését. Időközben kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a gázai Hamász vezetője, Jechíje Szinwar körül már van kommunikáció, és a közvetítők képviselői mind a külföldi Hamásszal, mind a szervezet gázai embereivel beszélnek.

A diplomáciai-biztonsági kabinet tegnap este tartott megbeszélésen a miniszterek jelentős mértékben foglalkoztak a fogolycsere megállapodással. Netanjahu miniszterelnök tájékoztatta a minisztereket az izraeli delegáció Párizsba küldéséről szóló döntésről. Több miniszter, köztük David Amszalem likudos miniszter újból felvetette, hogy a megállapodás vagy magában kell foglalja az összes túsz elengedését vagy felejtős.

Több miniszter is felszólalt ,,a mindent vagy semmit” logika ellen, ami véleményük szerint eredmény nélkül végződhet. Netanjahu elmagyarázta a minisztereknek, mennyire fontos minden lehetőséget kimeríteni az összes túsz hazahozatalára. A megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy van egy világos vörös vonal: Izrael addig nem állítja le a háborút, amíg el nem éri minden célját.

The post Szinwarral a képben: A párizsi tárgyalások menete first appeared on Új Kelet online.