Avi/ujkelet.live

A háború 182. napja: Egy 17 éves arab izraeli délután kalapáccsal próbált rendőrökre támadni a Megido-csomópontnál, egy benzinkút közelében. Az erők kiszúrták a 17 éves muszmuszi lakost, amint gyanúsan sétált egy táskával. Elindultak feléje, hogy igazoltassák, mire a terrorista előhúzott egy kalapácsot a táskájából és feléjük szaladt.

A rendőrök tüzet nyitottak rá és könnyebben megsebesítették. Az erők körében sérülés nem történt.

A biztonsági erők később razziát tartottak a terrorista otthonában, mely közel van a támadás helyszínéhez.

Északi front: Izraeli vadászgépek délután csapásokat hajtottak végre a Hezbollah terrorszervezet posztjaira a dél-libanoni Zibqinben, valamint épületekre, amiben terroristák gyülekeztek Jarine és Ajta as-Sab közösségekben.

Korábban a nap folyamán a Hezbollah egyik megfigyelőállomását vették célba Sibában, tegnap este pedig egy másik, a terrorcsoporthoz tartozó kfarhamami posztot támadtak.

A Vaskupola légvédelmi rendszer pénteken elfogott ,,egy gyanús légi célpontot” Nyugat-Galileában. Sérülés vagy kár nem történt.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg közölte, hogy az éjszaka bement a palesztin Dura közösségbe, hogy feltérképezze a romboláshoz a terrorista otthonát, aki a héten késes terrortámadást hajtott végre Gan Javnéban.

A 19 éves palesztin terrorista megölte a 34 éves Lidor Levyt, két másik izraelit pedig súlyosan megsebesített egy bevásárlóközpontban.

Terrorelhárítás: A határrendészet fedett erői megöltek egy palesztint, aki robbanóeszközt dobott a csapatokra ma reggel Tulkaremben, jelentette a rendőrség.

A tisztek rajtaütést tartottak a városban, hogy őrizetbe vegyenek három keresett palesztint, akiket terrorcselekményekben való részvétellel gyanúsítanak.

Az erők őrizetbe vették a terrorsejt tagjait, és amikor elhagyták a várost, heves zavargás tört ki, amelynek során ,,egy terroristát a fedett erők likvidáltak, miután robbanóeszközt dobott feléjük”.

Ramadán: Ramadán hónap utolsó pénteki imái nagyrészt békésen zajlottak Jeruzsálemben, a Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetben.

A rendőrség közleménye szerint több mint 57000 hívő vett részt az imákon, a Waqf szerint 120000.

Amikor a hívők az ima után szétszéledtek, a rendőrség letaróztatott három személyt. Az egyik gyanúsítottat azért tartóztattak le, mert megtámadta a rendőröket, két másikat pedig azért, mert visszatértek a területre, miután korábban a biztonsági erők eltávolították őket onnan.

Aggodalmak: A biztonsági szervezetek figyelmeztették a kabinetet, hogy ha nem növelik a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segélyt, Izrael nemzetközi szankciókat és fegyverembargót kockáztat, jelentette a Kan közrádió délután.

A kabinet ülésén tegnap jelenlévő biztonsági és külügyminisztériumi tisztviselők arra figyelmeztették a minisztereket, hogy az utóbbi időben ,,egyértelmű jelzéseket” kapnak amerikai és európai kollégáiktól, miszerint Izrael ,,példátlan” szankciókkal néz szembe, akár fegyverembargóval is, ha nem növeli azonnal a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segélyt.

Ron Dermer stratégiaügyi és Joáv Gallant védelmi miniszter prezentálták a Gázába bemenő segélyek jelentőségét. Binjámin Netanjahu miniszterelnök a találkozón kijelentette, hogy a lépés elősegíti Izrael háborús céljait Gázában.

A biztonsági kabinet tegnap este úgy döntött, hogy azonnali lépéseket tesz a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segélyek növelése érdekében, engedélyezve az ideiglenes áruszállítást Gázába az asdodi kikötőn keresztül, – október 7-e óta először – az Erez-átkelőn keresztül, valamint növeli a Jordániából származó segélyek beengedését a Kerem Salom átkelőn keresztül.

Mindeközben: Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 28:5 arányban megszavazta az Izrael elleni fegyverembargót, miközben azonnali tűzszünetre szólított Gázában, és követelte a zsidó államtól, hogy tartsa magát a népirtás megelőzésében vállalt elkötelezettségéhez pénteki genfi ülésén.

A szervezet 47 tagállama közül 13 tartózkodott a szavazáson. A határozat szövege nem említette a Hamászt, és nem is ítélte el az október 7-i dél-izraeli mészárlásért, amelyben terroristái 1200 embert öltek meg, 253-at pedig Gázába hurcoltak.

Argentína, Bulgária, Németország, Malawi és az Egyesült Államok egyaránt nemmel szavazott.

Az Európai Unió három országa – Belgium, Finnország és Luxemburg – támogatta a szöveget. Négy uniós ország – Franciaország, Litvánia, Hollandia és Románia – tartózkodott.

Bár nem kötelező erejű, az állásfoglalás fokozza a nemzetközi nyomást Izraelre.

Meki: A McDonald’s megvásárolja izraeli franchise-ját az Alonyal Ltd-től, ezzel visszaveszi az ország 225 éttermének tulajdonjogát, amelyek több mint 5000 embert foglalkoztatnak, közölték a vállalatok csütörtökön.

Az amerikai gyorséttermi lánc bojkottok és tiltakozások célpontja, mióta az Alonyal röviddel a Hamász október 7-i mészárlása után bejelentette, hogy ingyenes étkezéseket kínál az izraeli hadseregnek.

The post Terrorelhárítás, ramadán és aggodalmak first appeared on Új Kelet online.