Avi/ujkelet.live

A háború 211. napja, Júdea és Szamária: A Jamam terrorelhárító egység és az Izraeli Védelmi Erők a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés pontos hírszerzési információira támaszkodva több mint 12 órán át Tulkaremben akcióztak.

Az erők körbe vettek egy épületet, melyben egy terrorsejt barikádozta el magát és tüzet nyitott az erőkre, akik viszonozták a tüzet vállról indítható rakétával és más eszközökkel. A hadsereg drónja két támadást hajtott végre az épület ellen, míg a mérnöki erők az épület lerombolásán dolgoztak. A tűzharc végén likvidáltak öt terroristát. A helyszínen katonai felszerelést és fegyveralkatrészeket foglaltak le.

A művelet során a Jamam egyik harcosa nagyon súlyosan megsérült, a helyszíni ellátást követően kórházba szállították, családját értesítették. A Beilinson Kórház nyilatkozata szerint az orvosok küzdenek a harcos életéért.

Déli front: Pénteken este egy katonai forrás a következőket nyilatkozta a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak: ,,Az övezet lakói, köztük a Hamász terroristák, visszatérnek a központi táborokba, Khan Juneszbe, nincs ki megállítsa őket. A folyosótól délre minden nyitva van, nincsenek katonai erők Rafah és a Netzarim folyosó között. A terroristák visszatérnek, és oda mennek, ahova akarnak”.

,,A Hamász irányítja most az övezetet az övezetet irányító másik testület hiányában, és ez a probléma lényege” – mondta ugyanaz a katonai tisztviselő. ,,A Hamásznak nincs oka hangsúlyozni – nincs stratégia, nincs vezetés, ami van – csaták halmaza. Nincs rendszerszemléletű gondolkodás, nincsenek katonai erők a Gázai övezetben. Nincs rajtuk humanitárius nyomás, nincs katonai nyomás. Nincsenek döntések, nem kínálnak megoldást, és mindenekelőtt nincs senki, aki betöltse a vákuumot, ezért a Hamász irányítja az övezetet.”

Északi front: Izraeli vadászgépek szombaton csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére a dél-libanoni Tajr Harfában.

A tüzérség pedig területeket ágyúzott Naqura, Marwahin, Hanine és Matmura mellett ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Ezenkívül tankok lőttek egy épületet Kafr Kilában, ahol az erők ,,terrortevékenységet” azonosítottak.

Korábban egy páncéltörő irányított rakétát lőttek ki Libanonból Stula határközösségre, és további két rakétát a Hermon-hegy területére. A hadsereg válaszul ágyúzta az indítóhelyeket.

Tárgyalások: Órákon belül a második ilyen nyilatkozatban egy magas rangú izraeli tisztségviselő ismét cáfolta azokat a riportokat, amelyek szerint Izrael beleegyezik a fogolycserével egybekötött tűzszüneti megállapodásba a Hamásszal terrorszervezetel, amely magában foglalja a gázai háború befejezésére vonatkozó izraeli kötelezettségvállalást.

A forrás szerint a Hamász továbbra is követeli, hogy Izrael egyezzen bele a háború befejezésébe, legyen szó bármilyen megállapodásról, „és ezzel meghiúsítja a megállapodás lehetőségét”.

Az első nyilatkozat hangsúlyozta, hogy a hadműveletre a dél-gázai Rafahban mindenképpen sor kerül.

Érdemes megjegyezni, hogy ,,a magas rangú tisztviselő” ilyen üzenetei szokatlanok a sábát alatt. Felmerül a kérdés, hogy kinek volt olyan sürgős, hogy továbbítsa az üzeneteket, miszerint Izrael mindenképpen bemegy Rafahban, még akkor is, ha megállapodás születik, közvetlenül azelőtt, hogy a Hamász választ adna a közvetítőknek.

Mindeközben a londoni székhelyű Asharq Al-Awsat a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael már nem ellenzi a Hamász követelését a fatahos Marwan Barghouti szabadon bocsátására a fegyverszünet részeként.

A jelentés szerint Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy Barghouti inkább Gázába kerüljön, mint Júdea és Szamáriába, ha kiszabadul.

Marwan Barghouti halálos terrortámadások miatt ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti Izraelben.

Tűzszentelés: Keresztény hívek érkeztek szombaton Jeruzsálem óvárosába és a Szent Sír-templomba, hogy részt vegyenek a tűzszentelési szertartáson.

  • Minden évben több ezer hívő érkezik Jeruzsálem óvárosába, és tölti meg a Szent Sír templomot. A szentélyről úgy vélik, magában foglalja Jézus Krisztus keresztre feszítésének és egyben közeli sírjának és feltámadásának helyét.
  • Amikor az ortodox pátriárka egyedül imádkozik a Szent Sír-kápolna sötétjében Krisztus sírjánál, a kövön, amelyre a hagyomány szerint Jézus testét fektették, fellobban egy láng, amellyel a pátriárka meggyújtja a templom bejáratánál elhelyezett két gyertyát a hívők jelenlétében. A láng forrása szorosan őrzött titok. A szent tüzet a templomban és a környező utcákon összegyűltek a kezükben tartott gyertyákat, fáklyákat meggyújtva adják tovább egymásnak.

Az izraeli rendőrség minden évben szigorúan kontrollálja a templomba beengedett hívek számát. Katonák és rendőrök vannak mindenhol, gyakran elzárják az útvonalakat, megnehezítve a hívők szabad mozgását.

1834-ben az eseményen kitört pánik több száz emberéletet követelt. 2021-ben a Lag Ba’Omer ünnep alkalmából tartott tömeggyűlésen a Meron-hegyen, a háredi imádkozó tömeg fogságába szorulva 45 személy meghalt, és több mint 150 megsebesült.

The post Terrorelhárító akció, tagadás másodszor és tűzszentelés first appeared on Új Kelet online.