Avi/ujkelet.live

A háború 187. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők az éjszaka közölte, hogy csapást mért a szíriai hadsereg egyik állására Dél-Szíriában, az izraeli határ közelében, miután hírszerzési információi arra utaltak, hogy a Hezbollah terroristái használják a posztot.

,,Az Izraeli Védelmi Erők a szíriai rezsimet tekinti felelősnek minden olyan tevékenységért, amely a területén történik, és nem enged olyan akciókat, amelyek a Hezbollah katonai jelenlétének megszilárdításához vezethetnek a szíriai fronton” – áll a hadsereg közleményében.

Szintén tegnap este a hadsereg csapásokat mért a Hezbollah megfigyelőállomásaira és egyéb terror-infrastruktúrára Dél-Libanonban.

Továbbá ,,fenyegetések elhárítása céljából” ágyúzta a Dhajra és Tayr Harfa közelében lévő területeket.

Drón: A hadsereg csapást mért az Elbit Hermesz 900-as drónja maradványaira, amelyet a Hezbollah lőtt le szombaton Dél-Libanon felett.

,,A légierő csapást mért a légi járműre, és megsemmisítette” – áll a hadsereg közleményében.

A Hezbollah föld-levegő rakétát lőtt ki a drónra, földre kényszerítve. A hadsereg válaszul csapást mért a terrorcsoport légvédelmi egységéhez tartozó helyszínekre az északkelet-libanoni Baalbekben.

Nincs dátum: Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn Lloyd Austin amerikai kollégájának azt mondta, hogy Izrael nem tűzte ki a dél-gázai Rafahban tervezett szárazföldi offenzíva indításának dátumát, ellentmondva Binjámin Netanjahu miniszterelnök néhány órával korábbi kijelentésének, miszerint ,,van dátum”.

Gallant közölte, hogy Izrael még a terv véglegesítését végzi a Gáza legdélebbi városában menedéket találó mintegy 1,5 millió palesztin evakuálására, idézett a héber média egy forrást kedden.

Tárgyalások: Izrael a közvetítőkön keresztül közölte a Hamász terrorszervezettel, hogy 40 élő túszt kell szabadon engednie a fegyverszüneti megállapodás keretében, jelentette tegnap este a héber nyelvű média.

A Hamász azt állítja, hogy ennek érdekében férfi katonákat kellene elengednie, mivel a terrorszervezetnek nincs birtokában 40 életben lévő idős, nő és katonanő túsz. A Hamász nem hajlandó a férfi katonák elengedésére, és kevesebb, mint 40 túszt akar szabadon engedni, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató, mely a folyamatban lévő tárgyalások legnagyobb akadályának nevezte az ügyet.

A Kan szerint Izrael a 40 túsz elengedését követeli a tervek szerint hetekig tartó tűzszüneti megállapodás első szakaszában. A riportban idézett izraeli tisztviselő azt állította, hogy a Hamásznak valójában van 40 olyan túsza, akik megfelelnek a szabadon bocsátás feltételeinek.

A 12-es csatorna riportja egy magas rangú diplomáciai tisztviselőt idézett, aki azzal vádolta a Hamász gázai vezetőjét, Jechíje Szinwart, hogy „folyamatosan húzza az időt, és ellenzi a megállapodást”.

Segélyek: A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) közölte, hogy kedden 468 teherautó humanitárius segélyszállítmányt ellenőriztek és engedtek át a Gázai övezetbe.

A háború kezdete óta először ment be egy nap alatt Gázába ilyen sok segélyszállító kamion, a hétfői 419 teherautó után.

A COGAT hozzáteszi, hogy további 47 élelmiszert szállító kamiont irányítottak Gáza északi részébe hétfőről keddre virradóra.

Ezenkívül 303 „több százezer adag élelmet” tartalmazó csomagot dobtak le légi úton Gázának.

The post A Hezbollah támadása Szíriában is, a dátum és a tárgyalások first appeared on Új Kelet online.