ujkeletlive

Túszalku – kétségek a katari tárgyalások előtt

A múlt hétvégén zajló második párizsi csúcstalálkozó után a felek által elfogadott és újabb tárgyalásra továbbított túszalku kerettervét illetően az izraeli hadikabinet megszavazta egy tárgyalócsoport delegálását Katarba. A hétfői tárgyalásokat követően Tamim bin Hamad Al-Thani katari sejk kedden és szerdán várhatóan a francia fővárosban folytatja a megbeszéléseket, a tűzszünet elérésére irányuló, folyamatban lévő erőfeszítések, illetve a gázai lakosságnak nyújtandó további segélyek lehetővé tételének megvitatásával a középpontban, közölte a héber média.

Annak ellenére, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök beleegyezett az izraeli tárgyalócsoport utazásába, a 12-es csatorna tegnap esti riportjában, arról számolt be, hogy a miniszterelnök politikai okokból újabb akadályok révén gyengítené a megállapodás sikerre vitelét, a koalíció egyben tartása végett. Amellett, hogy a katari tárgyalók eleve szűkreszabott mandátummal vesznek részt, a miniszterelnök hatáskörüket kizárólag humanitárius kérdések megvitatására korlátozza, azaz a segélyeket szállító teherautók számát, és az övezetbe beengedhető élelmiszer mennyiségét illetően.

Továbbá, a 12-es csatorna úgy tudja, hogy a szombat esti megbeszélésen Netanjahu további új feltételeket szabott, miszerint a súlyos bűncselekményekért elítélt palesztin terroristákat, akiket szabadon engednének az izraeli börtönökből, Katarba kellene kiutasítani. Mindezek mellett a miniszterelnök azt is kikötötte, hogy addig nem hajlandó továbblépni a tárgyalások során, amíg Izrael nem kap egy listát, amely meghatározza, hogy az október óta Gázában fogva tartott 130 túsz közül kik élnek még.

Netanjahut nem igazán érdekli az alku. Olyan dolgokat tesz, amelyekkel megtorpedózza a tárgyalásokat, és az utolsó pillanatban új követeléseket tár fel,” – nyilatkozta a csatornának egy tisztviselő, hozzátéve, hogy a háborús kabinet többi tagja, köztük a megfigyelők, – Árje Deri és Ron Dermer – támogatják a túszalku jelenlegi vázlatát, így legalábbis a szűk kabinetben a miniszterelnök egyedül maradt ellenvetéseivel.

A Sász vezetője, Árje Deri úgy véli, hogy „jó esély van arra, hogy létrejöjjön az alku, de még messze vagyunk tőle. Olyan jó megállapodást akarunk kötni, amely több célt is elér, de amelyet az izraeli közvélemény is elfogad,” – nyilatkozta a háredi médiának, hozzátéve – „ez nem egy egyszerű alku, a Hamásztól még nem kaptunk visszajelzést, minden, amit teszünk, közvetítőkön keresztül történik.”

A gázában fogvatartott túszok családjai számára újabb reményt jelentő, lehetséges megállapodásra, az akár visszafogottabb optimizmussal nyilatkozó politikusokkal ellentétben, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter tegnap kijelentette, hogy ellenzi a túszalku téveszmére alapozott vázlatát, amely szerint a harcok hathetes szüneteltetéséért és több száz palesztin terrorista szabadon bocsátásáért cserébe a Hamász elenged 40 túszt, köztük nőket, gyerekeket, katonanőket, időseket és betegeket.

A pénzügyminiszter szerint a párizsi vázlat nem jó, hangsúlyozva, hogy bármilyen új túszalkunak „jobbnak kell lennie számunkra,” mint az előző, novemberi megállapodás volt, ami a túszok és a terroristák arányát, valamint az egyes túszok elengedésére biztosított tűzszüneti napokat illeti. Egy jeruzsálemi konferencián felszólalva, Szmotrich közölte, hogy a jelenlegi állás szerint a Hamász többet nyer a mostani, kialakulóban lévő megállapodással, mint Izrael, ezért ha sor kerülne rá, személy szerint ellene fog szavazni.

