Avi/ujkelet.live

A háború 143. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy egy tiszt és négy harcos súlyosan megsérült vasárnap a Gázai övezet északi és déli részén zajló harcokban. Kórházba szállították őket.

Hadművelet: Az izraeli hadsereg tegnap este a hadikabinet elé terjesztette a palesztin civilek evakuálására vonatkozó tervet a gázai övezet legdélibb városa, Rafah harci övezeteiből, valamint műveleti stratégiáját a továbbiakra vonatkozóan, közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

Ezenkívül a kabinet jóváhagyta a humanitárius segélyek kezelését, „olyan módon, amely megakadályozza a Gázai övezet északi részén és más területeken történő fosztogatásokat”.

  • Az izraeli biztonsági tisztviselők hétfőn megkezdik a humanitárius segélyek Izraelből közvetlenül a Gázai övezet északi részébe történő leszállításának első kísérletét, jelentette reggel a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.
  • A lépés amerikai nyomásra történik, a Gázai övezet északi részén uralkodó nehéz körülmények hátterében: drámai élelmiszer-, víz- és gyógyszerhiány.
  • A tervezett vázlatok szerint a humanitárius segélyt szállító teherautókat az izraeli hadsereg biztonsági ellenőrzésnek veti alá a Kerem Salom vagy a Nitzana átkelőhelyen. A teherautók izraeli területen fognak közlekedni, és a Gázai övezet északi részén található humanitárius folyosó területén lépnek be a Gázai övezetbe.

Hamász: A Wall Street Journalban megjelent op-edben az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy azt írta, hogy négy hónappal a gázai szárazföldi invázió után az izraeli hadsereg megállapította, hogy „a Hamász élőpajzs stratégiája részeként szisztematikusan ágyazta be terrorinfrastruktúráját a gázai polgári területeken belül és azok alá”, és civil területeken és humanitárius övezetekben tevékenykedik támadások végrehajtására.

„Az Izraeli Védelmi Erők csapatai felfedték, hogy Gázában az otthonok többsége alatt terroralagutak vagy fegyvertárolók vannak, és az iskolák, mecsetek, kórházak és nemzetközi intézmények többségét a Hamász katonai műveleteihez használja”.

Jó hír: Egy 30 éves terhes nő, aki súlyosan megsebesült a múlt csütörtöki terrortámadásban Ma’ale Adumim közelében, lábadozik, és hamarosan kiengedik a kórházból.

Adi Zohar, öt hónapos terhes, egygyermekes anyuka elmesélte, hogy meglőtték, miközben a munkahelyére tartott az úton, melyen rendszeresen utazik.

„A forgalomban ültem és telefonon beszéltem, amikor észrevettem, hogy az előttem haladó autó hirtelen belemegy az előtte lévőbe. Mondtam a nagynénémnek, hogy valami furcsa baleset történt, és másodpercekkel később egy terrorista őrült módjára kiszállt az autóból, és azonnal megláttam a fegyverét. Rám nézett, én pedig vissza rá. Igyekeztem minél jobban lecsúszni az ülésemen, hogy a legkevésbé szörnyű helyen legyen a találat – természetesen a magzatra gondoltam” – mesélte Zohar a 12-es csatornának adott interjújában.

„Nem éreztem a lövést, gondolom a stressztől, de néhány másodperc múlva láttam, hogy az ingemet vér borítja… A földön kúsztam, hogy megpróbáljak más autókhoz jutni, de mivel négykézláb voltam, és mindenki félt, nem nyitották ki az ajtót”.

Végül egy nő látta, hogy Zoharnak segítségre van szüksége, és beengedte az autójába.

A terrortámadásban a 26 éves Matan Elmaliach meghalt, továbbá nyolc személy pedig megsebesült. A három terroristát a helyszínen ártalmatlanították.

The post 5 katona súlyosan megsérült Gázában, a Rafah-művelet előterjesztve first appeared on Új Kelet online.