Avi/ujkelet.live

A háború 250. napja: Mintegy 90 rakétát lőtt ki a Hezbollah terrorszervezet reggel az észak-izraeli közösségekre, az eddigi egyik legmasszív támadása során a gázai háború kitörése óta. A rakéták egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi különböző helyszíneken landolt, tüzeket okozva. A Magen David Adom szerint sérülés nem történt.

Egy órával később ismét megszólaltak a szirénák Felső-Galilea számos közösségében. A Hezbollah 70 rakétát lőtt ki északi közösségekre és Meronra. A lövedékek egy részét elfogta a légvédelem, a maradék nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Biztonsági források este a Reuters-nek azt nyilatkozták, hogy egy izraeli légicsapásban meghalt a Hezbollah egyik vezető terepparancsnoka a dél-libanoni Dzsuaijjában. Három másik Hezbollah-tag szintén meghalt a támadásban.

A Hezbollah később bejelentette Taleb Abdullah halálát, akit parancsnokként jelölt meg. A gázai háború kitörése óta Taleb Abdullah a legmagasabb rangú terrorista, akit Izrael likvidált.

Tegnap mintegy 80 rakétát lőtt ki a Hezbollah Észak-Izraelre.

WSJ: Kiengedték a kórházból mind a négy túszt, akiket Izrael szombaton kiszabadított egy hősies akció keretében a Hamász fogságából.

Noa Argamanit tegnap délután engedték ki a tel-avivi Ichilov Kórházból, míg Almog Meir Dzsant, Andrei Kozlovot és Slomi Zivet hétfőn a Siba Orvosi Központból, miután nyolc hónap fogság utáni gondosan kivizsgálták őket.

Az orvosok, akik ellátták a kimentett túszokat, azt mondták, hogy alultápláltak, rendszeresen verték őket, és fogságuk során testi és lelki kínzáson mentek keresztül.

A Wall Street Journal tegnapi riportja, mely a túszok rokonaival, valamint izraeli biztonsági és egészségügyi tisztviselőkkel készített interjúkon alapul, arról számolt be, hogy Meir, Kozlov és Ziv hat hónapig egy sötét szobában élt, kis matracokon aludva a földön.

A külvilággal való kapcsolatuk kizárólag fogvatartóikon keresztül történt, akik ételt hoztak nekik, és időnként bántalmazták őket. Hallották a földszinten élő gázai családot, köztük gyerekeket, de soha nem találkoztak velük. Egy nap, amikor a család kiment, megengedték nekik, hogy lemenjenek és használják a konyhát.

Fogvatartóik büntetést szabtak ki, ha nem tartották be szigorú szabályaikat, beleértve a fürdőszobába zárást és a nagy melegben takaróval borították be őket. Többször is azzal fenyegetőztek, hogy megölik őket.

A túszok kártyáztak, arabul tanultak, héberül vagy oroszul tanították egymást, és naplót vezettek. Közeli barátok lettek, és ez a kötelék segítette át őket a megpróbáltatásokon.

A fogvatartóik időnként azt mondták nekik, hogy senki nem törődik velük, vagy jön el értük.

Ám egy nap megengedték nekik, hogy megnézzék az Al-Dzsazíra arab adását, és látták a túszok családjainak gyűlését Tel-Avivban. Almog Meir Dszan meglátta saját képét azok között, akiknek a szabadulását követelték. Történetesen ez a születésnapán történt, amit onnan tudott, mert volt egy füzetük, így nyomon követhették a napokat.

„Úgy érezte, nem felejtették el” – mondta Aviram Meir, Almog nagybátyja.

Az izraeli biztonsági erők és a túszok a lakásban lakó Abdullah Aldzsamal palesztin újságírót azonosították az egyik fogvatartóként. Abdullah és apja, Ahmad – orvos és a Hamász által üzemeltetett helyi mecset imámja – mindketten meghaltak a művelet során. Szomszédaik azt mondták, mindig tudták, hogy Abdullah Aldzsamal kapcsolatban áll a Hamásszal.

Dr. Itai Pessach, aki a Siba Orvosi Központ a csapatának tagja, és a szombaton megmentett túszok egyik kezelője szerint valószínű, hogy a túszok súlya a fogságuk alatt a félelem, a stressz és a rossz bánásmód miatt ingadozott. Izomsorvadás és alultápláltság jeleit azonosították rajtuk, és elveszítették bizonyos tevékenységek végzésére való képességüket.

„Hallotunk olyan történeteket, amelyek minden képzeletet felülmúlnak” – mondta Pessach.

Aviram Meir unokaöccse bőrét sápadtnak írta le. ,,Nyolc hónapig nem látták a napot” – mondta.

The post 160 rakéta Libanonból és a túszok bántalmazása Gázában first appeared on Új Kelet online.