Avi/ujkelet.live

A háború 103. napja: Az arab sajtó szerint két katari katonai repülőgép gyógyszerrel megkapolva a gázai túszok számára, az egyiptomi Sínai-félszigeten lévő El-Arisban landolt.

A 60 tonna segélyből közel 30 gyógyszer és orvosi felszerelés. A Franciaországból vásárolt gyógyszert Gázába szállítják, és a megállapodás szerint Izrael bizonyítékot kap arra vonatkozóan, hogy eljut a túszokhoz.

Katar tegnap bejelentette, hogy közvetítésével megállapodás született Izrael és a Hamász között a gyógyszerszállítmányról. Ez az első megállapodás a háborúzó felek között a novemberi egyhetes tűzszünet óta.

,,Reméljük, hogy a gyógyszerügylet teljesítésre kerül, és a szállítmány célba ér” – nyilatkozta egy izraeli forrás a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak. ,,Katar garantálja a gyógyszerek eljuttatását a túszokhoz. A megállapodás sikere jó dinamikát teremt ahhoz, hogy megállapodás szülessen a túszok elengedéséről.” Az izraeli forrás nem volt hajlandó megmondani, honnan tudhatnák biztosan, hogy a gyógyszer eljut a túszokhoz.

Hamász: Mindeközben a Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk arról számolt be, hogy minden egyes, a túszoknak biztosított gyógyszerdoboz után 1000 dobozt küldenek palesztin civilek számára.

X-en közzétett bejegyzésében azt állította, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az összes gyógyszert, beleértve a túszoknak szántakat is, eljuttatja Gáza kórházaiba.

„A Vöröskereszt gyógyszert kért a Hamász hadifoglyainak, és 140 féle gyógyszerről volt szó, ezért több feltételt is megfogalmaztunk”.

A megállapodás további élelmiszerek és humanitárius segélyek beengedését is tartalmazza Gázába.

Abu Marzuk szerint az izraeli hatóságoknak nem lesz lehetőségük átvizsgálni a szállítmányokat, és a Hamász ragaszkodott ahhoz, hogy Katar adja a gyógyszereket, és ne Franciaország, mert az európai ország támogatja Izraelt.

Az izraeli sajtó szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök jóváhagyta, hogy a gázai civileknek és a Hamász által fogva tartott túszoknak szánt gyógyszerszállítmány úgy jusson be az övezetbe, hogy Izrael megvizsgálná. Netanjahu irodája később tagadta, hogy foglalkozott volna az ellenőrzési intézkedésekkel, melyeket ,,az Izraeli Védelmi Erők és a biztonsági szervek határoznak meg”.

Déli front: A jordán hadsereg azt állítja, hogy a dél-gázai Khan Juneszben lévő tábori kórháza súlyosan megsérült a közelben történt izraeli ágyúzás következtében.

A jordán hadsereg közleményében Izraelt tette felelőssé a „nemzetközi jog kirívó megsértéséért”.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy vizsgálja a jelentést.

Felszerelés: Az izraeli hadsereg szerdán arról számolt be, hogy a közelmúltban mintegy 16 tonnányi felszerelést dobott le légi úton a 98. hadosztály több ezer katonája számára, akik Khan Junesz térségben vannak bevetve.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A Technológiai és Logisztikai Igazgatóság és a Marom-dandár légellátó egysége által végrehajtott akcióban egy C-130J szállítórepülőgép lőszert, üzemanyagot, vizet és élelmet dobott le a hadosztály számára.

A szárazföldi offenzíva kezdete óta Gázában öt ilyen légi műveletet hajtottak végre, összesen mintegy 60 tonna felszerelést dobva le a csapatok számára.

A felszereléseket olyan területekre dobták le, amelyek vagy túl veszélyesek, vagy teherautókonvojokkal logisztikailag nehezen elérhetők.

Hosszabb: A New York Times névtelen magas rangú izraeli védelmi tisztviselőket idézett kedden, akik úgy vélik, a Hamász gázai alagúthálózata 350-450 mérföld hosszú lehet.

Ez a becslés sokkal hosszabb, mint az izraeli hadsereg mindössze egy hónappal ezelőtti becslése, és elképesztően magas, tekintve, hogy Gáza mindössze 25 mérföld hosszú.

A NYT-nak nyilatkozö két magas rangú izraeli védelmi tisztviselő úgy becsüli, hogy nagyjából 5700 külön bejárat vezet le az alagutakhoz.

Északi front: Az izraeli hadsereg reggel óta támadásokat hajt végre a Hezbollah terrorszervezet libanoni posztjai ellen.

Vadászrepülőgépek katonai épületeket és a terrorcsoport által használt különféle infrastruktúrákat bombáztak Hulában.

Egy harckocsi célba vett egy területet Ajta as-Sabban, a tüzérség pedig egy területet Dhayrában, hogy ,,fenyegetéseket hárítson el”.

A dél-libanoni Marwahinban pedig csapást mértek egy Hezbollah-terrorsejtre.

A hadsereg szerint páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból a határon lévő egyik posztjára. Válaszul csapást mért a rakétavetőre.

Normalizáció: Antony Blinken külügyminiszter Thomas Friedmannal beszélve a Világgazdasági Fórumon, Davosban: „Most van valami, ami korábban nem volt, vagyis arab országok és muszlim országok, még a régión kívül is, készen állnak arra, hogy Izraellel kapcsolatot létesítsenek az integráció, normalizáció és biztonság tekintetében, amire korábban soha nem voltak készek” – mondta Blinken.

„De ezeknek az országoknak a teljes meggyőződése, amit mi is osztunk, hogy ennek tartalmaznia kell egy utat egy palesztin államhoz… Ehhez is egy erősebb és megreformált Palesztin Hatóságra van szükség”.

Binjámin Netanjahu keményvonalas koalíciója nem nyitott semmilyen palesztin állam gondolatára Izrael mellett.

The post Segély vizsgálat nélkül de garanciával, normalizáció és a Metró hosszabb mint gondolták first appeared on Új Kelet online.