Avi/ujkelet.live

A háború 246. napja: A négy túszt szombaton a Nyár magjai hadművelet részeként mentette ki a Gázai övezet középső részéről az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség elit Jamam terrorelhárító egysége.

Délelőtt 11 órakor azt a parancsot kapták a Jamam és a Sabak harcosai, hogy rohamozzanak meg két 3-4 emeletes épületet Nuszeiratban, ahol a Hamász terrorszervezet Noa Argamanit (25), Almog Meir Dzsant (21), Andrei Kozlovot (27), és Slomi Zivet (40) tartotta fogva.

Az épületek körülbelül 200 méterre voltak egymástól, és az a döntés, hogy mindkettőt egyszerre rohamozzák meg annak a lehetősége indokolta, hogy ha csak az egyikbe mennekbe, a Hamász a mentőakció azonosítása láttán meggyilkolhatja a másik épületben lévő túszokat.

Argamanit a Hamász őrei egyedül tartották fogva egy palesztin család otthonában, míg a másik három túszt egy másik otthonban tartották fogva. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász fizet az ilyen családoknak azért, hogy az otthonukban tartsák a túszokat.

Az otthonban, ahol Meir Dzsant, Kozlovot és Zivet tartották, masszív lövöldözés tört ki, mely során a Jamam harcosa, Arnon Zamora főfelügyelő, a mentőcsapat parancsnoka halálosan megsebesült.

Miközben a három túszt és Zamorát kimentették, járművük tűz alá került, ami miatt elakadt. Más erők gyorsan a helyszínre siettek, hogy kimentsék őket, és egy ideiglenes helikopter-leszállóhelyre vitték őket Gázában.

A hadművelet közepette nagy mennyiségű lövöldözés és RPG-tűz célpontjai voltak a mentőalakulatok, ami arra késztette a szárazföldi csapatokat és a légierőt, hogy jelentős csapásokat hajtsanak végre a területen, hogy megvédjék magukat és a kimentett túszokat. A Hamász terroristái a hadművelet közepette légvédelmi rakétákkal is lőtték az izraeli helikoptereket, sikertelenül.

A Hamász egészségügyi hatóságai „nagyszámú” áldozatról számoltak be. A Deir al-Balachban lévő Al-Aksza Mártírok Kórház szerint legalább 94 palesztin vesztette életét és 100 sebesült meg a művelet következtében, köztük nők és gyerekek.

Dr. Itáj Pesszach, a Siba Orvosi Központból közölte, hogy a négy túsz állapota ,,stabil”. Mind a négyen kommunikatívak, izgatottak voltak, és a barátaikkal és családtagjaikkal akartak találkozni.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtök este hagyta jóvá a négy túsz kimentését célzó hadműveletet, amikor lemondták a hadikabinet és a biztonsági kabinet ülését, közölte egy diplomáciai forrás. Az üléseket azért töröltek, hogy felkészülhessenek az akcióra.

Gallant szerint az akció „az egyik leghősiesebb és legrendkívülibb művelet volt, amelynek tanúja voltam az izraeli védelmi szervezetben való 47 éves szolgálatom alatt”.

„Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak és a Jamam, valamint a [terepen] támogató erők példátlan hadműveletet hajtottak végre – merész természetű, zseniálisan megtervezett és rendkívüli módon végrehajtott hadműveletet. A különböző biztonsági szolgálatok – az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak és a Jamam – szorosan együttműködtek, egyetlen egységként működtek” – mondta közleményében, köszönetet mondva minden érintettnek.

,,Külön szeretném kifejezni elismerésemet a vezérkari főnöknek, Herci Halevi altábornagynak, aki a hadsereget vezeti. Szeretném kifejezni elismerésemet a Sabak vezetőjének és a Jamam parancsnokának vezetésükért ilyen komplex körülmények között” – mondta, hozzátéve, hogy az országnak vannak olyan emberei, akikre számíthatnak, és van ok büszkének lenni.

Megdicsérte Halevit, amiért az ország érdekében jár el, annak ellenére, hogy néhány politikus bírálta őt a háború kezelésével kapcsolatban.

„Ma reggel nemcsak egy sikeres hadműveletünk volt, hanem lehetőségünk volt a háború céljainak teljesítésére is” – mondta Gallant.

Joe Biden elnök üdvözölte a négy túsz kimentését. ,,Nem hagyjuk abba a munkát, amíg az összes túsz haza nem jön, és nem jön létre tűzszünet. Elengedhetetlen, hogy ez megtörténjen” – mondta.

The post A túszmentő akció részletei first appeared on Új Kelet online.