Avi/ujkelet.live

A háború 141. napja: A tűzszünettel egybekötött fogolycsere tárgyalások tegnap délután kezdődtek Párizsban, és a Hamász terrorszervezet négy követelésére összpontosultak, amelyeket Izrael ellenez, és ezek közül az első az észak-gázai lakosok hazatelepítése, valamint az összes izraeli erő kivonása erről a területről, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A párizsi csúcs árnyékában a Gázában fogságban lévő túszok családjai pénteken az Ajalon főút közepén állították fel a sábát asztalt üres székekkel, megemlékezve a távol levőkre.

Izrael határozottan ellenzi ezt a követelést, mert teljesítése lehetővé tenné, hogy a Hamász ismet ellenőrzést szerezzen a Gázai övezet északi részén. A három másik vitatott kérdés a Gázának nyújtott humanitárius segélyek növelése, a tűzszünet időtartama és a szabadon bocsátandó palesztin biztonsági foglyok száma.

Hamász: A Gázai övezet feletti ellenőrzés elvesztése nem az egyetlen dolog, ami aggasztja a Hamászt. Palesztin források szerint a terrorszervezetet most elsősorban az zavarja, hogy arab országok és a nemzetközi közösség a háború után Gázában kialakuló új rendről tárgyal, melyben a Hamászt nem veszik figyelembe. Főként a „Hatok Fóruma” által folytatott megbeszélésekről van szó, melynek tagjai a Palesztin Hatóságból, Szaúd-Arábiából, Egyiptomból, Jordániából, Katarból és az Egyesült Arab Emírségekből állnak.

  • Az Egyesült Államok is tárgyalásokat folytat arab országokkal a háború utánról.
  • A Kan szerint a Biden-kormány tájékoztatta Izraelt, hogy az arab országok által megfogalmazott terv tartalmazhat egy olyan záradékot, amely a Hamász szervezetet integrálja a Palesztinai Felszabadítási Szervezetbe.

Az elmúlt hetet tekintve három dolog helyezi a legnagyobb nyomást a Hamászra: A Palesztin Hatóság, mint irányító testület belépése a Gázai övezetbe; Az izraeli katonai művelet előmozdítása a dél-gázai Rafahban indított szárazföldi manőverekre helyezve a hangsúlyt; és a civil nyomás, amely a Hamász elleni tiltakozásokban kezdett megnyilvánulni a Gázai övezetben.

A videóban az egyik gázai azt állítja, a Hamász tüzet nyit az éhezőkre, és egy olyan háborút hoztak a lakosság fejére, amiben nem érdekeltek. ,,Te vagy, aki megölsz minket, Szinwar. Nem az izraeli hadsereg!” A másik gázai pedig kijelenti: ,,Nem akarok túszokat, nem akarok háborút, és semmit, amit a Hamász művel”.

A szaúdi „Asharq” csatorna ugyanakkor tegnap este belső forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a terrorszervezet három ponton – a gázai tűzszünet időtartama, az Izraellel kötendő fogolycsere-megállapodás megállapodás első szakaszában szabadon engedendő palesztin foglyok száma és az övezetből való izraeli kivonulás határai – rugalmasságot mutat álláspontjában.

Az egyiptomi közvetítők a kairói tárgyalások során eljuttatták a Hamászhoz Izrael elvi hozzájárulását a kitelepítettek visszatéréséhez a Gázai övezet északi részébe, valamint a Gázai övezet északi és déli része közötti blokádok megszüntetéséhez. A forrás szerint a katari és egyiptomi közvetítők ,,óvatos optimizmust” mutattak a párizsi tárgyalások előrehaladásának kilátásaival kapcsolatban, és nem tartja kizártnak az áttörést a jövő heti megbeszélések során.

: Antony Blinken külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy az izraeli telepek terjeszkedése Júdea és Szamáriában ,,összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal”, visszavonva a Trump-korszak döntését, amely felborította az Egyesült Államok több évtizedes politikáját ebben a kérdésben.

Blinken döntése, hogy visszavonja a „Pompeo-doktrína” -ként ismert irányelvet, az izraeli kormány csütörtöki bejelentésére válaszolt, miszerint telepek bővítését tervezi – mondta egy amerikai tisztviselő a Walla hírportálnak. A lépést az elmúlt három évben fontolgatta a külügyminisztérium.

Az izraeli kormány csütörtökön bejelentette, hogy hamarosan jóváhagyja több mint 3000 új lakás építésének terveit a telepeken. A gázai háború kitörése óta ez volt az első döntés telepek bővítéséről. Az izraeli bejelentés előzménye, hogy csütörtök reggel három fegyveres terrorista megölt egy izraeli fiatalt és megsebesített többeket az 1-es úton Maale Adumim közelében.

Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap délután számos Hezbollah posztot támadtak Dél-Libanonban.

A célpontok között szerepelt a Hezbollah terrorszervezet infrastruktúrája Labbunehben és egy épület Kafr Kilában, ahol az operatívjai gyülekeztek.

Ezen kívül Ajta as-Sab közelében egy területet ágyúzott ,,a fenyegetés elhárításának” céljából.

The post A párizsi tárgyalások, a Hamász aggodalma és Blinken irányelvet vált first appeared on Új Kelet online.