ujkeletlive

Politika

Túszszabadítás – nemzetközi visszhangok

Váratlan, de annál nagyobb örömmel töltötte el az izraelieket itthon és határokon túl az Izraeli Védelmi Erők szombat délutáni bejelentése, miszerint négy túszt élve kimentettek a Hamász terrorszervezet fogságából a Gázai övezet középső részén.

A műveletet az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség elit Jamam terrorelhárító egységének harcosai hajtották végre. Bár egyik szemünk nevetett, ugyanakkor a másik sírt a terroristák által fogvatartott többi túsz, és nemkülönben a tegnapi mentési akcióban halálos sérüléseket szenvedett Jamam harcos, a 36 éves Arnon Zamora főfelügyelő vesztesége miatt.

Noa Argamani (25), Almog Meir Dzsan (21), Andrei Kozlov (27), és Slomi Ziv (40) hazatérését a világ vezetői is üdvözölték.

Nem hagyjuk abba a munkát, amíg az összes túsz haza nem tér, és az elengedhetetlen tűzszünet létre nem jön,” – mondta Joe Biden amerikai elnök egy párizsi sajtótájékoztatón Emmanuel Macron francia elnökkel az oldalán, aki hasonlóan üdvözölte a négy fogoly kiszabadítását, miközben hangsúlyozta – „a túszok azonnali kiszabadítását akarjuk elérni. Azonnali tűzszünetet akarunk elérni, és kilátásba helyezni egy olyan politikai megoldást, amely az egyetlen megoldás, amely igazságos és tartós békét hozhat létre, és eleget tehet mindkét fél biztonsági aggályainak.”

Franciaország támogatja a három szakaszból álló izraeli túszegyezményt, amelyet Biden múlt hónap végén a nyilvánosság előtt nagyvonalakban ismertetett, de amelyre a Hamász ezidáig nem adott választ.

A közösségi médiában közzétett nyilatkozatában Rishi Sunak brit miniszterelnök szintén üdvözölte a hadsereg bravúros mentési akcióját – „óriási megkönnyebbülés látni, hogy a túszok visszatértek az elképzelhetetlen megpróbáltatások után, és szívmelengető látni azokat a képeket, amelyeken újraegyesülnek a családjukkal.

Továbbra is a harcok befejezésére, valamint mindenki biztonságára törekszünk,” – tette hozzá.

Olaf Scholz német kancellár kiemelte az izraeli családokat éltető remény fontosságát, majd a többi túsz haladéktalan szabadon bocsátására szólította fel a Hamászt, kiemelve azt is, hogy „a háborúnak véget kell vetni.”

Antonio Guterres ENSZ főtitkár a közösségi médiában közzétett üzenetében utalt arra, hogy felvette a kapcsolatot Noa Argamani és Slomi Ziv családjával, üdvözölte a foglyok kiszabadítását, majd „az összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, illetve a háború befejezésére,” szólított fel.

Joseph Borrell, az EU külpolitikáért felelős vezetője szokásához híven kétirányú nyilatkozatában egyrészt azt írta, hogy  „osztozunk családjaik megkönnyebbülésében, és felszólítunk az összes többi túsz szabadon bocsátására,” majd a Hamász válaszára váró túszalku elfogadására szólított fel, mondván, hogy „a háromlépcsős terv az összes túsz megmentéséhez és a szenvedés befejezéséhez vezető út.”

Másrészt, Borrell elítélte a mentőakció következtében az övezetben bekövetkezett civil haláleseteket – „megdöbbentőek a Gázából érkező jelentések a civilek újabb mészárlásáról. Ezt a leghatározottabban elítéljük, a vérfürdőnek azonnal véget kell vetni,” – tette hozzá.

Az egyiptomi külügyminisztérium hasonló módon elítélte a szombati hadművelettel kapcsolatos halálos áldozatok magas számát – „ezek a támadások több mint 150 palesztin civil halálát és további százak sebesülését eredményezték, ami a nemzetközi humanitárius jog valamennyi rendelkezésének, valamint az emberiesség és az emberi jogok valamennyi értékének kirívó megsértését jelenti.”

A túszok kiszabadítását követően a Hamász közzétette a terrorszervezet politikai vezetője, Iszmail Haníje arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy „népük nem adja meg magát, és az ellenállás továbbra is megvédi jogait ezzel a bűnöző ellenséggel szemben.” Emellett, azt állította, hogy a hadsereg mészárlást folytat a palesztin nép ellen Gázában.

