Avi/ujkelet.live

A háború 211. napja: A palesztin Al-Quds és a szaúdi Asharq újságok szombaton arról számoltak be, hogy a Hamász órákon belül választ ad a legutóbbi fogolycserével egybekötött tűzszüneti javaslatra.

Az Asharq-jelentésben idézett, meg nem nevezett Hamász-forrás azt állította, hogy a terrorcsoport hajlandó beleegyezni az első szakaszba az izraeli csapatok Gázából való kivonása nélkül, mert úgy véli, hogy továbbra is „ütőkártyák maradnak a kezében az elrabolt katonák kilétét illetően, akik még életben vannak.”

Arab jelentések szerint az elmúlt néhány órában élénk tárgyalások folytak Egyiptom, Katar, valamint az izraeli és palesztin fél között a szabadon bocsátandó foglyok számáról. A Hamász állítólag amerikai garanciákat kapott a háború végleges leállítására és Izrael kivonulására az övezetből a megállapodás harmadik szakaszában.

Egy izraeli tisztviselő, aki ismeri a túszok szabadon bocsátásáról szóló, folyamatban lévő tárgyalásokat, azonban más képet festett.

,,A jelentésekkel ellentétben Izrael semmilyen körülmények között nem fog beleegyezni a háború befejezésébe a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás részeként” – mondta a tisztviselő.

„Ahogy azt a politikai kör eldöntötte, az Izraeli Védelmi Erők bevonul Rafahba, és megsemmisíti az ott megmaradt Hamász-zászlóaljakat – késleltetéssel vagy anélkül, hogy lehetővé tegyük a túszok szabadon bocsátását” – tette hozzá az illetékes.

Érdemes megjegyezni, hogy ,,egy magas rangú tisztviselő” ilyen üzenete szokatlan a sábát alatt. Felmerül a kérdés, hogy kinek volt olyan sürgős, hogy továbbítsa az üzenetet, miszerint Izrael mindenképpen bemegy Rafahban, még akkor is, ha megállapodás születik, közvetlenül azelőtt, hogy a Hamász választ adna a közvetítőknek.

Az izraeli 12-es csatornának nyilatkozó egyiptomi tisztviselők szerint a Hamász igennel válaszol a foglycserére és a tűzszünetre, de a következő módosításokkal:

  • Nincs korlátozás vagy feltétel a kitelepítettek északra való visszatérésére vonatkozóan.
  • Kivonulás a Netzarim-folyosóról, az első szakaszban, végül kivonulás a teljes övezetből.
  • Nemzetközi garanciák a záradékok végrehajtására az Egyesült Államokon, Egyiptomon és Kataron kívül más országok részéről.

Bankrablás: A gázai fegyveres csoportok, köztük egy feltehetően a Hamászhoz köthető, a múlt hónapban mintegy 70 millió dollárt rabolt el a Bank of Palestine-tól, jelentette a Le Monde francia napilap.

A pénzt a bank fiókjainak trezorjaiból vitték el, állítja a jelentés, a Bank of Palestine egyik dokumentumára hivatkozva, amelyet „bizonyos nemzetközi partnereknek” küldtek el, és részletezi a rablásokat.

Április 16-án a személyzet egy lyukat fedezett fel a bank egyik gázai fiókjában található széf helyiség mennyezetén, és kiderült, hogy körülbelül 3 millió dollár értékű készpénzkiadó automatákba szánt sékel hiányzik, írja a Le Monde.

Másnap robbanóanyaggal felszerelkezett fegyveres csoportok visszatértek a helyszínre, felrobbantottak egy cementezett kamrát, és három széfből több mint 30 millió dollárt vittek el különböző pénznemekben.

Két nappal később az övezet legnagyobb fiókját kommandósok támadták meg, akik azt mondták, hogy „Gáza legfelsőbb hatóságainak” felelnek, ami a lap szerint a Hamászt jelenti. Több mint 36 millió dollár értékben vittek el sékelt.

Az 1960-ban alapított Bank of Palestine Gáza vezető pénzintézete.

A Palesztin Monetáris Hatóság, a palesztin területek pénzügyi rendszerét felügyelő független testület az AFP megkeresésére azt válaszolta, hogy a nap folyamán közleményt kíván kiadni az ügyben.

Déli front: Izraeli vadászgépek tegnap posztokat támadtak a dél-gázai Khan Junesz területén, röviddel azt követően, hogy rakétát lőttek ki onnan Ein Haslosa kibucra, közölte az izraeli hadsereg.

A hadsereg szerint a rakéta nem jutott át a határkerítésen.

A vadászgépek egy másik csapásnál Gáza déli részén megsemmsítettek egy rakétavetőt, amely bevetésre kész volt Izrael elleni támadásra. A csapást azután hajtották végre, hogy a rakétavető környékén lévő civileket evakuálták.

Gáza középső részén pedig légicsapásokkal megsemmisítették a csapatok elleni támadásokra előkészített aknavetőgránát indítókat.

A haditengerészet is támadásokat hajtott végre az elmúlt nap folyamán az övezet partjai mentén, nagyrészt a Gáza középső részén bevetett szárazföldi erők támogatására.

The post Megállapodás igen-nem, bankrablás és harcok first appeared on Új Kelet online.