Avi/ujkelet.live

A háború 212. napja: Az izraeli hadsereg szombaton a Sabak belbiztonsági szolgálat információi alapján légicsapással megölte a Palesztin Iszlám Dzsihád Rafah-dandárjának parancsnokát.

Iman Zareb az elmúlt évek során számos terrortámadást és Izraelbe való behatolási kísérletet irányított.

Zareb irányította a terrorszervezet elit erőit az október 7-i terrortámadás során, különösen a déli Szufa közösség és a közeli katonai állomás elleni támadás során.

Az elmúlt napokban Zareb egy búvóhelyről készítette fel a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristáit az izraeli hadsereg tervezett offenzívájára a dél-gázai Rafahban.

A Palesztin Iszlám Dzsihád másik két tagja is meghalt a búvóhelyet célzó csapásban.

Szinwar: A Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Tzachi Hanegbi tegnap este interjút adott a 12-es csatornának, melyben azt mondta, ha Rafahról van szó, „a kocka el van vetve”, és most nem az a kérdés, hogy sor kerül-e rá, hanem, mikor.

Ezen túlmenően szerinte a Hamász állításai ellenére, miszerint Jechíje Szinwar előjött az alagutakból, és annak ellenére, hogy késlekednek a válaszadással a fogolycserével egybekötött tűzszüneti javaslatra, Szinwar jelenleg ,,szorult helyzetben van”.

,,Valószínűleg nehéz olyan döntést hoznia, amely a Hamász uralmának végét jelentheti” – mondta Hanegbi –, ,,amint felad egy jelentős kártyát a túlélése érdekében, a túszokról van szó, ez nem könnyű neki – és ezért húzódnak a dolgok.”

Hanegbi hangsúlyozta, hogy ,,Szinwar napjai meg vannak számlálva. Rejtekhelyről rejtekhelyre menekül, nagyon közel voltunk hozzá. Egyesek azt mondják, hogy egy ponton nagyon nagyon közel. Talán kevesebb, mint néhány napnyira.”

Hanegbi szerint, ahogyan az Oszama bin Laden és az amerikaiak esetében történt, ,,nem jut ki élve”, és ,,türelemre van szükség”.

Tárgyalások: A CIA vezetője, William Burns volt az, aki nyomást gyakorolt Izraelre, hogy küldjön delegációt Kairóba, jelentette a KAN közrádió reggel, a tárgyalások részleteit ismerő forrásokra hivatkozva. Izrael fontolóra vette, de Binjámin Netanjahu miniszterelnök ellenezte – és a delegáció maradt. Az ok: meg akarják várni a Hamász válaszát, mielőtt újabb delegációt küldenek a tárgyalásokra.

A kairói tárgyalások a Hamász és a közvetítő országok között folytatódnak.

A hadikabinet ma 17 órakor ülésezik Jeruzsálemben.

Túszok: A Gázában fogságban lévő Jáir (45) és Eitan (37) apja, Iccik Horn vasárnap reggel a KAN közrádióban kommentálta a túszok szabadon bocsátásáról és a rafahi hadműveletről szóló politikai nyilatkozatokat: ,,Van egy javaslatom Ben-Gvirnek, Smotrichnak, Sztrucknak és a miniszterelnöknek. Küldjétek be a saját fiaitokat Gázába, hozzátok ki a mi fiainkat, majd továbbra is ellenezzétek a megállapodást” – utalt a két szélsőjobboldali koalíciós párt, az Otzma Jehudit és a Vallásos Cionizmus tagjaira.

,,Az az érzésem, hogy valahányszor amikor lehetőség nyílik a megoldásra, vannak olyan politikai szereplők, akik szabotálják a megállapodást” – folytatta Horn. ,,Remélem ezúttal a logika erősebbnek bizonyul. Ha nem, akkor az általunk ismert ország – eltűnt. Nem azért jöttem Argentínából, hogy a fiaimat elrabolják, és az izraeli kormány ne tegyen meg mindent, hogy élve hazahozza őket. Attól tartok, Netanjahu nem akarja, mert nyilvánvalóan a politikai jövője múlik ezen.”

Horn utalt a kormány ígéreteire, miszerint csak egy katonai művelet eredményezheti a túszok hazatérését: ,,Azt mondták nekünk, hogy bemegyünk a Gázai övezet északi részére, és mindenkit kiszabadítunk, majd ugyanezt mondták Gázavárosról és Khan Juneszről is. Mindeközben egyre több a holttest és a halott katona. Én is, mint a legtöbb szülő, úgy érzem, hogy az összes elesett katona is minket terhel, nem akarok több vérontást. A győzelem az lesz, amikor 133 elrabolt, életben lévők és halottak, hazatérnek – nincs más győzelem.”

Helyhiány: A Sabak belbiztonsági szolgálat súlyos levelet intézett a politikai vezetéshez, arra figyelmeztetve, hogy az izraeli börtönökben tapasztalható helyhiány akadályozza a terrorista elemek letartóztatását, jelentette a 12-es csatorna szombat este.

A Sabak vezetője, Ronen Bar figyelmeztette Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és Joáv Gallant védelmi minisztert: „A börtönök helyzete jelentős károkat okoz az állam biztonságában. A magas szintű fenyegetettség kiterjedt ellenintézkedéseket tesz szükségessé, ami gyakori letartóztatásokban nyilvánul meg. Ennek hiánya következtében megnő a terrorista tevékenység a terepen.”

,,A börtönlétesítmények folyamatos és egyre súlyosbodó helyhiánya befolyásolja a Sabak letartóztatási képességét, ami károsítja az operatív tevékenységet, és a fenyegetés szintjének növekedését eredményezi a terepen. Éppen az elmúlt héten több mint 30 letartóztatást töröltek Júdeában és Szamáriában a börtönlétesítmények helyhiánya miatt.”

Politika: Az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora képviselője, Mose Gafni megrótta Beni Gantz hadikabinet minisztert, amiért nyilatkozatot adott ki szombaton, de nem tett említést arról a két nyilatkozatról, amelyeket Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala egy „diplomáciai tisztviselő” nevében adott ki a zsidó pihenő napon.

Gafni kijelentette, hogy Gantznak meg kellett volna várnia a fogolycsere-megállapodással kapcsolatos kommentjével a sábát kimenetelét, mivel nem életmentésről volt szó, és a nyilvánosággal szembeni felelőtlenséggel vádolta.

The post Likvidálás Gázában, Szinwar nyomában és szelektált kritika first appeared on Új Kelet online.