Izrael folytatja népünk, a gyerekek és a nők elleni mészárlásokat, melyeknek fejezetei most Nuszeiratban és Deir al-Balahban zajlanak,” – áll a nyilatkozatban.

Hadikabinet – Beni Gantz

A hadikabinet minisztere Beni Gantz által múlt hónap közepén bejelentett, változásokra felszólító ultimátum határideje szombat este járt volna le, de a Hamász fogságából kiszabadított túszok megmentésének örömhírére való tekintettel a Nemzeti Egység vezetője elhalasztotta tervezett sajtótájékoztatóját, amely során kormányból való kilépését jelentette volna be.

A május 18-án ismertetett ultimátum többek között a túszok kiszabadítását, a Hamász felszámolására és a Gázai övezet demilitarizálására vonatkozó kormányzati alternatívát, az északi lakosok szeptember 1-jéig történő visszatérését otthonaikba és a nyugati Negev rehabilitációját, a Szaúd-Arábiával való normalizáció előmozdítását, valamint az egységesített nemzeti katonai szolgálat vázlatának elfogadását, nehezményezte.

Az eredmény felett érzett jogos öröm mellett nem szabad megfeledkezni a többi 120 túsz visszatérését, valamint a háború minden területét érintő többi biztonsági kihívásról, amely a régióban, a világban és itthon változatlanul fennáll,” – közölte Gantz szombat esti nyilatkozatában, hozzátéve, hogy „ezért azt mondom a miniszterelnöknek, és az egész vezetésnek, felelősségteljesen át kell gondolnunk, hogyan lehet és miként lehet továbblépni.”

A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy Binjámin Netanjahu tegnap délután a közösségi médiában arra szólította fel Gantzot, hogy ne lépjen ki a válságkormányból. 

Egységesnek kell maradnunk az előttünk álló nagy küldetések ellen. Felszólítom Beni Gantzot, hogy ne hagyja el a szükségkormányt. Ne adja fel az egységet,” – kérte a miniszterelnök, amelyre az érintett Gantz azt válaszolta, hogy egyelőre elhalasztotta a bejelentést, és pártja mérlegelni fogja a helyzetet.

Árje Deri, a szefárd Sász vezetője szintén  maradásra szólította fel, és azt ígérte, hogy a kormány „továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy minden túsz hazatérjen.”

Ez nem a választások ideje. Izrael még mindig egy kihívásokkal teli hadjárat közepén van délen és északon, és a háború folytatásában, a frontvonalakon és az otthoni fronton is döntő fontosságú a köztünk lévő belső egység,” – közölte Deri.

Eközben a szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir Gvir szerint a mentőakció annak a bizonyítéka, hogy nincs szükség a Hamásszal való megegyezésre a túszok hazahozatala végett.

A Jamam és a többi biztonsági erő hősies akciója azt mutatja, hogy van remény, és lehetséges legyőzni ellenségeinket, illetve hazahozni az túszokat, és nem pedig kapitulálni,” – közölte Ben-Gvir egy nyilatkozatában.

A hadsereg úgy véli, hogy az övezetbe hurcolt és még mindig fogvatartott 120 túsz közül már nem mindegyikük él. A háború eddig eltelt hét hónapja alatt mindössze hét túszt tudtak kimenekíteni, 19 fogoly holttestét megtalálták, köztük három túszt, akiket a hadsereg tévedésből megölt.

Az elhurcolt foglyok családtagjai és támogatóik üdvözölték a szombati mentési akciót, és további tüntetésekre, illetve a túszalku elfogadására szólítottak fel, mindaddig amíg a többi fogoly élve haza nem tér. Többek között a kormány és  radikális tagjai által kritizált demonstrációk, és sokat vitatott lehetséges megállapodás ellenére, a héber médiában a frissen szabadult túszok azt mondták, hogy „láttuk a tüntetéseket, harcoltak értünk.”

Jakov Argamani, Noa édesapjának első nyilatkozatai között volt a szombat esti szolidaritás tüntetések megtartása, mondván – „Noa visszatért! Nem szabad elfelejtenünk, hogy további 120 elrabolt fogságban van, ki kell szabadítanunk őket!”

Azt akarom mondani, hogy szombat este 8 órakor a téren lesz a tüntetés. Gyertek mindannyian! Egyébként születésnapom van, és milyen ajándékot kaptam, köszönöm mindenkinek! – tette hozzá.

The post Politika – túszszabadítás és nemzetközi visszhangok first appeared on Új Kelet online.