Emellett, megvédte múltheti heves bírálatokat kiváltó megjegyzéseit, miszerint a túszok „nem a legfontosabbak” Izrael Hamász elleni háborújában.

Azt mondtam, hogy a túszok ügye fontos, de nem a legfontosabb dolog. Mennyi tüzes támadást kaptam a múlt héten csak azért, mert a leglogikusabb és leghelyesebb dolgot mondtam,” – tette hozzá.

Meron – Lag Ba’Omer biztonsági dilemma

Az északi front eszkalálódása, és a gázai háború miatti helyzetre való tekintettel a hadsereg Polgárvédelmi Parancsnoksága a következő napokban megbeszéléseket folytat az idén május 25-ére eső,  Meronban megrendezésre kerülő éves Lag Ba’Omer összejövetel jóváhagyását illetően.

Miközben az ultraortodox körökből érkező politikai nyomással is tisztában vannak, az ünnepség közelsége miatt az előzetes döntés meghozatalát a hadsereg várhatóan március közepéig szeretné tisztázni, annak veszélyeire figyelmeztetve, hogy a helyszín alig 10 kilométerre található a libanoni határtól.

A biztonsági tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy a nagy tömeget vonzó zarándoklat helyszíne az elmúlt hónapokban több tucat fejlett páncéltörő lövedék és rakéta célpontja volt, miközben a lövedékek némelyike közvetlenül a hegy tetején található légvédelmi bázist találta el. Továbbá, azt is hangsúlyozzák, amennyiben sikerülne megegyezni a Hezbollah terrorszervezettel, vagy tűzszünetet kötni a Hamásszal egy túszalku keretében, ami az előző megállapodáshoz hasonlóan átmeneti nyugalmat hozhatna az északi határon, akkor is lehetetlen lenne biztosítani a hegyen tartózkodó több (tíz)ezer személy biztonságát, különösen, ha mégis rakétatűzre kerülne sor.

A Ynet hírportál riportja szerint a végső döntésnél figyelembe fogják venni a hadsereg több száz katonája és rendőre alkalmazásának kockázatait, különös tekintettel a galileai térségben, feszült háborús időszakban történő összejövetel biztosítására.

Az idei ünnepség törlése esetén megfontolandó lehetőségként a meroni területre vonatkozó katonai zárlat elrendelése is felvetődött, hogy érvényt szerezzenek a tiltásnak, tudván azt is, miszerint, a COVID-19 járvány csúcspontján a figyelmeztetések ellenére tömegesen érkeztek a hívők a hegyre, hogy az irányelvek ellenére megtartsák a vallási rendezvényt.

2021 április 29-én több mint 100 000 hívő érkezett Meronba, az éves Lag Ba’Omer összejövetelre Simon Bár Jocháj rabbi sírjához. Amint a sűrű tömeg elkezdett távozni, a kijárathoz vezető keskeny, lejtős sétányon feltorlódtak, az emberek megcsúsztak a fémpadlón, mások pedig rájuk zuhantak, a helyzetet tovább súlyosbította egy rendőrségi barikád a lejtő alján. A pánik és a túlzsúfoltság következtében 45 ember vesztette életét, köztük gyerekek és további 150 megsérült. A tragédia áldozatainak többsége izraeli volt, de néhányan az Egyesült Államokból és más országokból származó zsidó hívők voltak.

A történteket a modern izraeli történelem legsúlyosabb békeidei tragédiájaként jegyzik, amelynek halálos áldozatai meghaladják a 2010-es Karmel-hegyi erdőtűzben életüket vesztett 44 polgárét.

The post Reggeli hírek – kétségek a katari tárgyalások előtt, és a közelgő Lag Ba’Omer biztonsági dilemmája first appeared on Új Kelet online.