ujkeletlive

Megszegve a sábátot a Miniszterelnökség, azaz Binjámin Netanjahu kormányfő tegnap egymást követően két közleményben is cáfolta az arab médiából érkező és a túszalku előrehaladásával kapcsolatos, némi optimizmust sugalló híreket. Ezt követően, a meglehetősen ellentmondásos, többnyire politikai hátterű bejelentések hatására az esti tüntetésekre már meglehetősen felforrósodott a hangulat.

A miniszterelnök ellentmondásos bejelentései ellenére, a nap végére az arab média kitartott a megállapodás kvázi szalonképessége mellett, megjegyezve azonban, hogy a kairói szombati megbeszélések ugyan „végeredmény” nélkül zárultak, de folytatása másnap következik, hangsúlyozva azt is, hogy a Hamász kitart azon álláspontja mellett, miszerint a megállapodás nem jön létre a tartós tűzszünetet biztosító záradék nélkül, emelett a szaúdi média úgy tudja, hogy a terrorszervezet már beleegyezett a terv első szakaszába, azaz az első körben felajánlott 33 túsz szabadon bocsátásába a harcok hathetes szüneteltetéséért cserébe.

A kormányhivatal első közleményében azt állította, hogy az arab médiában megjelent publikációkkal ellentétben „Izrael semmilyen körülmények között nem járul hozzá a háború befejezéséhez túszaink szabadon bocsátásáról szóló megállapodás részeként. Megfelelő politikai döntés mellett, a hadsereg be fog lépni Rafahba, hogy megsemmisítsük az ott megmaradt Hamász-zászlóaljakat – függetlenül attól, hogy van-e ideiglenes fegyverszünet túszaink kiszabadítására, vagy sem.”

A váratlan bejelentés után, a hadikabinet tagja Beni Gantz hangsúlyozta, miszerint „még nem érkezett hivatalos válasz a vázlatra. Ha elfogadják – a hadikabinet összeül és megvitatja azt. Addig is azt javaslom a pártoknak és minden döntéshozónak, hogy várja meg a hivatalos frissítéseket, járjon el nyugodtan, és kerülje a politikai hisztériát.”

A Miniszterelnökség újabb bejegyzése nyomán, újfent magasrangú politikai személyre hivatkozva bejelentette, hogy mindazon kijelentések amelyek azt sugallják „mintha Izrael beleegyezett volna a háború befejezésébe egy túszügylet keretében, avagy megengedi a közvetítőknek, hogy garanciákat adjanak a háború végére, nem igazak,” – hozzátéve, miszerint – „a Hamász mind a mai napig nem mondott le a háború befejezésére vonatkozó követeléséről, ezzel meghiúsítva a megállapodás lehetőségét.”

Emellett, Izrael a hétvégén cáfolta az Al-Sharq al-Awast szaúdi lap azon állítását is, mely szerint a jeruzsálemi vezetés beleegyezett volna Marwan Barghuti szabadon bocsátásába, amely szintén a Hamász követelései közé tartozik.

Összességében, a Hamász előre beharangozott, elvileg nem elutasító válaszát, az izraeli kormányzat különösebb lelkesedés nélkül fogadta, és a héber médiának nyilatkozó források tulajdonképpen azt sugallják, hogy a Hamász nem fog olyan választ adni, amely valódi előrelépést tenne lehetővé a tárgyalásokon. A miniszterelnök által jelzett, megállapodás körüli fő vita továbbra is a Hamász azon követelése, hogy izraeli kötelezettséget vállaljon a háború befejezésére, amit Izrael elutasít, az Egyesült Államok által állítólag felajánlott garanciák ellenére. A hadi kabinet tagjai Gantz, és Gadi Eizenkot bár nyíltan nem kötelezik el magukat a háború leállítása mellett, Netanjahu tegnapi bejelentéseit feleslegesnek tartotta, mivel Izraelt vádolva ürügyet szolgáltat a Hamásznak az elutasításra.

