Avi/ujkelet.live

A háború 186. napja: Röviddel este fél 8 előtt megszólaltak a szirénák a gázai határ melletti Kfar Azzában. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Rafah: Az Izraeli Védelmi Erők intézkedésekkel készül a harcok következő szakaszára: Rafahra, a fokozott humanitárius műveletek mellett a Gázai övezetben azzal a tudattal, hogy ez nemzetközi szinten is elősegíti a háború folytatását.

Egy izraeli tisztviselő korábban megerősítette az AP-nek, hogy Izrael 40 000 sátrat vásárol, hogy felkészüljön több százezer palesztin evakuálására Rafahból.

Négy Hamász-zászlóalj aktív Rafahban, és Izrael szerint ha nem indít támadást Rafahban, nem tudja elérni a háború kezdetén kitűzött célokat, azaz a Hamász felszámolását.

Rafahban rejtőzhetnek a Hamász vezetői, valószínűleg izraeli túszokkal együtt.

Van dátum? Antony Blinken amerikai külügyminiszter Binjámin Netanjahu miniszterelnök tegnapi kijelentésére reagálva, miszerint a dél-gázai Rafah-művelethez ,,van dátum”, kedden azt mondta, Izrael nem értesítette az Egyesült Államokat erről, és hangsúlyozta, hogy Izrael és az Egyesült Államok a jövő héten tárgyal a rafahi művelet alternatíváiról.

Blinken szerint Izrael „fontos kötelezettségeket” vállalt a gázai segélyek fokozására, ezek egy részét végrehajtotta, és remélhetőleg az elkövetkező napokban más ígéreteket is teljesít.

Tegnap több mint 400 segélyszállító teherautó ment be Gázába, „de a lényeg… a fenntartható eredmények, és… ez magában foglalja annak biztosítását, hogy a segélyt… hatékonyan osszák el Gázában” – mondta Blinken egy washingtoni sajtótájékoztatón David Cameron brit külügyminiszter mellett.

Blinken megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság polgárait is túszként tartja a Hamász Gázában, és azon dolgoznak Izraellel, Egyiptommal és Katarral, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, amely fegyverszünetet, a túszok szabadulását és a Gázába belépő segélyszállítmányok fokozását jelenti.

Az amerikai javaslat: A CIA igazgatójának kairói túsztárgyalásokon előterjesztett javaslata 900 palesztin fogoly szabadon bocsátását tartalmazza – ez 200-zal több, mint a korábbi, 700 fogoly szabadon bocsátását tartalmazó javaslat, idézett a Walla hírportál izraeli tisztviselőket este.

A javaslat megjegyzi, hogy a 900 fogoly közül 100 olyan lesz, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti izraeliek meggyilkolása miatt – ugyanannyi, mint az előző javaslatban.

Izraeli tisztviselők azt mondták, hogy Izrael követeli, hogy megvétózhassa bizonyos foglyok szabadon bocsátását, valamint annak lehetőségét, hogy a foglyokat külföldre toloncolják ki, így nem térhetnének vissza Júdea és Szamáriába vagy Gázába.

Az izraeli biztonsági kabinet ma kap tájékoztatást a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti tárgyalásokról. Magas rangú izraeli tisztviselők szerint nem várható döntés, mert Izrael továbbra is a Hamász válaszára vár.

A Hamász hétfői hivatalos közleménye szerint ,,az izraeli elutasító álláspont ellenére” a csoport vezetése ,,felelősségteljesen” fogja megvitatni az új amerikai javaslatot, és ha végez, választ fog adni a közvetítőknek.

A Wall Street Journal mindeközben arról számolt be, hogy az amerikai javaslat szerint 150 000 palesztin térhet vissza az övezet északi részére.

Tüntetés: Tiltakozók tucatjai, köztük a Gázában fogságban tartottak rokonai gyűltek össze kedden a jeruzsálemi Jigal Siloh téren abban a reményben, hogy nyomást gyakorolhatnak a biztonsági kabinetre, hogy megállapodás szülessen a túszok szabadon bocsátásáról.

A Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma szerint a túszok családjai arra szólítják a kabinet tagjait, hogy „nézzenek a szemükbe”, mielőtt döntenek. „A kabinet felelős a túszok életéért. Kifutunk az időből, mindekit vissza kell hozni, most!”

Teherán: Irán megpróbálja fegyverekkel elárasztani Júdea és Szamáriát, hogy újabb frontot nyisson Izrael konfliktusaiban a Hamász, a Hezbollah és a hútik mellett, jelentette a New York Times.

A NYT szerint Irán csempészútvonalakat üzemeltet Irakon, Szírián, Libanonon, Jordánián, sőt Izraelen keresztül, és nagy fegyverszállítmányokat járat országról országra terroristák vagy bűnbandák segítségével, mielőtt Júdea és Szamáriába érkeznének, beduin csempészek segítségével, akik a jordán határról szállítják a fegyvereket a palesztin területre.

A New York Times iráni, amerikai és izraeli biztonsági és hírszerzési tisztviselőkre hivatkozott, mondván, hogy a csempészett fegyverek többsége kézifegyver és gépkarabély, de gyakran szállítanak páncéltörő rakétákat és RPG-t is.

A csempészési akció körülbelül két éve tart, és elemzők szerint nem tudják, mennyi fegyvert szállítottak át ezalatt.

The post Helyzetjelentés Gázát és a túszokat illetően és Irán first appeared on Új Kelet online.