Avi/ujkelet.live

A háború 143. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn csapásokat mért a Hezbollah posztjaira Libanon mélyén, miután a terrorcsoport lelőtt egy izraeli katonai drónt.

A hadsereg támadást hajtott végre a Hezbollah légvédelmi egységéhez tartozó több célpontra a Beqaa-völgyben, mely 100 kilométerre van a határtól. Továbbá csapást mért a lelőtt Hermes 450 drónja maradványaira Nabatieh területén.

Legalább két Hezbollah-tag meghalt az északkelet-libanoni Baalbek melletti izraeli csapásokban, idézett a Reuters egy libanoni biztonsági forrást és egy másik, részleteket ismerő forrást.

Mindeközben egy Libanonból kilőtt rakéta csapódott egy csirkeólba Stula határ menti közösségben, egy személy könnyebb megsérült a repeszek következtében.

Lemondás: Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy kormánya benyújtotta lemondását a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak.

Stajje a ma reggeli rendes ülésen jelentette be lemondását, és gyakorlatilag a kormány feloszlatását. Megjegyezte, véleménye szerint a következő lépésekhez más kormányzati és politikai igények és intézkedések szükségesek.

Az arab média már tegnap belengette, hogy Abbász a kormány feloszlatását, Mohamed Musztafa és egy technokrata kormány (szakértői kormány) kinevezését tervezi, ez része a gázai háború utáni helyzettel és a Palesztin Hatóság megreformálására irányuló követelésekkel foglalkozó tárgyalásoknak – amennyiben vissza akarják kapni Gáza irányítását.

  • A paleszinok két rivális kormány között vannak felosztva 2007 óta, amikor a Hamász terrorszervezet erőszakkal átvette a Gázai övezet feletti uralmat Mahmúd Abbász palesztin hatósági elnök Fatah pártjától, aki azóta csak az autonóm területek irányítására jogosult Júdea és Szamáriában.
  • Abbász egyébként 2005-ben nyerte el a vezetői pozíciót, de választások hiányában négy évre szóló hivatali idejének 19. évében jár.

Musztafa, a kormány befektetési alapjának jelenlegi vezetője, aki korábban miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter volt.

Riportok szerint Musztafát felkérték az új kormány vezetésére és a Gázai övezet újjáépítési tervének kidolgozására a Világbank felügyelete alatt működő független hatóságon keresztül. Továbbá reformokat fog végrehajtani a Palesztin Hatóság közigazgatási, pénzügyi és jogi apparátusában is.

Mindeközben: Nir Barkat gazdasági miniszter (Likud) hétfőn találkozott Szaúd-Arábia kereskedelmi miniszterével, Madzsid bin Abdullah Al-Qaszabival Abu-Dzabiban.

A felek a gazdasági miniszterek rendezvényén találkoztak, kezet fogtak és megvitatták az országok közötti gazdasági együttműködés szorosabbra fűzését. Ezenkívül telefonszámot cseréltek, és Barkat miniszter kijelentette: ,,Izrael állam érdekelt a békében azokkal az országokkal, amelyek békére törekszenek, és együtt történelmet írhatunk.”

Szaúd-Arábia múlt hónapban világossá tette, hogy nem létesít diplomáciai kapcsolatokat Izraellel egy palesztin állam létrehozása nélkül, melynek Kelet-Jeruzsálem a fővárosa.

The post Megtorló támadások Libanonban, és lemondott a palesztin miniszterelnök first appeared on Új Kelet online.