Ráadásként, Netanjahu tegnap biztonsági konzultációt hívott össze a védelmi intézmény vezetői, valamint Joáv Galant és Ron Dermer miniszterek részvételével – kizárva Gantzot és Eizenkotot. A konzultáció végén Dedi Barnea kémfőnök, és Dermer ellenkező véleménye ellenére megerősítették a hadikabinet múlt csütörtöki döntését, miszerint nem küldenek tárgyalócsoportot Kairóba, mindaddig míg a Hamász nem közli válaszát. Egyiptomi források szerint William Burns CIA-igazgató már pénteken megérkezett az egyiptomi fővárosba.

A szombat kimenetele után Netanjahu koalíciójának megállapodást ellenző frakciói nevében először Becalel Szmotrich [Vallásos Cionizmus] pénzügyminiszter utasította el a túszalkut és az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, miközben a harcok folytatására szólított fel, és a terítéken lévő megállapodást „megadásnak” nevezte.

Itamar Ben-gvir [Ocma Jehudit] nemzetbiztonsági miniszter szombat este egyértelmű üzenetben szólította fel a miniszterelnököt.

Üdvözlöm a miniszterelnök döntését, hogy nem küld izraeli delegációt Kairóba. Remélem, hogy teljesíti a többi ígéretét is, amelyet a múlt héten velem folytatott megbeszélésen tett: nemet a meggondolatlan alkura, igent Rafahra. A miniszterelnök nagyon jól tudja, hogy mi az ára annak, ha nem teljesíti ezeket a vállalásokat,” – fenyegetőzött Ben-gvir.

A miniszterelnök szokásos húzd meg erezd meg taktikájára válaszul mindkét, a túszalku mellett és ellen kampányoló szervezet Netanjahu lemondását követelte.

A gázai háború folytatására törekvő túszok családjait képviselő Tikva fórum levélben szólította fel a miniszterelnököt, mondván – „ha nem bírja a nyomást és nem tudja elrendelni a hadsereg győzelmét, akkor álljon fel és mondjon le.”

Izrael Államot 2000 év száműzetés után azért hozták létre, hogy megvédje a zsidó népet az Ön hivatali ideje alatt történt eseményektől. Ha Ön képtelen megakadályozni, hogy az ilyen események megismétlődjenek – kérem, engedje meg Izrael népének, hogy másokat válasszon, akik teljesítik a célt,” – áll a közleményben.

Más irányú megfontolások alapján, a Tel Avivban tartott nagygyűlésen felszólaló Túszok és Eltűnt Családok Fóruma képviselői hasonló kijelentéseket téve hangsúlyozták – „a zsidó nép államát egyetlen céllal hozták létre, hogy biztonságos otthont nyújtson minden üldözött zsidónak. Egy olyan állam, amely megmentheti a zsidókat a pokolból, de úgy dönt, hogy nem teszi meg, érvényesíti azt a történelmi felhatalmazást, amelynek nevében megalapították.”

Történelmi szerepük megköveteli, hogy jóváhagyják a most előterjesztett megállapodást, és teljesítsék vezetői felelősségüket,” – áll a szervezet közleményében. 

A hagyományos szombat esti tiltakozásokon egyesülő túszok szabadon bocsátását és a kormány leváltását követelő tüntetők egyesült erőkkel vonultak utcára országszerte. A tegnap esti gyűléseken felszólalók beszédei tematikusan kapcsolódtak a vasárnapi este kezdődő holokauszt emléknapja alkalmából tartandó nemzeti megemlékezésekhez.

A tel-avivi és jeruzsálemi rendezvények után leszakadó kisebb csoportok összetűzésbe kerültek a rendőrséggel miközben erőszakkal próbálták blokkolni a forgalmat.

The post Szombat esti láz: túszalku – miért igen, ha nem és újabb tüntetések first appeared on Új Kelet online.