Avi/ujkelet.live

A háború 246. napja: Kora délután az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy négy túszt élve kimentettek a csapatok a Hamász terrorszervezet fogságából a Gázai övezet középső részén.

A kimentett túszok: Noa Argamani (25), Almog Meir (21), Andrei Kozlov (27), and Slomi Ziv (40). Mind a négyet a Supernova zenei fesztiválon ejtették túszul október 7-én a Hamász terroristái.

A hadsereg szerint a különleges erők egyidejűleg lerohanták a Hamász két helyszínét Nuszeiratban. Az egyik helyen Argamanit mentettek ki, míg a második helyen a többi három túszt.

Az első egészségügyi vizsgálatok szerint a kimentett túszok mind jó állapotban vannak. A Tel Hasomer kórházba szállították őket további kivizsgálásra.

A hadművelet közepette súlyos légicsapásokat hajtottak végre a területen a Hamász helyszínei ellen és a szárazföldi csapatok támogatására. A Hamász egészségügyi hatóságai „nagyszámú” áldozatról számoltak be.

A Hamász múlt pénteken osztott meg egy videót, melyben Argamani hangja volt hallható.

Liora Argamani, Noa édesanyja novemberben szívszorító videóban osztotta meg, hogy agyrákja van és látni szeretné lányát mielőtt meghal.

119 túsz maradt Gázában, 41 közülük már nem él. November végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, hetet pedig a csapatok mentettek ki. 19 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

Egy személyt október 7-e óta eltűntként tartanak nyilván, sorsa még mindig ismeretlen, bár a családja úgy véli, hogy megölték.

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

The post 4 túszt élve kimentettek az izraeli erők a Hamász fogságából first appeared on Új Kelet online.