Avi/ujkelet.live

A tengeralattjáró-üggyel foglalkozó izraeli vizsgálóbizottság hétfőn figyelmeztető levelet küldött Bnjámin Netanjahu miniszterelnöknek, Mose Ja’alon volt védelmi miniszternek, Joszi Cohen volt Moszad-igazgatónak, Ram Rothberg volt haditengerészeti parancsnoknak és Avner Szimchoninak, a Nemzetbiztonsági Tanács korábbi munkatársának, hogy a testület által levont következtetések mindegyikükre negatív hatással lehetnek.

A bizottság tagjai Netanjahura hivatkozva megjegyezték, hogy ,,a miniszterelnök magatartása a vizsgált kérdésekben a munkafolyamatok és a katonai tervezési képességek mély és szisztematikus megzavarásához vezetett, és számos kényes kérdésben károsította a döntéshozatali mechanizmusokat”.

Netanjahu emellett kizárta az érintett biztonsági szerveket a döntéshozatali folyamatból, amikor „kényes politikai-biztonsági kérdésekkel” foglalkozott, kerülte a találkozók dokumentálását, és „párhuzamos és egymásnak ellentmondó cselekvési csatornákat hozott létre, ezzel veszélyeztetve az állam biztonságát, és sértve Izrael állam külkapcsolatait és gazdasági érdekeit” – tette hozzá a bizottság.

Netanjahu válaszában kijelentette, hogy a tengeralattjárók központi szerepet töltenek be Izrael biztonsága szempontjából, „hogy biztosítsák létezését Iránnal szemben, amely megpróbál elpusztítani minket. A történelem be fogja bizonyítani, hogy Netanjahu miniszterelnöknek ebben a kérdésben is igaza volt, és helyes döntéseket hozott Izrael biztonsága érdekében”.

A figyelmeztető levelek után most jogi eljárás következik, amely akár egy évig is eltarthat.

A törvény lehetővé teszi a figyelmeztetettnek, hogy a bizottság elé terjesztett valamennyi vizsgálati anyagot átvegye, áttanulmányozza, ismét tanúskodjon a bizottság előtt, továbbá keresztkérdezés elé állítson bármely tanút, aki már megjelent a testület előtt, vagy további tanúkat idézzen be.

A tengeralattjáró-ügy két ügyletet foglal magában Izrael és a német ThyssenKrupp Marine Systems hajóépítő társaság között. Az elsőben Izrael három tengeralattjárót vásárolt 1,5 milliárd euró értékben. A másodikban Izrael rakétahajókat vásárolt 430 millió euró értékben Izrael tengeri földgázplatformjainak védelme céljából.

A tengeralattjáró-üzlet miatt számos vádemelés történt Netanjahu több közeli bizalmasa ellen, akik kiírták a beszerzést. A korrupciós gyanút és az azt követő vádemeléseket a rendőrség 3000-es ügy néven kezelte.

Netanjahu ellen, aki ellen nem emeltek vádat az ügyben, felmerült korrupciós vádak között szerepel két Delfin-osztályú tengeralattjáró és két tengeralattjáró-elhárító hadihajó eladásának jóváhagyása Egyiptomnak, amelyeket állítólag Netanjahu hagyott jóvá Mose Ja’alon akkori védelmi miniszter és Beni Gantz akkori vezérkari főnök megkérdezése vagy értesítése nélkül, kezdvezményért cserébe egy másik tengeralattjáró vásárlására Izraelnek. Továbbá Netanjahu közbelépése, hogy Izrael további tengeralattjárókat vásároljon Németországból, a biztonsági intézmény álláspontjával szembemenve.

Netanjahut a rendőrség többször kihallgatta a tengeralattjáró vásárlásokkal kapcsolatban, de tanúként nem pedig mint gyanúsítottat.

A 2022-ben, Naftali Bennett volt miniszterelnök alatt felállított vizsgálóbizottság több mint két évet töltött a tengeralattjárók és haditengerészeti hajók vásárlásainak vizsgálatával, amelyek egy korábbi Netanjahu-kormány idején történtek.

The post Tengeralattjáró-ügy: Netanjahu veszélyeztette az állam biztonságát first appeared on Új Kelet Live.