Avi/ujkelet.live

A háború 143. napja, északi front: Reggel megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Alon HaTavor ipari zónában. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a Dávid Parittyája rakétavédelmi rendszer elfogta a Hezbollah terrorszervezet föld-levegő rakétáját, melyet egy izraeli drónra lőtt ki.

  • Dávid Parittyája egy izraeli fejlesztésű rakétavédelmi rendszer, amely a 40-300 kilométer hatótávolságú rakétákat és lövedékeket fogja el.
  • Izrael légterét többrétegű pajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája a közepes hatótávolságú rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl 2 és 3 és a Patriot fogja el.
  • Az első sikeres bevetése 2023. május 10-én volt egy Tel Avivra kilőtt rakéta elfogásakor. A rendszert ezt megelőzően 2018-ban vetették be, amikor két rakétát lőttek ki Szíriából. Az elfogás azonban sikertelen volt.

A drón sértetlenül folytatta küldetését, azonban röviddel később újabb rakétát lőtt ki a Hezbollah, eltalálva a légi járművet.

,,Ennek következtében a légi jármű lezuhant libanoni területen”.

A katonai rádió szerint egy Hermes 450 „Zik” drón volt.

A visszatérő: Ori Megidis közlegény, akit október 7-én elrabolt a Hamász, és az izraeli biztonsági erők kimentettek a gázai fogságból, ma visszatért a katonai szolgálatba.

Megidis, aki a térfigyelő kamerákat figyelte a Nahal Oz poszton, mostantól a Katonai Hírszerzési Igazgatóságnál fog szolgálni.

A hadsereg szerint a Megidis szolgálatba való visszatérésére vonatkozó döntés ,,személyes vágyából és küldetéstudatából fakadt, hogy szolgálja az országot”.

Déli front: Reggel aktiválódtak a rakétára figyelmeztető szirénák Reimben majd Kiszufimban. Sérülés vagy kár nem történt.

Harcok: A 401. páncélosdandár csapatai több mint 30 Hamász terroristát öltek meg egy folyamatban lévő hadművelet során Gázaváros Zeitun negyedében az elmúlt nap folyamán, jelentette a hadsereg reggel.

Az egyik incidensben a dandár egy vadászgépet irányított, hogy csapást mérjen egy épületre, ahol a Hamász egyik mesterlövésze volt.

Mindeközben Gáza középső részén a Nahal Gyalogdandár több mint 10 Hamász-operatívot ölt meg az elmúlt nap során.

A dél-gázai Khan Juneszben is folytatódnak a harcok. A 414. harci hírszerzési egység azonosított egy RPG-vel hadonászó Hamász-operatívot, és légicsapást irányított rá.

A város nyugati részén a 7. páncélosdandár, az Ejtőernyős-dandár és a Givati Gyalogdandár megölt számos Hamász-operatívot rajtaütésekkel, tanklövedékekkel és mesterlövésztűzzel, valamint légicsapások irányításával.

The post A Dávid Parittyája fogta el a Hezbollah föld-levegő rakétáját, és a visszatérő first appeared on Új Kelet online.