Avi/ujkelet.live

A háború 141. napja: A pénteki párizsi találkozón az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom bemutatták Izraelnek a Hamász által Gázában tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló lehetséges megállapodás frissített vázlatát, jelentette a Walla hírportál riportere délután, a tárgyalások részleteit ismerő két forrásra hivatkozva.

Az izraeli delegáció, amelyben a Moszad vezetője, David Barnea, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar, valamint Nitzan Alon vezérőrnagy, aki a hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezeti, szombaton kora reggel visszatért Izraelbe.

A források szerint a tárgyalásokon olyan előrelépés történt, ami lehetővé teheti a komoly tárgyalásokra való átállást a megállapodás részleteiről, például a szabadon bocsátandó palesztin foglyok számáról és személyéről.

A hadikabinet ma este vagy holnap összeül, hogy tájékoztatást kapjon a tárgyalócsoporttól, és eldöntse, hogy Izrael elfogadja-e a bemutatott új javaslatot. Ha a közvetítők új javaslatát a politikai szint elfogadja, további tárgyalásokat folytatnak a megállapodás különböző elemeiről.

A tárgyalásokon részt vevő forrás hangsúlyozta, hogy a részletekbe menő tárgyalásokra való áttérés attól függ, hogy a közvetítők képesek-e elérni, hogy a Hamász elfogadja a párizsi találkozón kialakított új keretet.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők a reggeli tájékoztatóján közölte, hogy számos hamászos terroristát öltek meg a csapatok az elmúlt nap folyamán a dél-gázai Khan Juneszben és egy nagy hadműveletben Gázaváros Zeitun negyedében.

Zeitunban a 401. páncélosdandár drón segítségével azonosított egy Hamász sejtet, amely páncéltörő rakéták kilövését tervezte. A katonák gyorsan légicsapást irányítottak rájuk:

Az elmúlt nap folyamán több terrorista vesztette életét Zeitunban, fegyveres harcok és légicsapások következtében. A csapatok számos hamászos fegyvert és dokumentumokat is találtak.

Gáza középső részén a Nahal-dandár szintén megölt több terroristát, köztük légicsapások irányításával.

A dél-gázai Khan Juneszben továbbra is intenzív harcok folynak, a Givati-dandár megölt számos terroristát mesterlövészekkel, a 7. páncélosdandár pedig tanklövedékekkel és légicsapások irányításával likvidált terroristákat.

A 7. dandár csapatai rajtaütést tartottak a Hamász egyik magas rangú hírszerző tisztjének otthonában, és egy alagútbejáratot és fegyvereket találtak a közelben. Az alagutat később lerombolták.

A csapatok továbbá aknavetőket, valamint más fegyvereket és katonai felszereléseket találtak újrahasznosított UNRWA-zsákokban.

A 7. dandár bevetései során a csapatok nyolc Hamász-operatívot azonosítottak feléjük közeledni, majd egy Vasfullánk irányított aknavetővel likvidálták őket.

Északi front: A hadsereg az éjszaka csapást mért több Hezbollah állásra Dél-Libanonban.

A vadászgépek Dzsabal Blatban rakétakilövő állásokat és a Hezbollahhoz tartozó egyéb terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg. Ajta As-Sabban pedig célba vettek egy megfigyelőállomást.

A hadsereg továbbá területeket ágyúzott Hanine és Marwahin közelében, ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Mindeközben ma reggel két rakétát lőttek ki Libanonból Adamit térségére. A lövedékek nyílt területen landoltak, sérülés nem történt.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka Za’atara palesztin faluban tevékenykedtek, mely az Etzion Regionális Dandár területe (Betlehem körül), és a potenciális rombolás részeként feltérképeztek két házat, melyek a csütörtöki halálos terrortámadást végrehajtó terroristákhoz tartoznak.

„Vészhelyzet”: Péntek reggel a lakosok szerte az országban arra panaszkodtak, hogy „Flash SMS” üzenetet kaptak a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztertől, amelyben felszólította őket, hogy szavazzanak városukban az Otzma Jehudit jelöltjére a jövő héten sorra kerülő választásokon, jelentette a Ynet hírportál. A telefon képernyőjén felugró ilyen típusú üzenetet a felhasználónak be kell zárnia, hogy hozzáférjen a készüléken lévő többi alkalmazáshoz, így nem marad más választása, mint elolvasni az üzenetet.

Mindenki számára ismertek a szokásos spam üzenetek és „felmérések”, amelyek a választások idején elárasztják a mobileszközökez, de az ilyen típusú üzeneteket általában vészhelyzetekre – földrengés, cunami vagy rakétatámadás – közlésére használják. Az eszköz választási propagandára való használata pedig feldühített néhány polgárt.

Chen, haderai lakos: „Egyszerre egy üzenet jelent meg a telefonomon, amit nem tudtam becsukni. Azt olvastam, hogy ez vészhelyzetekre szánt eszköz. Egyáltalán nem tetszik, hogy ebben az időszakban rengeteg választási propaganda sms-t kapok, erre küldenek egy ilyen üzenetet, és kényszerítenek, hogy hagyjak abba mindent és olvassam el? Röhejes”.

Az Otzma Jehudit forrásai a következőket reagálták: „Minden tevékenységünk a törvénynek megfelelően történik. Nincs kétségünk afelől, hogy a panaszkodók problémája nem a kapott SMS-ekkel van, hanem azzal, hogy Ben-Gvir pártjáról van szó. Amikor Beni Gantz küldött üzeneteket, nem hallottunk panaszt”.

The post Visszatért a delegáció, harcok és „vészhelyzet” first appeared on Új Kelet online.