Avi/ujkelet.live

A háború 250. napja: A CNN tegnapi riportja arról számolt be, hogy amerikai hírszerzési tisztviselők úgy vélik, hogy a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar valószínűleg azt hiszi, a Hamász túléli Izrael felszámolási kísérletét, és úgy érzi, hogy jó helyzetben van ahhoz, hogy erő pozícióban irányítsa a tárgyalásokat.

A Hamász célja a túlélés, ami a források szerint győzelem lenne a terrorszervezetnek. Szinwar valószínűleg úgy véli, hogy a Hamász képes kitartani, miközben Izrael globális helyzete egyre romlik, melyben folytatódik a civilek halálát is okozó gázai háború.

A Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője a CNN szerint kijelentette: „Azt hiszi, hogy nyerésre áll”.

Ha Szinwar úgy gondolja, hogy a csoport kibírhatja az izraeli offenzívát, az azt jelentené, hogy még nem érez kellő nyomást egy olyan megállapodásra, amely véget vetne a harcoknak.

A Wall Street Journal kedden felfedte Szinwar és a terrorszervezetben lévő társai közötti üzenetváltásokat. A lap tucatnyi üzenetre támaszkodott, amelyekben Szinwar a szervezet külhoni tagjaihoz szól, és figyelmen kívül hagyja és ridegséget mutat az elvesztett emberéletekkel kapcsolatban.

Azon riportok hátterében, hogy halogatja a tűzszüneti megállapodás megkötését, az egyik bemutatott üzenetben Szinwar a következőt írta: ,,Az izraeliek pontosan ott vannak, ahol szeretnénk, hogy legyenek.”

Egy másik üzenete szerint az algériai függetlenségi háborúhoz hasonló tömeges polgári veszteségek „szükséges áldozatok”.

Szinwar írt a Hamász száműzetésben lévő vezetőjének, Iszmail Hanijének is, miután három fiát Izrael légicsapással likvidálta, és azt mondta, hogy haláluk „életet önt ennek a nemzetnek az ereibe, és arra készteti, hogy felemelkedjen dicsőségére és becsületére”.

Szinwar a Hamász politikai vezetőinek felrótta, amiért tárgyalásokat folytattak a háború utánról.

„Amíg a harcosok még állnak, és nem veszítettük el a háborút, az ilyen kapcsolatokat azonnal meg kell szakítani” – mondta. „Megvan a képességünk, hogy hónapokig folytassuk a harcot.”

Déli front: A 162. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Rafahban, jelentette délben az Izraeli Védelmi Erők.

Az elmúlt nap során a Givati-dandár harcosai fegyveres terrorsejteket likvidáltak közelharcban, és a Nahal-dandár csapatai pedig lokalizáltak és megsemmsítettek számos becsapdázott épületet és fegyvert.

A 401. egység harcosai megöltek számos fegyveres terroristát, és töltényeket, mellényeket és egyéb katonai felszerelést találtak.

A 99. hadosztály az övezet középső részén folytatja küldetését. A térségben végzett támadások részeként, vadászgépek a hadosztállyal együttműködve csapást mértek a Hamász egyik fegyvers terrorsejtjére valamint fegyverekre.

Az elmúlt nap során a légierő több mint 30 célpontot támadott a Gázai övezetben, köztük katonai épületeket, fegyveres terrorsejteket, rakétaindítókat, alagút nyílásokat és egyéb terror-infrastruktúrákat.

ENSZ: Az Egyesült Nemzetek Szervezetének a gázai háború első néhány hónapjával kapcsolatos mélyreható vizsgálata megállapította, hogy Izrael és a Hamász egyaránt elkövetett háborús bűnöket és megsértette a nemzetközi jogot.

A szerdán nyilvánosságra hozott elmarasztaló jelentés 2023 végéig tartó eseményekkel foglalkozik.

Az Egyesült Nemzetek Nyomozóbizottságának jelentései október 7-én kezdődnek, a napon, amikor a Hamász és más palesztin terrorista csoportok mészárlást indítottak Izrael déli részén, megölve több mint 1200 személyt, főként civileket, és túszul ejtve mintegy 250-et.

A bizottság által említett október 7-i háborús bűncselekmények közé tartozott a civilek elleni szándékos támadások irányítása, a gyilkosság vagy szándékos gyilkosság, a kínzás, az embertelen vagy kegyetlen bánásmód, a személyes méltóság megsértése, valamint a túszul ejtés, beleértve gyerekeket is.

Az aznapi mészárlások arra késztették Izraelt, hogy hadat üzenjen a Hamásznak, és támadást indított Gáza ellen, ami a Hamász alá tartozó egészségügyi hatóságok szerint eddig több mint 37 000 ember halálát okozta.

A több mint 200 oldalas jelentés szerint mind Izrael, mind a Hamász szexuális erőszakot és kínzást követett el, és szándékosan támadott civileket.

The post Szinwar azt hiszi, győzhet és az ENSZ szerint Izrael és a Hamász is bűnös first appeared on Új Kelet online.