Avi/ujkelet.live

: Izrael legújabb tengeralattjárója, az INS Drakon a németországi Kielben való megépítését követően tengeri próbautakat tesz. Két orosz kémhajó, a Sibiryakov és a Wassili Tatischtschew pedig a helyszínre érkezett, jelentette a NavalNews hétfőn.

Ez egy különösen sebezhető időszak, amikor a tengeralattjáró más országok hírszerzési erőfeszítéseinek célpontja lehet, mivel a tengeri próbák során általában könnyebb adatokat gyűjteni, mint megvárni, amíg üzembe helyezik. A hidegháború óta bevett gyakorlat, hogy a haditengerészetek időnként speciális hajókat küldenek más országok tengeri kísérleteinek megfigyelésére.

Az INS Drakon arról nevezetes, hogy szokatlanul nagy tornya van, amely valószínűleg függőleges indítócsöveket tartalmaz új stratégiai rakétákhoz. A tengeralattjáró várhatóan Izrael nukleáris elrettentő erejének része lesz, amikor szolgálatba áll.

A tengeralattjáró részleteit és egyedi fegyverrendszerét továbbra is rejtély övezi.


A háború 262. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy terroristák rakétát lőttek ki a dél-gázai Rafahból a határ melletti izraeli közösségekre. A légvédelmi rendszerek elfogták a rakétát, sérülés nem történt.

Helyzet: Joáv Galant védelmi miniszter ma találkozott Amos Hochsteinnel, Joe Biden amerikai elnök vezető tanácsadójával Washingtonban.

A miniszter hivatala közölte: folytatták a megbeszéléseket arról, hogy milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az északi lakosok visszatérhessenek otthonukba, és a védelmi miniszter hangsúlyozta elkötelezettségét a határ menti térség biztonsági helyzetének megváltoztatása mellett.

  • Több mint 60 000 lakost kellett evakuálni a Hezbollah támadásai miatt északon.

Gallant azt is elmondta Hochsteinnek, hogy a gázai háború harmadik szakaszába való átmenet minden szektorra hatással lesz, és Izrael minden – katonai és diplomáciai – lehetőségre felkészül.

Gallant tegnap repült Washingtonba, ahol várhatóan az amerikai kormány tagjaival a gázai harcok utolsó szakaszába való átállásról folytat tárgyalásokat. A KAN tegnap esti riportja szerint a védelmi szerv háború utánra vonatkozó terve bemutatásra kerül az amerikai tisztviselőknek.


Északi front, Libanon: Az arab Sky News-nak nyilatkozó izraeli forrás szerint az izraeli hadsereg négyszeresére növelte erőit a libanoni határon: ,,Tudjuk, hogy a Hezbollah nem fedte fel minden képességét, de nekünk is vannak képességeink”.

Az Egyesült Államok hadseregének legmagasabb rangú tisztje vasárnap arra figyelmeztetett, hogy bármilyen izraeli katonai offenzíva Libanon területére benyomúlva iráni válaszlépést kockáztat a Hezbollah terrorszervezet védelmében, szélesebb körű háborút indítva el, amely veszélybe sodorhatja a térségben tartózkodó amerikai erőket.

Charles Q. Brown tábornok a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője azt mondta, Teherán támogatja a Hamász fegyvereseit Gázában, de nagyobb támogatást adna a Hezbollahnak, „különösen, ha úgy érzi, hogy a Hezbollah jelentős veszélyben van”.

Mindeközben délután izraeli dróncsapásról számolt be a libanoni média Tajbe közösségben, az ország déli részén.

Korábban a Hezbollah terrorszervezethez köthető al-Manar közölte, hogy egy izraeli tank lövést adott le egy dél-libanoni közösségben lévő házra.


Szíria: A szíriai ellenzékhez köthető források arról számoltak be, hogy az izraeli hadsereg iránbarát milíciák posztjait támadta a szíriai Golánon, Quneitra térségében.

The post Riport: Orosz hajók kémkedhetnek Izrael új tengeralattjárója után first appeared on Új Kelet Live.