ujkeletlive

Diplomácia

Török kereskedelmi embargó Izrael ellen

Törökország hivatalosan tegnap jelentette be az Izraelbe irányuló kereskedelmi korlátozást, megjelölve az exporttilalom alá eső 54 termék listáját.

Hakan Fidan török külügyminiszter indoklása szerint, országa azt követően döntött a korlátozás mellett, hogy Izrael  megtiltotta Ankarának az ejtőernyővel történő humanitárius segélyek ledobását a gázai övezetbe.

A történelemben először fordul elő, hogy az egész világ elítéli Izraelt. Ma értesültünk arról, hogy Izrael elutasította azon kérésünket, hogy segélyt dobjunk le ejtőernyővel a gázai övezetbe. Erdogan elnök újabb lépéseket hagyott jóvá, amelyeket hamarosan be fogunk jelenteni. A korlátozások addig folytatódnak, amíg Izrael tűzszünetet nem hirdet, és nem engedi a segélyek akadálytalan bejutását a gázai övezetbe,” – tette hozzá Fidan, a közösségi médiában megjelent közleményben.

Bár hivatalosan csak tegnap jelentette be, a török kormány valójában másfél hete késlelteti vagy nem hagyja jóvá az Izraelbe irányuló szállítmányok kivitelét. A héber média arról számolt be, hogy jelenleg nem lehet exportvámot fizetni a Törökországból Izraelbe irányuló szállítmányok után, ugyanis a török számítógépes rendszer hibát mutat, és kizárólag az Izraelbe irányuló export esetében nincs lehetőség az engedély véglegesítésére.

A fejleményekre reagálva Iszráel Katz izraeli külügyminiszter a török export megakadályozására hasonló átfogó lista készítésére utasította hivatalának gazdasági osztályát.

Törökország egyoldalúan megsérti az Izraellel kötött kereskedelmi megállapodásokat, és Izrael minden szükséges intézkedést megtesz ellene. Emellett Izrael fel fogja szólítani az Izrael-barát országokat és szervezeteket az Egyesült Államokban, hogy állítsák le a törökországi befektetéseket, és akadályozzák meg a Törökországból származó termékek importját,” – áll Katz hivatalának közleményében, hozzátéve azt is – „Izrael arra fogja kérni barátait az amerikai Kongresszusban, hogy vizsgálják meg az Izrael elleni bojkott-törvények törökországi megsértését, és ennek megfelelően szabjanak ki szankciókat.

Katz, továbbá hangsúlyozta, miszerint
Erdogan ismét feláldozza a török nép gazdasági érdekeit a Hamász gázai gyilkosainak támogatásáért, akik megerőszakolták, meggyilkolták és meggyalázták nők, lányok, felnőttek testét, és élve elégették a gyerekeket. Izrael nem fogja magát alávetni az erőszaknak és a zsarolásnak, és nem fog panaszkodni a kereskedelmi megállapodások egyoldalú megsértése miatt, illetve párhuzamos intézkedéseket fog hozni Törökországgal szemben, amelyek kárt okoznak a török gazdaságnak,” – tette hozzá.

Az izraeli külügyminiszter ígéretei ellenére, a héber médiának nyilatkozó források attól tartanak, hogy a Fidan által említett további intézkedéseket akár a török légtér feletti repülések leállítására, vagy a regionális olajipari tevékenységek embargójára is kiterjeszthetik. Emellett, az is nyilvánosságra került, hogy a Turkish Airlines légitársaság, amely az október hetedikei támadásokig naponta tíz járatot üzemeltetett a Tel Aviv-Isztambul útvonalon, úgy döntött, hogy jövő év márciusáig nem tér vissza Izraelbe.

Fehér Ház

Bár azt nem jelezte, hogy az Egyesült Államok Izraellel kapcsolatos támogatását illetően jelentős változásokra lehetne számítani, Joe Biden amerikai elnök újabb kritikát fogalmazott meg Binjámin Netanjahu miniszterelnök háborús politikájával szemben.

Amit én kérek az, hogy az izraeliek csak tűzszünetet kérjenek, és a következő hat-nyolc hétre teljes hozzáférést biztosítsanak minden élelmiszerhez és gyógyszerhez, amely az országba érkezik,” – mondta Biden az Univision spanyol nyelvű amerikai televíziós csatornának. A riporter azon kérdésére, hogy szerinte  Netanjahu inkább a politikai túléléssel, mint az izraeliek nemzeti érdekeivel foglalkozik-e, az elnök azt válaszolta: „szerintem hiba, amit tesz, nem értek egyet a megközelítésével.”

Emellett, Biden elmondása szerint „mindenkivel beszéltem a szaúdiaktól, a jordánokon át az egyiptomiakig. Felkészültek az élelem beszállítására. Nincs mentség arra – én úgy gondolom, hogy ne biztosítsák az ottani embereknek az egészségügyi és élelmiszer-szükségleteit. Ezt most meg kell tenni.”

Az elnök az október hetedikei mészárlások és azután elkezdődött háborúval, illetve Izrael önvédelemhez való jogát illetően folyamatosan támogatta a zsidó állam Hamász elleni háborúját, az izraeli kormány magatartásával kapcsolatban azonban egyre kritikusabbá vált.

Az interjú közlése után a Fehér Ház ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elnök korlátozott idejű és nem egyoldalú tűzszünetre szólított fel, melynek nem Izrael, hanem a Hamász az akadályozója. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó újságírók előtt hangsúlyozta – „ma egy több hétig tartó tűzszünet lehetne érvényben, amelyre tovább lehetne építeni, ha a Hamász hajlandó lenne elengedni néhány túszt, tehát irányítsuk a figyelmet oda, ahová kell. Úgy vélem, Izrael készen áll, és a Hamásznak is oda kell állnia, és fel kell készülnie erre,” – tette hozzá.

The post Török kereskedelmi embargó Izrael ellen first appeared on Új Kelet online.